- Amerikaanse aandelen kunnen tot wel 20 procent van hun waarde verliezen als de Amerikaanse centrale bank het beleid om rentes kunstmatig laag te houden terugdraait.
- Dat voorspelt Mark Zandi, hoofdeconoom van Moody’s Analytics.
- Zandi denkt overigens niet dat de Amerikaanse economie in een recessie zal belanden.
Op de beurs kunnen aandelen wel 20 procent van hun waarde verliezen, voorspelt hoofdeconoom Mark Zandi van Moody’s Analytics. Dit risico is reëel als de Amerikaanse centrale bank het beleid om rentes kunstmatig laag te houden gaat terugdraaien.
“Het voelt alsof de druk zich opbouwt op de beurs”, zei Zandi afgelopen vrijdag op tegenover de tv-zender CNBC. Hij vermoedt dat aandelen tussen de 10 en 20 procent van hun waarde zullen verliezen.
Zandi ziet tekenen van kwetsbaarheid in de koersontwikkeling op de beurs, nadat aandelenmarkten sinds de lente van 2020 alleen maar omhoog zijn gegaan. “Ik denk niet dat het een verrassing is dat de beurs het wat zwaarder krijgt, als de Fed zegt dat ze de voet van het gaspedaal gaat halen.”
Beurs gevoelig voor hogere rentes
Eind vorige week zakten beurzen wat weg, nadat de Amerikaanse centrale bank liet weten dat de rente waarschijnlijk eerder omhoog zal gaan dan gedacht. Vrijdag wakkerde Fed-bestuurder James Bullard de rentevrees verder aan. Hij kondigde aan dat de Fed zijn beleidsrente mogelijk al eind 2022 verhoogt om de sterke inflatie tegen te gaan.
Begin deze week zijn aandelenmarkten overigens weer wat tot rust gekomen. Op aandelenbeurzen in New York is dinsdag met opluchting gereageerd op de toelichting die voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve gaf voor het Congres.
De Amerikaanse koepel van centrale banken ziet de inflatie weliswaar hard oplopen, maar Powell verwacht niet dat de prijsstijgingen zo hevig worden als in de beruchte jaren zeventig.
De bekendste graadmeters op Wall Street veerden dinsdag op na de opmerkingen. De Dow Jones-index eindigde 0,2 procent hoger op 15.636,33 punten. De brede S&P 500 ging 0,5 procent omhoog tot 4246,44 punten en techbeurs Nasdaq steeg 0,8 procent tot een nieuwe recordstand van 14.253,27 punten
Dipje, maar geen recessie
De correctie op de beurs waar Zandi van Moody's over spreekt, is over het algemeen een koersdaling tot maximaal 20 procent die volgt na koersrecords op de beurs. Zandi legt uit dat hogere rentes ervoor zorgen dat financiering voor bedrijven duurder wordt en de toekomstige waarde van bedrijfswinsten daalt.
De econoom van Moody's Analytics denkt dat aandelen in het ergste geval niet meer dan 30 procent in waarde zullen dalen. Dit zou namelijk betekenen dat er een recessie aankomt. Dat is volgens Zandi met de huidige kracht van de Amerikaanse economie onwaarschijnlijk.