- Aandelenmarkten en cryptomunten hebben te maken met een serieuze correctie.
- De bitcoin noteerde maandag flink lager op ongeveer 33.000 dollar.
- Volgens analisten van Bank of America kunnen aandelen dit jaar nog zo’n 25 procent verder zakken.
- Lees ook: Hoeveel kan de beurs nog omlaag?
Aandelenmarkten hadden het afgelopen week zwaar en de verkoopgolf kan nog wel even doorzetten, verwachten analisten. Dit is ook van belang voor de cryptomarkt, want momenteel is er een sterke correlatie tussen de daling van aandelen en cryptomunten.
De bitcoin noteerde maandag fors lager op ongeveer 33.000 dollar, waarmee de belangrijkste cryptomunt binnen een week tijd meer dan 14 procent van zijn waarde heeft verloren.
Ook andere cryptomunten waren maandag in mineur. Ether, de nummer twee op de markt noteerde op 2.444 dollar, een verlies van bijna 15 procent in een week tijd.
Sinds januari dit jaar noteert de bitcoin 29 procent lager. Volgens technisch analist Katie Stockton ligt de weg vrij voor een daling van de bitcoin naar een niveau van ongeveer 27.000 dollar.
De technologie gerelateerde Amerikaanse aandelenindex Nasdaq 100 is dit jaar tot nog toe zo’n 23 procent van z’n waarde kwijtgeraakt.
Beleggers trekken zich terug uit meer risicovol geachte investeringen die veel baat hebben gehad bij de golf van goedkoop geld die centrale banken tijdens de coronapandemie in het financiële systeem hebben gepompt. Dit is gepaard gegaan met zeer lage rentes, wat speculeren met ‘gratis geld’ heeft aangemoedigd.
Door de hoge inflatie is met name de Amerikaanse centrale bank van plan dit beleid terug te draaien, waardoor de beschikbaarheid van goedkoop geld afneemt en rentes stijgen.
‘Beurs kan nog 25% lager’
Voor de beurs in bredere zin is de Amerikaanse S&P 500-index een belangrijke graadmeter. Deze index is dit jaar bijna 14 procent gedaald, wat duidt op een serieuze correctie. Maar analisten van Bank of America denken dat het leed hiermee nog niet voorbij is.
Hoofdstrateeg Michael Hartnett van Bank of America gaf vrijdag in een rapport aan dat beleggers de komende maanden nog flink druk zullen zijn met de effecten van hoge inflatie, hogere rentes en de risico’s van economische groeivertraging en mogelijk een recessie.
“Hoewel resultaten uit het verleden geen garantie vormen voor de toekomst, zou een herhaling van vergelijkbare bear markets ervoor kunnen zorgen dat de S&P 500 in oktober dit jaar op ongeveer 3.000 punten belandt en de Nasdaq 100 op 10.000 punten”, schrijft Hartnett.
Vrijdag sloot de S&P 500 op 4.123 punten. Een daling naar 3.000 punten zou een verlies van nog eens 25 procent betekenen.
Het basisscenario is wat betreft de analisten van Bank of America momenteel dat “aandelen op weg zijn naar dieptepunten en rentes piekniveaus nog moeten bereiken”, aldus topanalist Hartnett. Het rendement op de 10-jarige Amerikaanse staatslening is inmiddels geklommen naar bijna 3,2 procent, een ruime verdubbeling sinds de start van dit jaar.
Volgens beursstrateeg Hartnett is de daling op de beurs dit jaar weliswaar serieus, maar is er nog geen sprake van paniek onder beleggers. Gedurende bear markets (langere perioden van koersdalingen) zakken aandelenkoersen vanaf piekniveaus gemiddeld ruim 37 procent over een periode van 289 dagen, blijkt uit een analyse van Bank of Amerika van negen bear markets uit de afgelopen 140 jaar.
Op basis hiervan zou de S&P 500 vanaf het piekniveau van ongeveer 4.800 punten begin dit jaar op 3.000 punten kunnen uitkomen in oktober.
Het ‘goede nieuws’ is volgens topanalist Harnett dat er al flink wat individuele aandelen zijn die een daling van 37 procent of meer achter de kiezen hebben. In de technologiehoek staat inmiddels meer van 58 procent van de aandelen uit de Nasdaq-index op een verlies van meer dan 37 procent.