- Beleggingsstrategen van de Zwitserse bank UBS zien weinig potentieel voor aandelen in 2023
- De vermogensbeheerders van UBS rekenen op een beperkte daling van aandelenmarkten dit jaar.
- Ze zien wel mogelijkheden voor andere beleggingscategorieën, waaronder obligaties.
- Lees ook: Kans op recessie in de VS stijgt: daar houdt de aandelenmarkt nog geen rekening mee
Hoe ontwikkelt de economie zich de komende tijd? Het is maar waar je te rade gaat, meldt vermogensbeheerder UBS Global Wealth Management. De obligatiemarkt geeft bijvoorbeeld heel andere signalen af dan de aandelenmarkt.
Obligatiehandelaren lijken er sterk van overtuigd dat een economische recessie aanstaande is. In de afgelopen weken zijn rentes van staatsleningen met een kortere looptijd bijvoorbeeld sterk gedaald in de VS. Dit suggereert dat de Amerikaanse centrale bank binnenkort de beleidsrente moet verlagen om een economische teruggang het hoofd te bieden.
Op aandelenmarkten daarentegen blijven koersen hangen op relatief hoge niveaus, wat suggereert dat beleggers zich nauwelijks zorgen maken over mogelijke druk op de bedrijfswinsten als gevolg van een recessie.
Hoofd beleggingen Mark Haefele van UBS Wealth Management en zijn team wijzen in een nieuw rapport op de sterke discrepantie tussen deze twee marktvisies: “De obligatiemarkt gaat uit van een recessie die al deze zomer kan beginnen”, schrijft Haefele. Ook de ontwikkeling van olieprijzen wijst in de richting van een substantieel risico op een recessie.
"Daarentegen is de S&P 500 minder dan 1 procent gedaald ten opzichte het niveau vlak voordat de bankencrisis begon. Dat komt meer overeen met [het idee van] een zachte landing", signaleert Haefele in een verwijzing naar de Amerikaanse aandelenmarkt.
De analisten van UBS stellen niet dat de aandelenmarkt ongelijk heeft en dat een beurscrash nabij is. Wel denken ze dat beleggen in aandelen momenteel weinig opwaarts perspectief biedt.
De analisten verwachten dat de brede S&P 500-index eind juni op 3.900 punten zal staan. Woensdag sloot deze index net boven de 4.000 punten.
Voor het einde van dit jaar zien de analisten van UBS de S&P 500 teruggevallen naar zo'n 3.800 punten.
Haefele denkt daarom dat beleggers beter af zijn met beleggingen in alternatieven voor aandelen, waaronder vastrentende waarden.
Beleggen in onzekere tijden
"We beschouwen obligaties met een hoge kredietwaardigheid als aantrekkelijk, gelet op de behoorlijke rendementen en het potentieel van koerswinst, als er een diepere economische vertraging komt", geeft Haefele aan. "Voor beleggers met overtollige contante middelen zijn hoogwaardige obligaties een interessante mogelijkheid."
Dat laatste punt is in het bijzonder belangrijk, omdat veel beleggers momenteel meer cash aanhouden dan gebruikelijk. Haefele denkt dat het aanhouden van extreem veel cash niet verstandig is.
Ook bedrijfsobligaties met een hoge kredietwaardigheid (investment grade) zouden een rendement van zo'n 5 procent moeten kunnen opleveren met relatief weinig risico.
Aandelen zouden daarentegen kwetsbaar zijn voor flinke koersschommelingen met uiteindelijk een vrij laag rendement dit jaar. "We schroeven de status van aandelen deze maand terug naar minst geprefereerde beleggingsklasse", aldus Haefele. Tegelijkertijd waarschuwt hij dat dit niet betekent dat beleggers aandelen massaal moeten verkopen.
Volgens de analisten van UBS is diversificatie belangrijk bij aandelen. Amerikaanse aandelen en groeiaandelen lopen de grootste risico's. Aandelen uit opkomende markten, zoals chipproducenten in Azië en China, bieden daarentegen de beste kansen op een aantrekkelijk rendement. Ook Duitse aandelen bieden volgens Haefele de nodige kansen voor beleggers.
Op sectorniveau heeft UBS een voorkeur voor aandelen van industriële bedrijven, nutsbedrijven en bedrijven die dagelijkse consumptiegoederen produceren.
Hoewel hij op dit moment niet bijzonder optimistisch is over aandelen, kleven er volgens Haefele geen extreme risico's aan aandelen. Als er bijvoorbeeld een daling plaatsvindt op de korte termijn, dan zullen veel beleggers die aan de zijlijn staan instappen, wat zal zorgen voor stabilisatie van aandelenkoersen, zo verwacht de strateeg van UBS.
Haefele verwacht tot slot dat de Amerikaanse dollar onder druk kan komen te staan. De combinatie van tragere economische groei in de VS en de piek in de cyclus van renteverhogingen van de centrale bank maken de dollar minder aantrekkelijk. "We hebben een voorkeur voor de Australische dollar, de Zwitserse frank, het Britse pond, de Japanse yen en [voor] goud", schrijft hij.