Het slot van 2022 biedt weinig positiefs voor aandelenbeleggers. Beurzen blijven kwakkelen, waarmee het toch al zwakke jaar in mineur eindigt. Maar wat brengt 2023 voor de beurs?

Hoofdstrateeg Mike Morey van de Amerikaanse fondsbeheerder Integrity Viking Funds denkt dat komend jaar een tweevoudig beeld laat zien. In de eerste helft van het jaar kan de brede S&P 500-index nog wat verder zakken naar de eerdere bodemniveaus rond de 3.500 punten.

De zwakke start van het nieuwe jaar heeft vooral te maken met aanhoudende druk op de bedrijfswinsten en de nog altijd vrij hoge waarderingen op de beurs die onder druk komen te staan.

Voor de tweede helft van 2023 rekent Morey op een omslag, als de Amerikaanse centrale bank aangeeft dat het piekniveau is bereikt bij de cyclus van renteverhogingen. Op dat moment kan de basis worden gelegd voor een herstel van de beurs richting 2024.

In 2022 waren er twee sectoren die zich goed staande hielden bij de algehele malaise op aandelenmarkten: energie en zogenoemde 'defensieve bedrijven'. Die laatste groep omvat kort gezegd ondernemingen die essentiële goederen en diensten leveren met een stabiele inkomstenstroom.

Twee van de beleggingsfondsen die Morey beheert, richten zich precies op deze sectoren. Het Integrity Dividend Harvest Fund (IDIVX) richt zich op grote bedrijven met een sterk dividend. Dit fonds heeft zijn benchmark, de Russel 1000 Value Index, dit jaar met 12 procentpunt verslagen.

Het andere fonds van Morey is het Integrity Mid-North American Resources Fund (ICPAX), dat zich richt op de energiesector.

Bedrijven die een stevig dividend uitkeren richten zich vaak op voorspelbare kasstromen en een solide verdienmodel. In 2022 zochten beleggers juist dergelijke bedrijven op die tot de 'waarde-aandelen' worden gerekend. Zogenoemde groeiaandelen, die in 2021 een zeer sterk jaar kenden, kregen juist zware klappen dit jaar.

De energiesector kreeg vleugels na de Russische invasie van Oekraïne, die vooral in Europa zorgde voor disruptie van het aanbod van olie en gas.

Maar in de energiesector speelt er meer, volgens Morey. Hij wijst op de zeer krappe mondiale balans tussen vraag en aanbod. Dit geldt zowel voor olie als voor gas. Daarom denkt de beleggingsstrateeg dat bedrijven uit de energiesector ook in 2023 goed blijven presteren op de beurs.

Olie- en gasbedrijven hebben de afgelopen jaren te weinig geïnvesteerd in nieuwe productie en daardoor zal het aanbod krap blijven in verhouding tot de vraag naar energie.

Kansrijke aandelen en sectoren voor 2023

Morey denkt dat de winnaars van 2022 ook de winnaars van 2023 zullen zijn.

Hij geeft dan ook de voorkeur aan 'defensieve' sectoren zoals farma, nutsbedrijven, essentiële consumptiegoederen en telecom. Hij kiest daarbij voor zogenoemde 'kwaliteitsaandelen' van bedrijven die in staat zijn hun inkomsten op een stabiele manier te laten groeien. Bedrijven waarin zijn dividendfonds belegt zijn onder meer grootbank JPMorgan Chase, oliereus Exxon Mobil en farmaceut Pfizer.

Gunstig voor specifiek de energiesector is dat bedrijven veel sterkere financiële buffers hebben dan enkele jaren geleden en relatief veel winst uitkeren aan aandeelhouders. Dus zelfs als olieprijzen dalen, heeft dat niet een extreem effect op de kasstromen van grote energiebedrijven, volgens Morey. In de loop van de tijd wordt het zijns inziens ook steeds interessanter om in duurzame energie te beleggen.

Morey geeft aan dat er binnen de energiesector vaak nog verschillen zijn tussen bedrijven die in verschillende segmenten van de productieketen actief zijn. Die worden niet allemaal op dezelfde manier geraakt door prijsschommelingen. Bedrijven die naar olie en gas boren, raffinagebedrijven, transporteurs en degenen die de eindgebruiker bedienen worden bijvoorbeeld op verschillende manieren geraakt door de dynamiek in de energiesector.

"Wij schuiven met onze beleggingen binnen de energiesector om maximaal te profiteren van de dynamiek", geeft Morey aan.

LEES OOK: Beursjaar dreigt als nachtkaars uit te gaan: dit moet je weten over Tesla, Apple en Amazon