Je leest het elfde artikel van Beter Beleggen, een reeks beleggingsartikelen van Business Insider, die erop is gericht om je voor te bereiden op je financiële toekomst. Indien je het negende stuk nog niet gelezen hebt, bekijk dan: Direct of indirect beleggen in cryptomunten? Dit zijn 3 manieren om dat te doen

In het vorige artikel zijn we ingegaan op drie manieren waarop je direct of indirect kan beleggen in cryptomunten. Dit keer kijken we naar hoe je cryptovaluta zoals de bitcoin en ether het beste kan opnemen in je bredere beleggingsportefeuille.

Hoewel de slotmaanden van 2021 niet al te best uitpakten voor de cryptomarkt, zijn veel tokens sinds begin dit jaar nog steeds fors in waarde toegenomen. Hierbij verdriedubbelde de waarde van de gehele markt naar meer dan 2.000 miljard dollar, zo blijkt uit gegevens van Coinmarketcap.

Met zulke rendementen mag het geen verrassing heten dat Nederland er almaar meer cryptobeleggers bij krijgt. Afgelopen jaar zijn ongeveer 570.000 mensen toegetreden tot deze markt, zo bleek uit onderzoek van Kantar. In totaal telt Nederland nu zo’n 1,6 miljoen cryptobeleggers, aldus het onderzoeksbureau.

Lees ook: Dit moet je weten over het rendement van aandelen, obligaties, vastgoed, grondstoffen en crypto’s op de lange termijn

Tegelijk is het zo dat het gros van de beleggers relatief kleine bedragen inzet. Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de helft van de Nederlandse cryptobeleggers voor nog geen 500 euro in de munten gestoken. Velen lijken dan ook “vooral een gokje te wagen”, aldus de toezichthouder.

Maar wat is nu verstandig? Zoals de meesten inmiddels wel weten, kleven er flink wat risico’s aan het beleggen in de speculatieve markt van cryptomunten. Door de zeer hoge beweeglijkheid heb je kans op forse winsten, maar kan je inleg ook als sneeuw voor de zon verdampen. Dit geldt met name wanneer je belegt in altcoins, waaronder de zogenoemde Ethereum-killers en metaverse-tokens.

Cryptomunten behoren dus tot de beleggingen met een hoog risico. Dat geeft meteen een indicatie over hoe je crypto’s wel of juist niet moet inpassen in een bredere beleggingsportefeuille. Daarop gaan we hieronder in.

De 5%-regel voor risicovolle beleggingen

Voor beleggingen met een zeer hoog risico hanteren vermogensbeheerders doorgaans de vuistregel: zorg ervoor dat ze niet meer dan 5 procent van je totale beleggingsportefeuille uitmaken. Zo kan je meegenieten van eventuele koerswinsten, terwijl negatieve uitschieters geen buitensporige invloed hebben op het rendement van je totale portefeuille.

David Martin, de chief investment officer van de vermogensbeheerder Blockforce Capital, voegt daar in een interview met het Amerikaanse zakenblad Forbes aan toe dat crypto geschikt is voor diversifcatie van de beleggingsportefeuille, omdat de correlatie met andere vermogensklassen beperkt is.

Dat wil echter niet zeggen dat aandelen en cryptomunten niet in dezelfde richting kunnen bewegen. Zo hadden beide beleggingen begin december last van de opmars van de omikronvariant van het coronavirus.

Hanteer je de 5 procent-regel, vergeet dan niet om zo nu en dan je portefeuille te herbalanceren. Als je cryptobezit verdubbelt in waarde en de rest van je beleggingen niets doet, maakt je cryptobezit na de waardestijging ineens fors meer dan 5 procent uit van je beleggingsportefeuille.

Het beste is om periodiek, zeg één keer per kwartaal of per halfjaar, de balans van je portefeuille in de gaten te houden. Is het aandeel van je cryptobezit flink gestegen? Dan kan je een deel verkopen, om zo weer uit te komen op de 5 procent. Is je cryptobezit juist minder waard geworden sinds je laatste check? Dan kun je bijkopen.

Ruimte voor meer risico met crypto

Hoewel de 5 procent-regel een algemene beleggingsregel is, gaat deze niet altijd op. Zo maakt het onder meer uit hoe vermogend je bent. Beleg je als werknemer of zelfstandige voor de lange termijn met maandelijkse bedragen voor je pensioen, dan wil je geen extreme risico’s nemen.

Heb je daarentegen als ondernemer een vermogen van een paar miljoen opgebouwd, dan kun je eventueel wat meer risico nemen op de cryptomarkt. Verliezen kunnen dan nog steeds pijn doen, maar hoeven niet meteen je financiële zekerheid in gevaar te brengen.

Ook van belang is je kennis van de vermogensklasse, zeker bij crypto’s. Cryptofondsbeheerder Jacob Eliosoff zegt tegen Forbes dat iemand die alle ontwikkelingen in cryptoland volgt, tot wel een derde van zijn of haar portefeuille in crypto’s kan steken.

Cryptobelegger Marius Rupsys is het daarmee eens en zegt tegen het Amerikaanse zakenblad dat je ook kunt besluiten je blootstelling aan de digitale munten te vergroten naarmate je er langer in belegt. Tegelijkertijd zegt hij zijn cryptoaandeel te zullen verkleinen als hij slechter presteert dan de markt.

Typische adviezen voor beginners zijn: begin klein, doe je huiswerk en kies voor een paar cryptomunten die je goed hebt bestudeerd, wees voorbereid op heftige koersschommelingen (en mogelijke verliezen) en beleg alleen in crypto’s met geld dat je voor langere tijd kunt missen.


Beter Beleggen is een reeks beleggingsartikelen van Business Insider, die erop is gericht om je voor te bereiden op je financiële toekomst. Aan de hand van op elkaar aansluitende artikelen nemen we je mee van de basis tot de beurs. Beter Beleggen wordt mede mogelijk gemaakt door Litebit.