- Met beleggen in cryptomunten vallen enorme winsten te boeken, maar de risico’s zijn ook groot in deze speculatieve markt.
- Je kunt op verschillende manieren participeren in de cryptomarkt.
- Business Insider legt uit hoe je direct en indirect kunt beleggen in de bitcoin, ether en andere cryptomunten.
- Lees ook: Dit zijn kansrijke cryptomunten voor 2022, volgens experts: Ethereum-killers en metaverse-tokens
Je leest het tiende artikel van Beter Beleggen, een reeks beleggingsartikelen van Business Insider, die erop is gericht om je voor te bereiden op je financiële toekomst. Indien je het negende stuk nog niet gelezen hebt, bekijk dan: Opties en futures: bescherming van je beleggingsporfeteuille of speculatiemiddel – dit moet je weten over de kansen en risico’s
In het vorige artikel zijn we ingegaan op het beleggen in derivaten. Met dergelijke producten kun je je beleggingsportefeuille beschermen of juist proberen speculatieve koerswinsten te behalen. Dit keer kijken we naar de manieren waarop je kunt beleggen in cryptomunten.
De cryptomarkt heeft sinds de piekniveaus in oktober en november flink wat klappen geïncasseerd. Dit heeft ertoe geleid dat bekende munten als de bitcoin, ether en sol de afgelopen tijd allemaal tientallen procenten zijn gedaald.
Maar dit neemt niet weg dat de cryptomarkt een ijzersterk jaar achter de rug heeft. Veel tokens zijn sinds begin dit jaar fors in waarde toegenomen, waarbij de waarde van de gehele markt naar meer dan 2.000 miljard dollar is gestegen.
Met zulke rendementen mag het geen verrassing heten dat Nederland er almaar meer cryptobeleggers bij krijgt. Dit jaar zijn ongeveer 570.000 mensen toegetreden tot deze markt, zo bleek uit onderzoek van Kantar. In totaal telt Nederland nu zo’n 1,6 miljoen cryptobeleggers, aldus het onderzoeksbureau.
Een waarschuwing vooraf: aan het beleggen in de speculatieve markt van cryptomunten kleven flink wat risico’s. Zo valt de markt niet te voorspellen. Hoewel de succesverhalen het vaakst worden belicht, gaan er ook geregeld flink wat mensen de mist in. Houd er bij het beleggen in cryptomunten dus rekening mee dat je je inleg kan verliezen.
Benieuwd op welke drie manieren je kunt beleggen in cryptomunten? Dat bespreken we hieronder.
1. Beleggen in cryptomunten door ze direct te kopen
De meest simpele en voor de hand liggende manier om te beleggen in cryptomunten is door ze direct te kopen. Dat wil zeggen dat je de eigenaar wordt van bijvoorbeeld een stukje bitcoin, ether of een hele hoop dogecoins.
Er zijn drie gangbare manieren om crypto’s direct te kopen: via een online broker, via een handelsbeurs of rechtstreeks van andere gebruikers.
• Kopen via een broker
Een makkelijke manier om crypto’s te kopen en verkopen is via een online broker zoals BTCdirect, Bitonic, Anycoin Direct of LiteBit. Je kunt in euro’s betalen en afrekenen via bijvoorbeeld iDEAL.
Om misbruik te voorkomen moet je een account aanmaken en je identiteit verifiëren. Dat kan door bijvoorbeeld eenmalig 0,01 euro over te maken of een code in te vullen die naar je mobiele nummer wordt gestuurd.
Een broker biedt gemak, maar is niet altijd de goedkoopste manier om crypto’s te kopen. Let dus op de commissiekosten die brokers hanteren.
• Kopen via een cryptobeurs
Een vaak goedkope manier om crypto’s aan te schaffen is via een cryptobeurs, of exchange. Zo’n platform maakt het mogelijk om de digitale munten uit te wisselen tegen betaling. Voorbeelden zijn Coinbase, Kraken en het Nederlandse Bitvavo.
Het voordeel is dat de kosten bij een beurs doorgaans iets lager liggen dan bij een broker. Daar staat tegenover dat het kopen van crypto’s complexer kan zijn, zeker op buitenlandse platformen.
Let wel op: niet elke beurs heeft hetzelfde aanbod. Vertrouw je erop dat de ‘luna’ van Terra of de ‘gala’ zullen blijven stijgen? Dan kun je er niet van op aan dat elke beurs die aanbiedt. Ben je slechts geïnteresseerd in een paar munten, dan kan je het beste van tevoren even checken of de door jou beoogde beurs die aanbiedt.
Ook wil een exchange vaak meer van je weten dan een broker, zeker als je grote bedragen verhandelt op hun platform. Naast het opgeven van je naam, geboortedatum, adres en telefoonnummer moet je vaak een kopie van je legitimatiebewijs uploaden.
• Rechtstreeks kopen van andere gebruikers
Via online marktplaatsen kun je crypto’s ook rechtstreeks kopen van andere gebruikers. Ben je geïnteresseerd in bitcoin, dan kun je bijvoorbeeld terecht op LocalBitcoins.com.
Omdat deze manier van handelen een stuk ingewikkelder is, is het minder geschikt voor beginnende beleggers. Zo moet je onder andere letten op de rating van de verkoper met wie je op dat moment zaken doet. Ook betaal je vaak meer dan bij een broker of een beurs.
2. Beleggen in cryptomunten via ETF’s en ETN’s
Naast dat je cryptomunten direct kan kopen, kun je ook in de relatief nieuwe vermogensklasse beleggen met ETF’s.
Een ETF, voluit Exchange Traded Fund, is een beursgenoteerd beleggingsfonds dat doorgaans passief een groep aandelen, obligaties of andere effecten volgt. Zo volgt de ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO) de ontwikkeling van termijncontracten voor de bitcoin. Wie geld steekt in het fonds belegt dus ook indirect in de crypto.
Dan is er nog het broertje van de ETF: de ETN. De Exchange Traded Note is een beleggingsproduct dat wordt uitgegeven als een schuldbewijs; een beetje vergelijkbaar met een obligatie.
Sinds 1 juni kun je ook met ETN’s op de Amsterdamse beurs blootstelling krijgen aan de koersontwikkeling van bitcoin en ether zonder dat je de munten zelf hoeft te kopen. Dit kan met de de VanEck Vectors Bitcoin ETN en de VanEck Vectors Ethereum ETN.
De notes volgen niet de koersontwikkeling van de bitcoin en ether op specifieke cryptobeurzen, maar de waardeontwikkeling van respectievelijk de MVIS CryptoCompare Bitcoin VWAP Close Index en de MVIS CryptoCompare Ethereum VWAP Close Index.
Dit zijn marktgewogen indices die de waardering van de onderliggende cryptomunten op verschillende handelsfora combineren VanEck heeft hiervoor gekozen, omdat dit in haar ogen de beste weerspiegeling van de marktprijs oplevert, aangezien de koersen van cryptomunten kunnen variëren per beurs.
Zoals je misschien al is opgevallen, staat het indirect beleggen in cryptomunten via ETF’s en ETN’s nog in de kinderschoenen. Voor nu zijn je enige opties dan ook de twee naar marktwaarde meest populaire crypto’s: bitcoin en ether.
3. Beleggen in crypto gerelateerde aandelen
Ook door het kopen van crypto gerelateerde aandelen kun je indirect beleggen in cryptomunten.
Het idee is simpel. Als voorbeeld nemen Tesla. De autofabrikant staat erom bekend veel bitcoins te bezitten. Worden die munten meer waard, dan wordt het bedrijf dat technisch gezien ook. En dat kan leiden tot een koersstijging van het aandeel Tesla. Het omgekeerde geldt ook.
Toch is Tesla niet terug te vinden in de onlangs gepubliceerde crypto gerelateerde aandelenlijst van de Amerikaanse zakenbank JPMorgan. Welke bedrijven wel? De lijst wordt aangevoerd door softwarebedrijf MicroStrategy, bitcoin-miningbedrijf Bitfarms en cryptobeurs Coinbase. Aandelen van deze bedrijven hebben een vrij hoge correlatie met de koersbewegingen van de cryptomunten bitcoin en ether.
Beleggen in cryptomunten is risicovol
Bedenk voordat je ergens je geld insteekt, hoeveel risico je wilt nemen. Of anders gezegd: in welke mate je bereid bent om verliezen te incasseren. Het enorme succes van de cryptomarkt en de aandelenbeurs in 2021 past in het bredere beeld op financiële markten waarin er veel ‘goedkoop geld’ in omloop is, sparen nauwelijks iets oplevert en speculatie hoogtij viert.
Verandert dat marktsentiment door bijvoorbeeld stijgende rentes – die er nu in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk langzaam aan lijken te komen – dan kan dat de beurs, maar ook de cryptomarkt gaan raken.
Beter Beleggen is een reeks beleggingsartikelen van Business Insider, die erop is gericht om je voor te bereiden op je financiële toekomst. Aan de hand van op elkaar aansluitende artikelen nemen we je mee van de basis tot de beurs.