Bedrijven betalen rekeningen inmiddels gemiddeld in 43 dagen, het laagste aantal in dertien jaar.

Dat blijkt uit nieuwe gegevens van de specialist van kredietinformatie Graydon. In het eerste kwartaal van dit jaar is de gemiddelde betaaltermijn van rekeningen bij bedrijven gezakt naar 43,4 dagen.

Door de kredietcrisis van 2008 is het betaalgedrag van bedrijven tijdelijk verslechterd, maar sinds 2010 is een gestage verbetering zichtbaar . De beste betalers zaten in het eerste kwartaal van dit jaar bij de zakelijke dienstverlening (gemiddeld 39,3 dagen) en de land- en tuinbouw (gemiddeld 39,8 dagen).

(klik voor uitvergroting)

betaalgedrag

De overheid staat te boek als de sloomste betaler: gemiddeld 46,6 dagen. CDA-Tweede Kamerlid Agnes Mulder stelt tegenover radiozender BNR dat het zwakke betaalgedrag van de overheid vooral bij gemeenten zit. "We hebben minister Kamp al gevraagd om strakker te kijken naar betalingsgedrag van met name gemeenten. (...). De Rijksoverheid zit nu voor 90 procent op 30 dagen, maar daar moet gewoon nog een stap bovenop. Wij hebben als partij eigen gemeenten er al op aangesproken."

Andere traag betalende sectoren zijn de chemie (gemiddeld 46,1 dagen), banken en verzekeraars (gemiddeld 44,9 dagen) en de transportbranche (gemiddeld 44,3 dagen).

Bedrijven hebben meer lucht

De gemiddelde betaaltermijn van 43,4 dagen is volgens Frans van den Heuvel van Graydon een historisch diepteunt, zegt hij tegen BNR: "Toen we zelf met deze metingen begonnen, in 2002, zaten we aan ruim 50 dagen. Tijdens de crisis steeg het aantal betaaldagen nog wel even naar 48, maar het is nu beter dan ooit."

Van den Heuvel wijst voor de recente verbetering op het aantrekken van de economie als oorzaak, want de cashpositie van bedrijven verbetert daardoor. Verder zijn bedrijven volgens Graydon professioneler bezig met kredietmanagement.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl