Nederland blijft enorm achter als het gaat om vaderschapsverlof. Waar men in Zuid-Korea meer dan een jaar krijgt om betaald voor een pasgeboren kind te zorgen, zit je in Nederland vijf dagen na de geboorte alweer achter je bureau.
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil daarom het vaderschapsverlof uitbreiden, zei hij maandag in reactie op een advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) over de combinatie van werk, leren en zorg.
Asscher vindt dat vaders van pasgeboren baby’s langer betaald verlof moeten kunnen krijgen.
Nu hebben vaders recht op twee dagen betaald en drie dagen onbetaald kraamverlof. Asscher deed in september een voorstel om het betaald vaderschapsverlof per 2019 uit te breiden van twee naar vijf dagen.
En het mag van de minister nog langer worden. “Dat is goed voor de moeder, haar partner en het pasgeboren kind”, aldus Asscher. “De vader of partner kan niet vroeg genoeg bij het leven en de opvoeding van een kind betrokken worden.”
In het verkiezingsprogramma van de PvdA staat dat de partij het betaald ouderschapsverlof voor vaders en partners wil verruimen naar drie maanden.
Nederland loopt achter
De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling concludeerde eerder dit jaar al dat Nederland ver achterloopt als het gaat om vaderschapsverlof.
In Aziatische landen als Japan en Zuid-Korea kan een vader meer dan een jaar met betaald verlof na de geboorte van een kind. Franse vaders krijgen met 28 weken het langste vrij. In Luxemburg is dat een half jaar, buurland België scoort met negentien weken ook hoog.
In Duitsland, Oostenrijk, Zweden en Noorwegen krijgen vaders negen tot tien weken vrij met doorbetaling van salaris.
Volgens de OESO is vaderschapsverlof is belangrijk, omdat vaders dan in staat worden gesteld om tijd met hun kind door te brengen en een band op te bouwen.
“Kinderen met vaders die betrokken zijn bij de opvoeding doen het beter in het onderwijs, zijn gezonder en vertonen minder vaak crimineel gedrag”, zei Dianda Veldman, directeur van Kenniscentrum seksualiteit Rutgers, eerder daarover tegen NU.nl.
Verlof geeft vaders ook de mogelijkheid om de moeders na de bevalling te ondersteunen.
In Scandinavische landen, waar ouders veel meer betaalde verlofdagen krijgen, zit er een duidelijke ideologie achter het beleid: het versterken van de band tussen ouder en kind en meer gelijke rechten voor man en vrouw.