Betaalapp Payconiq heeft bij een investeringsronde ruim 20 miljoen euro opgehaald bij zijn bestaande aandeelhouders. Daartoe behoren grote banken als ING, Rabobank en SNS.

De in 2015 opgerichte startup, die voortkomt uit de fintech-kraamkamer van ING, wil het geld gebruiken voor verdere uitbreiding en nauwere integratie met banken en winkeliers. Gebruikers van de app hebben alleen een bankrekening en een smartphone nodig. Ze kunnen betalen door met hun telefoon een QR-code op het scherm van de betaalterminal af te lezen. Online werkt dat net zo.

Het bedrijf is sinds anderhalf jaar actief in Nederland. Klanten kunnen er onder meer bij de Bruna, Dirk, La Place, Fleurop en Ici Paris mee betalen. In Nederland, België en Luxemburg zijn er ruim 60.000 winkeliers aangesloten.

Payconiq hoopt uiteindelijk uit te groeien tot een groot Europees digitaal betaalplatform. Uit een interview in het Financieele Dagblad blijkt dat het bedrijf internationaal wil gaan groeien met een Tikkie-achtige optie, die internationale betalingen moet vergemakkelijken. De reguliere diensten van Payconiq moeten op die manier ook gaan groeien in het buitenland, al is het niet helemaal duidelijk op welke landen het bedrijf zijn pijlen als eerste richt.

Kraamkamer van ING

In een eerder interview met Business Insider vertelde Benoît Legrand, Chief Innovation Officer van ING, dat de bank fintechs omarmt en er een weg naar de toekomst mee wil zoeken.

“We weten niet hoe de wereld eruit gaat zien. Maar de traditionele manier van werken, waarbij een bedrijf een product bedenkt en aanbiedt voor de klant, dat gaat er de komende tien jaar echt heel anders uitzien. We komen in een wereld van financiële ecosystemen. De klant gaat de macht overnemen. Die zegt: ik bepaal of ik een product wil, niet de bank.”

Legrand is als innovatiespecialist onder meer verantwoordelijk voor scoutingteams die voor ING bekijken wat potentieel interessante fintechstartups zijn om mee samen te werken. Lees hier hoe hij die startups vindt en hoe de financiële wereld er volgens hem in de toekomst uitziet.

Lees meer over banken en fintechs: