De Londense startup Revolut geeft gebruikers van de app de mogelijkheid een eigen IBAN-nummer aan te maken, om zo zonder klassieke bankrekening betalingen te kunnen verrichten en ontvangen in euro’s. De betaal-app kan daarmee een potentiëel gevaarlijke nieuwe concurrent worden voor de ‘grote drie’ in Nederland – ABN Amro, ING en Rabobank – die de markt voor betaalrekeningen nu vrijwel volledig beheersen.

Revolut is een fintechbedrijf dat drie jaar geleden werd opgericht en  afgelopen week bij een tweede investeringsronde 66 miljoen dollar ophaalde. De startup biedt een betaal-app voor de smartphone en optioneel een klassieke creditcard waarmee mensen betalingen, overboekingen en geldopnames kunnen doen.

In een paar seconden kan je met de app een IBAN-nummer voor jezelf aanmaken, schrijft Techcrunch. Daarop kan je dan vervolgens je salaris ontvangen en overboekingen verrichten. Voor het Britse pond had Revolut al een dergelijke service. Toch blijft de app in de kern nog altijd een digitale portemonnee.

Litouwen

De IBAN-nummers die aangemaakt worden zijn formeel gevestigd in Litouwen, waardoor je er in theorie probleemloos de hele eurozone gebruik van kan maken. Maar ondanks een Europese wet die stelt dat werkgevers en financiële diensten geen onderscheid mogen maken op basis van waar in de eurozone een bankrekening is geregistreerd, stuit je volgens Techcrunch toch nog op de nodige hindernissen als je buiten Litouwen woont.

Maar die zijn niet onoverkomelijk en dus kan Revolut wellicht een serieuze concurrent worden voor ABN Amro, ING en Rabobank, maar ook voor andere startups als Bunq en Knab. De dienst is vooral gunstig voor mensen die weinig te maken willen hebben met de klassieke banken en hun financiën via een simpele app willen regelen. Maar ook specifiek voor zzp’ers die voor meerdere opdrachtgevers werken die verschillende valuta gebruiken en voor mensen buiten de eurozone die via een reguliere bank moeilijk aan een IBAN-nummer kunnen komen.

Revolut is snel aan het uitbreiden en is hard op zoek naar nieuwe werknemers in heel Europa. Er zijn ook twee openstaande vacatures in Amsterdam. De app is pas twee jaar geleden live gegaan, maar heeft nu al meer dan 700.000 Europese gebruikers.

Behalve de nieuwe service van het aanmaken van IBAN-nummers is er al de mogelijkheid om cryptomunten zoals de bitcoin aan te schaffen en zijn er plannen om een geïntegreerd beleggingsplatform aan te bieden waarmee klanten obligaties en aandelen kunnen kopen.