Het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer wil een onderzoek naar het lek uit de zogenoemde Commissie Stiekem.

Dat verklaarde de voorzitter van het bestuur, Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg, donderdagmiddag na een vergadering van drie uur.

Volgens Van Miltenburg heeft de Tweede Kamer nog geen inhoudelijke informatie over welke fractievoorzitter heeft of fractievoorzitters hebben gelekt. Zij ontving slechts een brief van het Openbaar Ministerie dat die het onderzoek heeft gestopt.

Het bestuur van de Tweede Kamer, het presidium, besloot unaniem dat zij de Tweede Kamer gaat vragen een onderzoekscommissie in te stellen. Ze wil uiterlijk de Kamer volgende week laten stemmen over de taakopdracht en de samenstelling van de commissie. Van Miltenburg sprak van een “bijzondere situatie”.

Aangifte na lek

In de commissie-Stiekem zitten tien fractievoorzitters. De informatie die zij daar krijgen over de inlichtingen- en veiligheidsdiensten is zo geheim dat ze die niet mogen delen, ook niet met hun eigen fractie. Ze mogen zelfs niet aangeven of de commissie bijeen is geweest en wat het onderwerp van gesprek was.

Toen NRC berichtte over informatie uit de commissie, deed VVD-fractieleider Halbe Zijlstra aangifte. Daarna volgde onderzoek van de Rijksrecherche.

De kwestie draait om 1,8 miljoen telefoongegevens die Nederland aan de Amerikanen had verstrekt. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken zou daarover onjuiste informatie hebben gegeven. Hij kreeg daarover een motie van wantrouwen aan zijn broek maar die werd verworpen. Later bleek dat Plasterk de Kamer wel had ingelicht, via de commissie-Stiekem. Maar ook dat gegeven valt onder de geheimhoudingsplicht.

Gênante vertoning

Voor aanvang van het overleg donderdagochtend noemden de leden van het Kamerbestuur de kwestie een ernstige en uitzonderlijke zaak. PvdA-Kamerlid Khadija Arib vond het "een gênante vertoning''. CDA'er Raymond Knops noemt het "een ernstige zaak''.

SP'er Ronald van Raak sprak van een "bijzonder nare zaak. Iemand heeft misbruik gemaakt van zijn positie.'' VVD-Kamerlid Ton Elias vindt het "een hele ernstige kwestie, die we nu zorgvuldig gaan bespreken." Joël Voordewind van de ChristenUnie zei dat dit de Tweede Kamer geen goed doet.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl