- Aanhangers van president Donald Trump hebben woensdag het Amerikaanse Congresgebouw bestormd. Daarbij zijn vier doden gevallen en raakten veertien politieagenten gewond.
- De Trump-supporters drongen het gebouw binnen, nadat de ceremonie van start ging waarmee officieel wordt vastgesteld dat Joe Biden de winnaar is van de presidentsverkiezingen in november.
- Trump riep zijn aanhangers via Twitter op om vooral “vreedzaam” te zijn, maar verzuimde aanvankelijk om erop aan te dringen dat de relschoppers naar huis zouden gaan.
- Biden eiste daarop dat Trump onmiddellijk een tv-toespraak zou houden waarin hij de bestormers zou oproepen om te vertrekken. Dat deed Trump, maar hij hield ook vast aan zijn onbewezen bewering dat hij de verkiezingen heeft verloren door fraude.
- Enkele ministers uit de Amerikaanse regering zouden momenteel achter de schermen gesprekken voeren om Trump af te zetten, meldt CNN.
Bij de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw door aanhangers van president Trump in Washington zijn woensdag vier doden gevallen, meldt de hoofdstedelijke politie. De politie heeft 52 arrestaties verricht.
Drie van de sterfgevallen waren het gevolg van een “medisch noodgeval”. Wat dat daar precies mee wordt bedoeld, is nog onduidelijk.
De andere dode is de vrouw die in het Capitool was neergeschoten en later in het ziekenhuis aan haar verwondingen overleed. Het zou volgens Fox News gaan om Ashli Babbit, een fervente aanhanger van Trump uit San Diego. Ze is een oorlogsveteraan die vier keer op missie is geweest met de Amerikaanse luchtmacht. Het is onduidelijk wie haar heeft neergeschoten.
Verder zijn veertien politieagenten gewond geraakt bij de onlusten, van wie twee ernstig.
De politiecommandant zei daarnaast dat er pijpbommen zijn aangetroffen bij de hoofdkwartieren van zowel de Democratische als de Republikeinse Partij. In een voertuig dat bij het Capitool geparkeerd stond, werd een koelapparaat aangetroffen dat molotovcocktails bevatte.
Politiechef Robert Contee meldde dat 47 van de 52 arrestaties werden verricht vanwege overtredingen van de avondklok die de burgemeester had ingesteld. Van de aanhoudingen vonden er 26 plaats op het terrein van het Capitool.
Woensdag ging in het Congresgebouw de ceremonie van start waarmee officieel wordt vastgesteld dat Joe Biden de winnaar is van de presidentsverkiezingen in november.
President Trump had zijn aanhangers opgeroepen om naar Washington D.C. te komen om te protesteren tegen de uitslag. Hij stelt nog steeds dat er fraude is gepleegd, zonder daar hard bewijs voor te leveren. Duizenden supporters hadden zich verzameld voor het Capitool.
Na aanvang van de zitting om 13.00 uur lokale tijd ontstonden al snel onlusten. Honderden Trump-aanhangers braken door een linie dranghekken die hen scheidde van het Capitool en raakten voor het gebouw slaags met de politie. Een groep pro-Trump-demonstranten sloeg ramen in en drong het Congresgebouw binnen.
De Amerikaanse parlementszitting ging daarop in lockdown, waarbij de leden van de Senaat, het Huis van Afgevaardigden in veiligheid werden gebracht.
De meute wist door te dringen tot onder meer de Senaatszaal en kantoren en richtte enorme vernielingen aan. De Capitoolpolitie in de zaal van het Huis van Afgevaardigden zag zich gedwongen om vuurwapens te trekken toen de bestormers door de gebarricadeerde deur dreigden te breken.
Trump weigerde aanvankelijk zijn aanhangers toe te spreken
President Trump riep zijn aanhangers via Twitter op om vooral "vreedzaam" te zijn, maar verzuimde aanvankelijk om erop aan te dringen dat de relschoppers naar huis zouden gaan.
Aankomend president Joe Biden eiste daarop dat Trump onmiddellijk een televisietoespraak zou houden waarin deze de bestormers zou oproepen om te vertrekken.
Trump was kort daarop te zien in een opgenomen videoboodschap, waarin hij eerst zijn ongefundeerde klaagzang over verkiezingsfraude herhaalde en er daarna bij zijn aanhangers op aandrong om naar huis te gaan.
Ondertussen werden de Nationale Garde en een grote politiemacht op de been gebracht om het Capitool en de omgeving schoon te vegen. Even voor 17.30 uur plaatselijke tijd gaven de autoriteiten aan dat het Capitool was veiliggesteld.
De plaatselijke autoriteiten in Washington en de voorsteden hadden intussen ook een avondklok ingesteld om de openbare orde te herstellen, maar de demonstranten rond het Capitool trokken zich daar aanvankelijk maar weinig van aan.
De stemmen van het Kiescollege, die door het Congres ceremonieel geratificeerd hadden moeten worden, zijn gered van de meute, schreef de Democratische senator senator Jeff Merkley op Twitter.
De parlementszitting gaat verder, terwijl ministers spreken over het afzetten van Trump
Rond 2.00 uur lokale tijd gingen de Senaat en het Huis van Afgevaardigden verder met het vaststellen van de verkiezingsuitslag.
"Aan mensen die onrust hebben gestookt: jullie hebben niet gewonnen. Geweld wint nooit. Vrijheid wint", zei de voorzitter van de vergadering, vicepresident Mike Pence.
De leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, noemde de indringers schurken en beschuldigde ze van een opstand. De Democratische fractievoorzitter in de Senaat Chuck Schumer zegt dat "de demagogische" Trump verantwoordelijk is voor de aanval op het gebouw.
Ondertussen bespreken enkele ministers van de Amerikaanse regering momenteel het afzetten van Trump na de gewelddadige bestorming, aldus CNN.
Het kabinet kan een president afzetten onder het 25e amendement van de Amerikaanse grondwet als de president niet geschikt wordt geacht om zijn ambt nog langer uit te oefenen.
Vooralsnog gaat het om verkennende gesprekken over het al dan niet afzetten van president Trump. Of er genoeg kabinetsleden aanwezig zijn en achter een afzettingsprocedure staan, is nog onduidelijk. Volgens de bron van CNN zijn enkele senatoren ingelicht over de gesprekken om Trump uit zijn ambt te zetten.
Inmiddels hebben ook leden van de commissie voor juridische zaken van het Huis van Afgevaardigden bij vicepresident Pence aangedrongen om Trump zo snel mogelijk uit zijn ambt te zetten. "Zelfs in zijn videoboodschap vanmiddag heeft president Trump getoond dat hij niet mentaal gezond is en niet in staat is om de verkiezingsuitslag van de verkiezingen van 2020 te verwerken en te accepteren", staat in een verklaring van de commissieleden.
Witte Huis-medewerkers stappen op na bestorming van het Capitool
Wie er in elk geval vertrekken, zijn medewerkers van het Witte Huis. Meerdere personen zijn opgestapt na de bestorming van het parlementsgebouw. Ingewijden zeggen dat de plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur van Donald Trump is vertrokken. Ook de stafchef van presidentsvrouw Melania en de evenementplanner van het Witte Huis dienden hun ontslag in.
Plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur Matt Pottinger zou onthutst zijn geweest over de aanval op het Capitool en de wijze waarop Trump betogers aanmoedigde, zeggen bronnen. Ook de baas van Pottinger, nationaal veiligheidsadviseur Robert O’Brien, overwoog naar verluidt op te stappen. Hij zou op andere gedachten zijn gebracht.
De aanval op het parlement zou ook binnen het Witte Huis tot grote woede hebben geleid. Medewerkers moesten zo'n 45 minuten op Trump inpraten om hem zover te krijgen zijn aanhangers via Twitter op te roepen om af te zien van geweld, zeggen bronnen. Onder meer stafchef Mark Meadows en Witte Huis-jurist Pat Cipollone zouden met Trump in gesprek zijn gegaan.
Meadows en de dochter van Trump, Ivanka, zouden de president uiteindelijk hebben overgehaald om een korte video op Twitter te zetten. Trump roept zijn aanhangers in dat filmpje weliswaar op naar huis te gaan, maar houdt ook vast aan zijn onbewezen bewering dat hij de verkiezingen heeft verloren door fraude.
LEES OOK: Zo willen de Democraten verbale aanvallen van Donald Trump op Joe Biden de komende 4 jaar pareren