Spullen bestellen bij buitenlandse webshops kan voordelig zijn. Soms zijn de prijzen beduidend lager en berekenen de winkels geen verzendkosten. Maar als de postbode de bestelling aflevert, wacht een nare verrassing: er moeten invoerrechten en btw betaald worden. Hoe zit dat precies?
Nederlanders kopen steeds vaker spullen via buitenlandse webwinkels. In 2015 gaven we 513 miljoen euro uit bij webshops buiten de eigen landsgrenzen, blijkt uit onderzoek van Thuiswinkel.org. Dat is 31 procent meer dan een jaar eerder.
Met name China is populair, met winkels als AliExpress en Light in the Box. Daarnaast geven Nederlanders online het meeste uit in Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.
Hoewel het soms voordelig is om spullen in het buitenland te bestellen, moet je wel oppassen: het invoeren van goederen is aan regels gebonden. Daarbij is het allereerst van belang of je het artikel bij een bedrijf hebt besteld dat gevestigd is binnen de grenzen van de Europese Unie.
Binnen de EU
Binnen de EU is er vrij verkeer van goederen. Dat betekent dat je geen invoerrechten of btw hoeft te betalen. Dat laatste is al betaald in het land van aankoop.
Toch zijn er enkele beperkingen. Zo mag je niet alle producten invoeren in Nederland, zelfs als ze uit de Europese Unie komen. Tabaksproducten mogen bijvoorbeeld alleen het land in als daarop een Nederlandse accijnszegel zit. Dat is doorgaans bij aankopen bij buitenlandse webshops niet het geval. De douane neemt de sigaretten of shag dan in beslag.
Ook is het verboden om namaakgoederen, bedreigde dier- en plantensoorten en cd’s of dvd’s met illegaal gekopieerde muziek in te voeren. Het invoeren van (nep)wapens, munitie, geneesmiddelen en drugs mag alleen met een vergunning. Klik hier voor een lijst met alle bijzondere producten.
Buiten de EU
Bestel je iets bij een internetwinkel van buiten de EU, dan hangt het van de waarde van de bestelling af of je belasting moet betalen. Tot 22 euro (exclusief verzekerings- en vervoerskosten) hoef je geen douanerechten of omzetbelasting af te dragen. Dat iPad-kabeltje uit China van 4 euro kun je dus laten opsturen zonder dat er aanvullende kosten bijkomen.
Zijn de bestelde producten tussen de 22 en 150 euro waard, dan hoef je geen invoerrechten te betalen. Maar je bent wel verplicht om 21 procent btw af te dragen.
Bij leveringen van 150 euro of meer betaal je zowel btw als invoerrechten. Die douanerechten variëren per productsoort. Zie daarvoor dit overzicht van de Belastingdienst.
De belastingen wordt geheven over de totale waarde van de bestelling, inclusief verzend- en verzekeringskosten. Bestel je dus twee producten van 15 en 170 euro en bedragen de verzendkosten 10 euro, dan moet je btw en invoerrechten betalen over 195 euro. Zie ook deze rekenvoorbeelden van de Belastingdienst.
Voor kleinere bestellingen kan het lonen om de levering op te splitsen, zeker als de verzending gratis is. Zo kun je onder de 22 euro blijven en belasting vermijden. Wil je vooraf berekenen of in het buitenland bestellen voordelig is? Check dan de rekenhulp op invoercalculator.nl.
Inklaringskosten
Het doen van de aangifte bij de douane wordt vrijwel altijd afgehandeld door het postbedrijf dat de bestelling levert. Zij baseren de aangifte op de vervoer- en verzekeringskosten en de waarde van de goederen. De douane opent steekproefsgewijs pakketten om de inhoud en waarde te controleren.
Voor het doen van de aangifte kan de koeriersdienst inklaringskosten in rekening brengen. Ook kunnen er nog aanvullende kosten bijkomen, bijvoorbeeld voor het vervoeren van een zwaar pakket.
De bezorger int het totaalbedrag van invoerrechten, btw, inklaringskosten en afhandelingskosten aan de deur. De eerste twee posten draagt het postbedrijf af aan de fiscus, de rest is voor de vervoerder zelf. Kun je niet meteen afrekenen, dan neemt de bezorger het pakket weer mee.
Niet mee eens? Bezwaar indienen
Ben je het niet eens met de belastingen die je moet betalen over de bestelling? De Belastingdienst raadt aan om dan contact op te nemen met het koeriersbedrijf, omdat zij de douane-aangifte hebben afgehandeld. De pakketvervoerder kan een bezwaarschrift of een verzoek om terugbetaling indienen.
Het is ook mogelijk om zelf bezwaar aan te tekenen, maar daarvoor is wel een schriftelijke machtiging van het koeriersbedrijf nodig. Een bezwaarschrift moet binnen 6 weken na ontvangst van de douanerekening binnen zijn bij de douane.
Voor een verzoek om terugbetaling geldt een termijn van maximaal drie jaar; de exacte periode verschilt per situatie. Neem voor meer informatie daarover contact op met het postbedrijf dat de bestelling geleverd heeft.