De lijst van de 50 beste restaurants ter wereld is deze maand weer uitgekomen. Opnieuw prijkt Noma in Denemarken op één.

Business Insider richt zich hier op de top 7 en kijkt hoever je moet reizen vanuit Nederland om bij één van de zeven beste restaurants te komen.

Bekijk hoelang het duurt als je met de auto één van de culinaire hotspots wilt bereiken (en in een enkel geval het vliegtuig pakt, als het niet anders kan).

De lijst van ’s Werelds 50 Beste Restaurants is afgelopen week bekendgemaakt en daarin gooit Denemarken hoge ogen. De nummer één Noma is gevestigd in Kopenhagen, net als de nummer twee Geranium.

Als we uitgaan van de 50 beste restaurants (de lijst telt verder tot 100) dan hebben Spanje en de Verenigde Staten er de meeste restaurants in staan.

Zes Spaanse en zes Amerikaanse gastronomische hoogvliegers schopten het tot de top 50, gevolgd door Italië met vier restaurants en Frankrijk en Japan met drie culinaire hotspots. In de top 50 zijn 21 landen vertegenwoordigd uit Europa, Azië, Zuid-Amerika, Noord-Amerika en Afrika.

De lijst is samengesteld door de wereld onder te verdelen in 26 geografische regio’s die elk een voorzitter hebben met culinaire kennis over dat deel van de wereld.

De voorzitters hebben op hun beurt een panel geselecteerd van 40 experts. Deze ruim duizend restaurateurs, culinair journalisten en bereisde fijnproevers hebben 10 stemmen te vergeven die ze op volgorde van hun voorkeur hebben uitgedeeld aan restaurants waar ze in de afgelopen 18 maanden hebben gegeten.

Alleen De Librije haalde de top 50

Nederland vinden we niet terug in de top 50, maar wel in de top 100. Driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle van Jonnie en Thérèse Boer prijkt als enige Nederlandse restaurant op nummer 69.

Voor de dichtstbijzijnde benoemingen na de Librije moeten we naar Duitsland die twee restaurants - Restaurant Tim Raue en Nobelhart & Schmutzig in Berlijn - in de top 50 heeft staan. Of naar België met één restaurant in de top 50, Hof Van Cleve in Kruishoutem, en twee restaurants in de top 100, The Jane in Antwerpen en Willem Hiele in Koksijde.

Tweesterrenrestaurant The Jane is overigens opgericht door de Nederlandse chef-kok Sergio Herman die afgelopen zomer zijn aandelen heeft overgedaan aan zijn zakenpartner Nick Bril.

Business Insider richt zich hier op de toprestaurants uit de ranglijst in de veronderstelling dat je er wel een keer zou willen eten. Daarom hebben we even op Google Maps gekeken hoeveel afstand vanaf Utrecht je moet afleggen om ze te bereiken.

En omdat we niet vliegen uit milieuoverwegingen (tenzij je een oceaan over moet), gaan we ervan uit dat je er met je Tesla Model S naartoe rijdt. Dit zijn de zeven beste restaurants ter wereld en zo ver moet je reizen om er te komen.


1. Noma, Denemarken: 775 km, ongeveer 9 uur rijden

De Deense chef-kok René Redzepi van Noma. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen
De Deense chef-kok René Redzepi van Noma. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

Noma is inmiddels in veteraan in de top 50 want ook al tot beste verkozen in 2010, 2011, 2012 en 2014. In 2016 ging het restaurant dicht om in 2018 zijn deuren te openen op een nieuwe locatie in Kopenhagen. Afgelopen september kreeg het na jaren wachten zijn derde Michelinster.

Volgens de experts van de ranglijst serveert chef-kok René Redzepi in Noma 2.0 wederom seizoensgebonden wow-diners met eindeloos, innovatieve en smakelijke menu's. Van Redzepi kun je altijd een onverwacht ingrediënt verwachten, zeggen de kenners. Een eerder hoogtepunt was onder meer de vegetarische shoarma van knolselderij. Check ook Netflix voor meer over Redzepi en Noma.

Reserveren doe je door je aan te melden voor de nieuwsbrief van Noma waarin meer informatie te vinden is over het menu en de boekingen.


2. Geranium, Denemarken: 782 km, ongeveer 9 uur rijden

De Deense chef-kok Rasmus Kofoed van Geranium in Kopenhagen. Foto: Reuters
De Deense chef-kok Rasmus Kofoed van Geranium in Kopenhagen. Foto: Reuters

Voor de nummer twee moet de Tesla opnieuw naar Kopenhagen tuffen waar Geranium is gevestigd bij het nationale voetbalstadion van Denemarken. Chef Rasmus Kofoed is de eerste Deense chef-kok die drie Michelinsterren bij elkaar wist te koken.

Volgens de experts tilt Kofoed seizoensgebonden koken naar een hoger niveau. Ze noemen de artisjokbladeren uit Jeruzalem met ingelegde walnoot, gevolgd door een reeks gerechten van vis- en zeevruchten, waarin Kofoeds liefde voor voedsel uit de zee naar voren komt. De kwartel met tijmzaden, bessen en ingelegde dennen was het enige vleesgerecht in het 16-gangen menu.

Reserveren doe je minstens 90 dagen van tevoren online of met een telefoontje, en een aanbetaling van omgerekend zo'n 200 euro.


3. Asador Etxebarri, Spanje: 1.358 km, ongeveer 14 uur rijden

Na 14 uur rijden richting de kleine gemeente Atxondo in de provincie Biskaje, kun je uitblazen in de weelderige natuur van Spaans Baskenland. Daar is sinds 1990 in een rustiek, stenen gebouw Asador Etxebarri gevestigd. Ervaringsdeskundigen spreken over uitzicht over bergtoppen en grazend vee vanaf het terras.

De Baskische chef-kok Victor Arguinzoniz staat erom bekend letterlijk alles te kunnen grillen, waarmee hij ongelooflijke smaken uit ogenschijnlijk eenvoudige ingrediënten naar boven weet te halen. Zelfs de desserts, zoals de melkroomijs met frambozen, zijn "gekust door een vleugje rook".

Arguinzoniz heeft zelfs zijn eigen grill ontworpen om de garing beter te kunnen controleren. En er worden kolen gebruikt van houtsoorten die door Arguinzoniz en zijn team zorgvuldig zijn gekozen.

Reserveren doe je via de website, maar ze zijn voor 2021 volgeboekt.


4. Central, Peru: ongeveer 12 tot 15 uur vliegen vanaf Amsterdam

Een gerecht op basis van mashuas (Peruaanse Andesknol) en geitennek vergezeld van kruiden in restaurant Central. Foto: Reuters/Angela Ponce
Een gerecht op basis van mashuas (Peruaanse Andesknol) en geitennek vergezeld van kruiden in restaurant Central. Foto: Reuters/Angela Ponce

Een vlucht naar Lima doet je belanden in restaurant Central waar chef-koks Virgilio Martínez en Pía León de biodiversiteit van Peru op een bord serveren. Je reserveert met de hele tafel een "ervaring" die bijvoorbeeld de "elf ecosystemen van Peru" weerspiegelt.

Jaloersmakend zijn de trips van Martínez door het Amazonewoud (zie Netflix), waar hij met hulp van zijn zus op zoek gaat naar bijzondere ingrediënten voor zijn creaties. De gerechten ontkomen niet aan de kritische ogen en smaakpapillen van zijn vrouw León, die ervoor zorgt dat de esthetiek niet ten koste gaat van de smaak, of andersom.

Volgens de kenners biedt het menu het beste van land en zee: sint-jakobsschelpen, inktvis en mosselen komen vers van de kust en de Amazone. Terwijl de varkensbuik en geitennek uit de Heilige Vallei van de Inca's in de Peruaanse Andes komen.

Reserveren kan online. Momenteel worden alleen boekingen tot en met 30 december 2021 geaccepteerd.


5. Disfrutar, Spanje: 1.528 km, ongeveer 15 à 16 uur rijden

Op de populaire vakantiebestemming Barcelona vinden we Disfrutar, wat 'genieten' betekent. Chefs Oriol Castro, Mateu Casañas en Eduard Xatruch hebben alle drie gewerkt bij het legendarische Spaanse restaurant El Bulli van Ferran Adrià, dat vier keer werd verkozen tot beste restaurant ter wereld.

Nadat El Bulli zijn deuren sloot in 2011, sloegen de drie hun handen ineen. Volgens de kenners is Disfrutar hun meest ambitieuze project. Ze spreken van een grensverleggende en een consequent verbluffende eetervaring die nog het meest weg heeft van een spannende achtbaanrit.

Gerechten als de panchino, een luchtig broodje met kaviaar en zure room, zijn volgens de ervaringsdeskundigen ontworpen om te behagen en te verrassen.

Reserveren kan telefonisch of online, hoewel niet alle zitplaatsen online beschikbaar zijn.


6. Frantzén, Zweden: 1.416 km, ongeveer 16 uur rijden

Foto: Frantzén
Foto: Frantzén

Aan de kachel in het Zweedse restaurant Frantzén staat Björn Frantzén die als chef-kok in het Zweedse leger werkte voordat hij in restaurants begon te koken. De kenners noemen zijn stijl een "unieke hybride van de Scandinavische keuken die klassieke en moderne technieken combineert, geïnspireerd op lokale en internationale tradities met Aziatische tonen".

Tijdens de lunch en het diner is één menu beschikbaar. De ervaringsdeskundigen kregen onder meer sint-jakobsschelp, zee-egel, komkommer, koriander en karnemelk. Verder blauwe kreeft, artisjok, reuzel, olie van citrusbladeren en myoga (Japanse gemberknoppen), kwartel van de barbecue met doperwtjes, maitake (eikhaas paddenstoel) en Japanse mosterd. Tot slot meloensorbet, champagne en olijfolie.

Reserveren kan online. Tafels komen elke eerste van de maand beschikbaar om 10 uur 's ochtends lokale tijd.


7. Maido, Peru: ongeveer 12 tot 15 uur vliegen vanaf Amsterdam

Over hybride gesproken: wederom in de Peruviaanse hoofdstad Lima vinden we Maido (Japans voor welkom) waar chef-kok Mitsuharu Tsumura uitblinkt in de nikkei-keuken: gerechten van Peruviaanse ingrediënten bereid met Japanse technieken, waarvan ceviche een bekend voorbeeld is. Nikkei is ook de benaming van de Japanse diaspora en zijn leden.

Tsumura genoot zijn culinaire opleiding in de Verenigde Staten en reisde later af naar Osaka om zich de Japanse culinaire cultuur eigen te maken en zich te specialiseren in sushi en Izakaya (Japanse bars).

Volgens de kenners leidt Tsumura's mengkeuken van Latijns-Amerikaans en oosters tot een "spannend en ongewoon menu". Zij noemen de 'Nikkei Experience', een menu met onder meer sint-jakobsschelpen van het schiereiland Paracas met sperziebonen en miso, en runderwang met tsukemono (gefermenteerde groenten). Afsluiter was een "delicate medley" van lucuma-ijs (vrucht uit de Andes) met sojasaus en een schuim van macambo, het neefje van de cacaoboon uit het Amazonewoud.

Reserveren kan online.


Bonus * Hof van Cleve, België: 209 km, 'slechts' 3 uur rijden

De Belgische chef-kok Peter Goossens van Hof van Cleve. Foto: Reuters
De Belgische chef-kok Peter Goossens van Hof van Cleve. Foto: Reuters

Omdat 10 tot 15 uur rijden of vliegen best ver is, noemen we als bonusrestaurant Hof van Cleve in België. Niet in de top 7, wel in de top 50 op nummer 36 en slechts drie uur karren met de Tesla naar Kruishoutem.

Volgens de experts is chef-kok Peter Goossens een van de beste chefs van België. Hij verdiende zijn sporen in Parijs bij Le Pré Catelan en Pavillon d’Elysée. Inmiddels serveert hij alweer 30 jaar de meest verfijnde gerechten bij Hof van Cleve, dat een boerderij was voordat Goossens het omtoverde tot gastronomische hotspot.

De ervaringsdeskundigen zeggen dat lokale producten de ruggengraat van het restaurant zijn. Ze noemen het seizoensgebonden zevengangenmenu 'Freshness of nature', waarin "vakmanschap, creativiteit en compromisloze aandacht voor detail resulteren in interessante smaakcombinaties en talloze kleuren en texturen."

Denk aan kaviaar met bloemkool, miso en dashi (Japanse bouillon van meestal kombu, een soort wier, en dunne flinters tonijn). Of gegrilde tarbot geserveerd met kreeftenbéarnaise en bouillabaissepuree. Oh ja, de kaas- en desserttrolleys zijn volgens de kenners "episch". Daarop is onder meer de perzik met geranium, hibiscus en verbena te vinden.

Reserveren kan online.


Lees meer over eten en drinken: