- Als gepensioneerde ben je misschien beter af over de grens dan in dit koude kikkerlandje.
- In de Global Retirement Index 2021 van het platform International Living staan de 25 beste landen voor pensionado’s. Die liggen in Latijns-Amerika, Azië en dichterbij, in Europa.
- Je kunt er als koppel rondkomen van ongeveer 1.600 euro per maand. In het ene land heb je voor dat geld een luxe leven, terwijl je in het andere genoegen moet nemen met eenvoud en comfort.
- Business Insider gaat dieper in op 10 van de 25 beste pensioenlanden.
De pensioengerechtigde leeftijd ligt voor de een wat dichterbij dan voor de ander. Maar het kan nooit kwaad je een voorstelling te maken van hoe het leven er dan uit moet zien. Misschien wil je een verhuizing overwegen, want er is een aantal landen dat bij uitstek geschikt is voor pensionado’s.
Althans, volgens de Global Retirement Index 2021 die jaarlijks wordt gepubliceerd door InternationalLiving.com, een website en tijdschrift over goedkoop en gezond leven in het buitenland. De index telt 25 landen waar pensionado’s het beste af zijn.
Met behulp van een netwerk van “contacten in diverse landen en correspondenten over de hele wereld”, heeft International Living landen beoordeeld op tien categorieën. Daaronder vallen bijvoorbeeld de kosten voor levensonderhoud, het functioneren van de overheid, voordelen voor gepensioneerden, gezondheidszorg en klimaat.
In het onderzoek is het platform ervan uitgegaan dat een gepensioneerd koppel een zorgeloos en comfortabel leven moet kunnen leiden voor slechts 2.000 dollar per maand, omgerekend ruim 1.600 euro.
Hieronder zie je de score van de 25 landen op verschillende categorieën.
(Klik voor uitvergroting)
“Alle 25 bestemmingen zijn je aandacht waard”, zegt Jennifer Stevens van International Living. Maar volgens haar is de index het nuttigst als je al een idee hebt van hoe jouw ideale pensioenoord eruit moet zien. “Wat is het belangrijkste voor je? Kosten voor levensonderhoud? Een strand in de buurt? Voldoende culturele activiteiten? Het klimaat? Of wil je niet te ver van huis zijn?”
Stevens haalt de Amerikaanse expats Tom en Diane Brown aan, die uit Washington komen en hun heil hebben gezocht in Costa Rica, de nummer één van de index. “We leven zeer comfortabel op twee overheidsuitkeringen en een pensioen”, zeiden ze vanuit hun zonnige woonplaats tegen International Living. “We kunnen hier makkelijk leven voor 3.000 dollar (2.500 euro) per maand, inclusief een tuinman en huishoudster. We sparen ook elke maand 500 dollar voor reizen.”
Droom je ook van een onbezorgde oude dag in al dan niet een zonnig paradijs? Business Insider geeft hier een voorproefje van de 10 beste pensioenlanden uit de index.
10. Vietnam

Ooit verscheurd door een oorlog. Maar in 40 jaar heeft Vietnam zich ontpopt tot de snelst groeiende economie in 2020, schrijft International Living. De groei tekent zich onder meer af in de hoogbouw, de gated communities met privéjachtclubs, de internationale scholen, de glimmende ziekenhuizen waar van de nieuwste apparatuur gebruik wordt gemaakt en de snelwegen.
Hoewel het land zich snel ontwikkelt, heeft Vietnam niet zijn ziel verkocht, oordeelt International Living. Eeuwenoude tradities, zoals het verbranden van offers bij volle maan, zijn er nog steeds onderdeel van het leven. In de sierlijke, geornamenteerde gebouwen – een erfenis van de Fransen – huizen nu ambassades, overheidsinstellingen en hippe restaurants.
Voor penionado’s is Vietnam een van de goedkoopste landen om te wonen. Een koppel dat in het bergdorp Dalat woont, zegt niets te hoeven opgeven om rond te komen van 800 dollar, omgerekend 650 euro per maand.
In de duurste steden Hanoi, Da Nang en Ho Chi Minhstad (Saigon) kun je volgens International Living comfortabel leven voor nog geen 1.500 dollar, omgerekend zo'n 1.200 euro per maand.
9. Malta

Gelegen in het zonnige hart van de Méditerranée, komen op Malta Zuid-Europese hoffelijkheid en de voordelen van leven in Europa samen, schrijft International Living. Eersteklas service en infrastructuur, historische en architectonische schatten, een eeuwenlange geschiedenis en een sprankelende Middellandse Zee.
Met een gemiddelde temperatuur van 22 graden en de meeste zonuren per jaar in heel Europa, hoef je op je oude dag niet kou te kleumen als je voor Malta kiest. Een noord-wester en noord-ooster bries zorgt voor de nodige verkoeling. Malta’s steden en dorpen zijn zo gebouwd dat de wind als een natuurlijke airconditioning door de straten waait en appartementen en huizen koelt.
Met de stranden, horeca en cultuur hoef je als pensionado niet achter de geraniums te zitten. En volgens International Living is het allemaal redelijk betaalbaar. De prijzen voor levensonderhoud liggen er 1,04 keer lager dan in bijvoorbeeld Rotterdam.
Houd er wel rekening mee dat wonen in de steden duurder is dan op het platteland. En ook een huis bij het strand of aan de haven kost iets meer. Een volledig gemeubileerd eenkamerappartement met wifi heb je al voor 460 dollar, omgerekend 375 euro. Ga je voor een villa met vier kamers, een zwembad, tuin en een geweldig uitzicht, dan zal dat je zo’n 1.930 dollar (omgerekend bijna 1.600 euro) kosten.
Lokaal, vers voedsel is de standaard op Malta. Je vindt het op markten, in supermarkten en in vele dorpswinkels, bakkerijen, groenteboeren en bij vishandelaren. Voor een pizette (minipizza) op straat ben je ongeveer 2,60 dollar (2,10 euro) kwijt en een driegangendiner met een fles wijn kost je ongeveer 30 dollar, omgerekend zo’n 25 euro per persoon.
Ook handig: andere vakantieoorden als Italië en Tunesië liggen redelijk dichtbij. En met een korte vlucht ben je zo in Griekenland, Turkije, Syrië, Israël, Egypte, Algerije, Spanje en Frankrijk. Voor een thuistripje naar Nederland moet je bijna 2.000 kilometer afleggen. Met een rechtstreekse vlucht duurt dat ongeveer drie uur.
8. Frankrijk

Gelukkig, Neerlands favoriete vakantieland Frankrijk ontbreekt niet in de lijst van beste pensioenlanden. Frankrijk is modern en bulkt tegelijkertijd van de tradities, schrijft International Living, die ook de wijn, lange lunches en de lokale wijngaarden prijst.
Van de glooiende lavendelvelden in de Provence tot de charmante cafés in Parijs, Frankrijk is een cultureel juweeltje, aldus het tijdschrift. Niet dat je ons dat hoeft te vertellen, we lopen er immers al jaren de deur plat.
International Living: "Frankrijk is een divers land met opties voor iedere smaak en budget." In grote steden als Parijs en Lyon moet je wat dieper in de buidel tasten, maar Frankrijk is een stuk betaalbaarder als je buiten de steden woont.
Voor zo’n 2.000 tot 2.100 dollar per maand, omgerekend 1.600 tot 1700 euro, kan een gepensioneerd echtpaar prima leven. Sommigen komen rond met minder dan 1.600 euro. Je zou het meest op huisvesting kunnen besparen. In sommige gebieden kost een huis met twee slaapkamers en één badkamer zo’n 120.000 euro.
Gezondheidszorg in Frankrijk is ook relatief goedkoop, wat voor een oudere met al dan niet een tanende gezondheid geen overbodige luxe is. Na drie maanden wonen in Frankrijk kom je in aanmerking voor het nationaal zorgstelsel waarbij een vergoeding van 70 procent geldt bij doktersbezoeken en tot 100 procent voor geneesmiddelen op recept.
7. Maleisië
Met zijn dynamische steden, idyllische stranden en een van de meest ongerepte en oudste regenwouden van Zuidoost-Azië is Maleisië één van de favoriete landen van pensionado’s om neer te strijken, schrijft International Living. Met een temperatuur die het hele jaar door rond de 27 graden ligt, is iedere dag een potentiële stranddag.
Je vindt er het beste streetfood uit de regio en geweldige restaurants, bars, winkelcentra en bioscopen. En het is allemaal betaalbaar. Met 2.500 dollar per maand, omgerekend zo’n 2.000 euro, kun je als koppel extreem comfortabel leven in Maleisië.
Een appartement in moderne hoogbouw met zwembad, sportfaciliteiten, 24-uurs beveiliging, overdekte parkeergelegenheid en een gemeenschappelijke ruimte met barbecue, kost ongeveer 750 tot 1.000 dollar per maand, omgerekend zo’n 600 tot 800 euro. Voor dat geld krijg je zo’n 200 vierkante meter met drie of vier slaapkamers, drie tot vijf badkamers en een balkon met zicht op de oceaan.
Zal het uitzicht of een huis aan het strand je een worst wezen, dan heb je al een twee- of driekamerappartement voor 550 tot 650 dollar, omgerekend ongeveer 450 tot 530 euro per maand. Dat betekent dat je met nog geen 1.600 euro rond kunt komen.
De gezondheidszorg in Maleisië is volgens International Living uitstekend. Elk jaar worden meer dan een miljoen buitenlanders behandeld in ziekenhuizen in Penang en Kuala Lumpur. En zij hoeven niet maanden te wachten op een afspraak. Ze gaan er gewoon naartoe, registreren zich, trekken een nummer en wachten op hun beurt. Moet je worden doorverwezen naar een andere dokter of een röntgenfoto laten maken, dan gebeurt dat dezelfde dag op dezelfde plaats.
International Living prijst niet alleen de lage kosten (vanuit Amerikaans oogpunt bezien), maar ook de service. Apothekers en medisch specialisten zijn goed opgeleid en erg vriendelijk. Ze tonen echt interesse, aldus het tijdschrift.
Met Engels als tweede officieuze taal hoeft de cultuurschok niet al te groot te zijn. Alle borden zijn in zowel het Maleis als Engels en de wetgeving is gebaseerd op het Britse systeem. Volgens International Living maak je er snel vrienden.
6. Ecuador

Ecuador is volgens International Living het land van diversiteit. Je kan er relaxen en je vindt er de perfecte combinatie van klimaat, cultuur en het prijsniveau om er je dromen waar te maken.
Het is het op één na kleinste land van Zuid-Amerika met bijna 2.000 kilometer strand, één van ‘s werelds hoogste actieve vulkanen en natuurlijk de Galapagoseilanden, een van de meest ecologisch diverse plaatsen op de planeet. Diversiteit is ook terug te zien in de bevolking. Loop door een grote straat in de stad en je ziet een mix van inheemse, Spaanse afstammelingen, mensen met gemengde etniciteit, Noord-Amerikanen en Europeanen.
Als je van volledig aangeharkte plekken houdt, is Ecuador misschien een uitdaging. Het land is grotendeels nog onontdekt en niet gegentrificeerd. Maar het biedt wel het gemak van modern leven met supersnel glasvezelinternet, de Amerikaanse dollar als valuta, gematigd weer, goed openbaar vervoer en betaalbare gezondheidszorg en huisvesting.
Ben je een punctueel type, verwacht dan niet dat alles pronto gebeurt. Hier wordt het leven tranquilo geleid en mañana betekent niet altijd morgen maar ‘ergens in de toekomst’. Ach, mensen worden steeds ouder, dus van die toekomst is nog genoeg over om even te wachten, moet je maar denken.
Wat betreft budget is er in Ecuador voor ieder wat wils. Een appartement met prachtig uitzicht aan de kust of in de Andes heb je voor nog geen 150.000 dollar (122.000 euro). Ook huurhuizen zijn betaalbaar. Voor 500 dollar, zo’n 410 euro per maand, kun je al een appartement met twee slaapkamers en twee badkamers huren in het centrum van Cuenca, de derde stad van het land.
Omdat Ecuador met zijn klimaat en landschap fantastisch voedsel produceert, zijn de prijzen er heel laag. Het is moeilijk om meer dan 15 dollar (12 euro) uit te geven aan groenten en fruit. Hulp in de huishouding kost 20 dollar (16 euro) per dag en voor diensten als de pedicure of de kapper ben je niet meer dan een paar euro kwijt.
Op de meeste plekken in het land is airconditioning of verwarming niet nodig. Je kunt het ook prima zonder auto doen. Voor een bus betaal je nog geen 25 cent en een taxirit kost 1,60 tot 5 euro. Afhankelijk van de levensstijl is een koppel hier zo’n 1.650 tot 1.825 dollar kwijt, omgerekend zo’n 1.345 tot 1.500 euro.
5. Portugal

Portugal staat al jaren hoog in het lijstje van beste landen voor pensionado’s. International Living roemt de levendige steden met een 'Old World Charm', zandstranden, groene, glooiende landschappen en een van de beste zorgstelsels ter wereld. Bovendien is het leven er veilig en niet duur.
De Amerikanen kunnen de “warme Portugezen” en hun vriendelijke begroeting die bestaat uit twee kussen op iedere wang wel waarderen. Althans, in normale tijden. Dat er Engels wordt onderwezen op school maakt het voor Amerikaanse pensionado’s nog makkelijker. En voor ons Nederlanders dus ook, aangezien we een aardig woordje Engels spreken.
Hoe duur het leven in Portugal is, hangt af van veel factoren. Maar op de Cost of Living Index van 2020 scoort Nederland beduidend hoger dan Portugal.
International Living schrijft dat een koppel niet luxe, maar wel comfortabel kan leven voor 2.500 dollar, omgerekend iets meer dan 2.000 euro per maand. Strijk je neer in Lissabon, Porto, Cascais of de Algarve, dan ben je meer kwijt, denk aan 3.000 dollar (ongeveer 2.440 euro) of meer.
4. Colombia

Colombia ligt op het noordelijkste puntje van Zuid-Amerika. Hier komen de Grote Oceaan, de Caribische Zee, het Andesgebergte en het Amazoneregenwoud samen. Je vindt er koloniale steden en kosmopolitische metropolen.
Volgens International Living is Colombia meer ontwikkeld dan de meeste andere landen in Latijns-Amerika. De infrastructuur en de moderne producten en diensten laten een land in opmars zien. En dus is Colombia niet langer “het best bewaarde geheim van Latijns-Amerika”. Steeds meer expats starten hier een nieuw leven, om de oude dag te vieren of om te werken.
De Wereldgezondheidsorganisatie zet Colombia’s zorgstelsel op nummer 22, waardoor Amerikanen in theorie hier beter af zijn, aangezien de VS op 37 staat. Dat geldt niet voor Nederlanders, ons land staat hoger op nummer 17. Dat neemt niet weg dat Colombia 24 van de 58 beste ziekenhuizen in Latijns-Amerika herbergt.
Medellín, de stad die velen nog kennen als thuisbasis van wijlen drugsbaron Pablo Escobar, is nu een van de snelst groeiende expatsteden in Colombia. Het biedt een perfect klimaat en de bloemen die almaar in bloei staan kleuren de straten het hele jaar door. Vandaar de bijnaam 'Stad van de Eeuwige Lente'.
Volgens International Living kun je als koppel in veel steden prima rondkomen van 2.000 dollar, omgerekend zo’n 1.600 euro, per maand. Een gepensioneerde zegt tegen het blad dat ze ook bespaart, omdat ze geen kosten voor verwarming en airconditioning betaalt. Een freelance copywriter van International Living vertelt dat hij 500 dollar, zo’n 400 euro, per maand betaalt voor een Airbnb-appartement in Manizales met sportfaciliteit en balkon.
In dezelfde stad kost een bioscoopkaartje nog geen 2 euro, een biertje minder dan 1 euro en voor een taxirit ben je bijna nooit meer dan 5 euro kwijt. En volgens International Living is het gezegde 'Je ontmoet geen Colombiaan… je ontmoet de hele familie' waar. Je maakt altijd deel uit van een gemeenschap. Dat is misschien mooi meegenomen op je oude dag.
3. Mexico

Mexico staat in de top drie van beste pensionadolanden in de lijst van International Living. Dat is niet zo gek. Het land is de achtertuin van de Verenigde Staten en meer dan een miljoen Amerikanen en een half miljoen Canadezen wonen er fulltime of parttime. Vanuit de VS is de stap naar een nieuw leven in Mexico daarom misschien sneller gemaakt dan vanuit Nederland.
Volgens International Living zijn er genoeg voordelen aan wonen in het Midden-Amerikaanse land. De expatgemeenschap staat open voor nieuwkomers en er is geen tekort aan activiteiten, clubs, events en happy hours. Het is makkelijk om nieuwe vrienden te maken. De infrastructuur is goed, net als het mobiele netwerk en het internet.
De Mexicaanse cultuur met al zijn tradities is nog erg levendig. Het hele jaar door zul je daar wat van merken. En volgens International Living zijn de Mexicanen levenslustig met veel zingen en dansen op straat en een gastvrije houding naar buren. Tegelijk heerst er een leven-en-laten-leven-mentaliteit.
Daarnaast is het eten in Mexico heerlijk. Niet alleen taco’s zijn lekker, maar bijvoorbeeld ook ceviche of cochinita pibil, een soort pulled pork dat zijn oorsprong vindt in de Maya-cultuur. Dit is slechts een greep uit het grote culinaire aanbod.
Wederom hangen de kosten voor levensonderhoud af van je levensstijl, maar gemiddeld kun je als koppel met minder dan 2.000 dollar (zo’n 1.600 euro) per maand rondkomen. Zowel het huren als kopen van een huis hoeft in Mexico niet veel te kosten. Betaalbaar eten vind je op de markt en in restaurants. Ook het vervoer is er goedkoop.
Daarnaast prijst International Living ook de relatief goedkope gezondheidszorg van hoge kwaliteit. Mexico kent het gezondheidsprogramma INSABI waarbij zorg gratis is voor Mexicaanse burgers en buitenlanders die gedeeltelijk of permanent in het land wonen. In het lijstje van beste gezondheidszorg van de WGO scoort Mexico echter niet zo hoog, het land staat op plek 61.
Houd er rekening mee dat je een bepaald inkomen of vermogen moet hebben om in Mexico te kunnen wonen. Voor tijdelijk wonen is een inkomen van 1.600 dollar (1.300 euro) of 82.000 dollar (ongeveer 67.000 euro) op de bank vereist.
Wil je permanent in Mexico wonen, dan heb je een inkomen van 2.000 dollar (1.630 euro) of 102.000 dollar (83.000 euro) op de bank nodig.
2. Panama

Ook Panama staat al jaren aan de top in het lijstje van beste landen om je oude dag te vieren. “Panama biedt uitzichten over de oceaan, warm weer, de voorzieningen van grote steden én een orkaanvrije omgeving”, schrijft International Living. “Dankzij Panama’s ligging buiten de orkaanzone is het weer mild met veel zonneschijn het hele jaar door, zelfs in het regenseizoen", schrijft het blad.
In de steden en aan de kust varieert de temperatuur dagelijks van 25 tot 31 graden. In de bergen, in steden als Boquete en El Valle, is temperatuur 10 tot 15 graden lager. Voor ieder wat wils dus.
Reizen door het land is makkelijk met bussen, binnenlandse vluchten, trein en metro. De wegen zijn goed, net als het internet en mobiele netwerk. En het kraanwater is er drinkbaar. Met de film- en muziekfestivals, de restaurants, wijnevenementen en musea en galeries is er ook genoeg te doen. In Panama-Stad kun je alles eten, van sushi tot pizza en pasta, en veel restaurants bezorgen.
Panama is niet het goedkoopste land in de regio, maar wel betaalbaar, oordeelt International Living. “Inclusief huur kan ik van 2.600 dollar (ongeveer 2.100 euro) per maand goed leven in Panama-Stad”, vertelde een gepensioneerde aan het tijdschrift.
Deze persoon leeft in een “leuk appartement” slechts 7 minuten lopen van een metrostation waar een trein met airconditioning naar het centrum rijdt in 10 minuten voor nog geen 0,30 cent. Een late rit naar huis met Uber kost nog geen 5 euro.
Het zorgstelsel noemt International Living “zorgvrij”. De privéfaciliteiten zijn er uitstekend en Engels sprekende dokters kun je in het hele land vinden. De gepensioneerde die International Living sprak, betaalt 10 tot 20 dollar (8 tot 16 euro) om een dokter te zien en 40 dollar (rond de 30 euro) voor een gebitsreiniging. Vijf sessies bij de chiropractor kosten samen ongeveer 100 dollar, omgerekend zo’n 80 euro.
1. Costa Rica

De nummer één van de lijst heet niet voor niets Costa Rica. Dit land staat bekend om zijn natuurschoon. Miljoenen toeristen trekken jaarlijks naar dit op vulkanische grond gelegen land in Midden-Amerika. Het heeft een tropisch klimaat, lage kosten voor levensonderhoud, vriendelijke locals, betaalbare gezondheidszorg en genoeg woonopties, schrijft International Living.
Costa Rica wordt ook wel het 'Zwitserland van Midden-Amerika' genoemd, vanwege een goed functionerende democratie in een regio die vaak geplaagd wordt door politieke conflicten en maatschappelijke onrust. In 1948 besloot het land zijn defensiebudget te besteden aan onderwijs en gezondheidszorg, wat geresulteerd heeft in een goed opgeleide bevolking en toegang tot gezondheidszorg voor alle burgers en legale bewoners.
Volgens International Living staat de republiek bekend om veiligheid, neutraliteit en zorg voor het milieu. Ongeveer een kwart van het land is beschermd met de status van nationaal park of wildpark. De huidige regering onder Carlos Alvarado Quesada geldt als progressief en is voor gelijke rechten voor LGBTQ. In mei 2020 is het homohuwelijk officieel gelegaliseerd, wat zeldzaam is in Latijns Amerika.
Wanneer je officieel in het land woont, betaal je ongeveer 7 tot 11 procent van je maandelijkse inkomen aan het nationaal zorgsysteem. Daarmee heb je toegang tot de publieke zorg, maar je kan dat aanvullen met private zorg.
Volgens International Living kun je als koppel van 2.000 dollar, zo’n 1.630 euro per maand rondkomen. Je leeft dan niet per se heel luxueus maar wel comfortabel. Dat betekent een woning met twee slaapkamers en voorzieningen als airconditioning.
Ook boodschappen, uitgaan, transport en gezondheidszorg zitten hier in. Met een budget van 2.500 dollar tot 3.000 dollar (ongeveer 2.000 tot 2.500 euro) kun je zo relaxed leven als je wilt met het comfort dat je wenst.
International Living hoort van expats dat ze gezonder zijn gaan leven sinds ze in Costa Rica wonen. Ze doen meer aan lichamelijke activiteiten zoals vissen, golfen, paardrijden, surfen en yoga. Bewerkt voedsel maakt minder deel uit van hun dieet aangezien er genoeg keuze is in lokale, verse producten, vaak biologisch.
In Costa Rica ligt ook één van de vijf regio's ter wereld die worden aangemerkt als Blauwe Zone. In deze zones hebben onderzoekers van National Geographic ontdekt dat een buitengewoon hoog aantal mensen honderd jaar of ouder wordt. Mocht je er tegen je zeventigste naartoe gaan, dan kunnen er dus nog heel wat jaren voor je liggen.
Lees meer over pensioen:
- Puck Landewé kan voor haar 40ste met pensioen – deze 5 tips heeft ze voor anderen die sneller financieel onafhankelijk willen worden
- Rentenieren: dit kun je jezelf uitkeren als je een kapitaal heb van 1 ton, 3 ton, 5 ton of €1 miljoen
- Zo rijk kun je worden als je 20 of 40 jaar lang maandelijks €100 tot €400 belegt – tijd en rendement maken veel uit