Breed gebruikte valuta, zoals de dollar en de euro, bewegen tijdens een normale handelsdag een paar tienden van een procent – en in extreme gevallen drie of vier procent.
In de wereld van de cryptomunten, die buiten overheden om via decentrale computernetwerken worden beheerd, ligt dat heel anders.
Digimunten zoals de bitcoin en ethereum kunnen op een dag makkelijk meer dan 5 procent bewegen. Zo crashte ethereum maandagavond met ruim 20 procent. Om woensdagochtend weer wat te herstellen met ruim 5 procent tot 208 dollar.
Op de handelsplatformen voor cryptomunten is een soepele handel soms nog ver te zoeken, zoals bleek uit de ‘flashcrash’ van ethereum afgelopen maand.
Los daarvan zijn de koersontwikkelingen van bitcoin en ethereum dit jaar fenomenaal, zoals blijkt uit onderstaande grafieken.
De koers van de bitcoin steeg in 12 maanden tijd ruim 250 procent...
(klik voor uitvergroting)
...en die van ethereum, in marktwaarde de tweede cryptomunt van de wereld, ging met bijna 2.000 procent omhoog!
(klik voor uitvergroting)
Wat vinden gevestigde vermogensbeheerders daarvan?
De vraag werd dinsdag voorgelegd aan Richard Turnill. Hij is Chief Investment Strategist bij BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld met meer dan 5.000 miljard dollar onder beheer. Dat geld van klanten zit in allerhande beleggingsfondsen, waaronder ook zogenoemde indexfondsen van dochter iShares.
Grafieken cryptomunten: best wel eng
Volgens Turnill is het mogelijk dat het ultra-soepele beleid van centrale banken zorgt voor speculatieve zeepbellen op de beurs. Rentes zijn erg laag en beleggen met geleend geld extreem goedkoop. Sparen en obligaties leveren weinig op.
Turnill zei volgens persbureau Reuters tijdens een persbijeenkomst in New York het volgende over cryptomunten: "Ik kijk naar de grafieken, en die zien er best wel eng uit." (Engels: 'pretty scary')
Tegelijk relativeerde de beleggingsstrateeg de hype rond cryptomunten. Het fenomeen is veel te klein om een schok op financiële markten te veroorzaken.
Ter vergelijking: de drie grootste cryptomunten - bitcoin, ethereum en ripple - hebben samen een marktwaarde van minder dan 100 miljard dollar. Dat is verwaarloosbaar afgezet tegen de waarde van klassieke valuta zoals de dollar en de euro.
BlackRock-strateeg Turnill stelde het volgende over de heftige koersbewegingen van cryptomunten, zoals bitcoin en ethereum:
"Er is geen bewijs dat, als de prijs morgen naar nul zou gaan, dit enig financieel gevolg zou hebben op de langere termijn. Maar het zijn voor mij wel voorbeelden van waar je flinke prijsbewegingen ziet in de markt."