- Internet is tegenwoordig een eerste levensbehoefte waar je niet zo snel op wilt besparen.
- Toch is het verstandig om eens in de zoveel tijd de snelheid van je abonnement naast je daadwerkelijke behoeften neer te leggen. Wellicht is er ruimte voor besparing.
- Maar hoe weet je wat de voor jou ideale internetsnelheid is? Business Insider helpt je op weg.
- Lees ook: We namen onze eigen wifi mee op vakantie: is een mobiele router de investering waard?
Een internetverbinding met een schappelijke snelheid kan tegenwoordig tot de eerste levensbehoeften gerekend worden. Zonder internet ben je immers nergens meer in deze wereld. Maar dat betekent niet dat je altijd de dikste verbinding voor de hoogste prijs hoeft te kiezen.
Sterker nog, er is een grote kans dat je flink kunt besparen op de kosten, als je een abonnement kiest dat perfect bij jouw behoeften aansluit.
Maar daar ligt ook de uitdaging, want hoe bepaal je nu precies je behoeften? In een tijd waarin je eigenlijk de hele dag op meerdere manieren en met meerdere apparaten gebruikt maakt van de internetverbinding, kan het lastig zijn om te bepalen welke up- en downloadsnelheden het beste bij je passen.
Om je op weg te helpen zetten we de meest gebruikte diensten en de aanbevolen snelheden naast elkaar. Daarmee kun je simpelweg een optelsom maken om te bepalen welke internetsnelheid je minimaal nodig hebt. Dat doe je door een inschatting te maken van het maximale aantal activiteiten dat op hetzelfde moment plaatsvindt, waarvoor internet nodig is: bijvoorbeeld als drie mensen thuis bezig zijn met respectievelijk een film kijken op Netflix, gamen en een e-mail versturen.
Gelet op het feit dat thuiswerken een blijvertje lijkt, is het belangrijk om een goed idee te hebben van de combinatie van activiteiten voor het werk en privé-zaken waarvoor je internet nodig hebt.
In alle gevallen zouden we wel aanraden om een beetje een slag om de arm te houden en niet te dicht op de benodigde minimumsnelheid voor een reeks activiteiten te gaan zitten. Internetverbindingen kunnen wel eens instabiel zijn of langzamer dan een aanbieder officieel beweert.
Internetsnelheid bepalen aan de hand van daadwerkelijk gebruik
Volgens het CBS maakt vrijwel iedere Nederlander dagelijks gebruik van het internet. Daarbij valt op dat bijna iedereen gebruik maakt van dezelfde diensten:
Op basis van wat er op deze lijst genoemd wordt, hebben we uitgezocht wat elk onderdeel vereist qua internetsnelheid. Dat doen we op basis van het gebruik van één dienst per persoon. Mocht je bijvoorbeeld bij video streaming vaak gebruik maken van twee streams gelijktijdig, dat moet je uiteraard de daaraan gekoppelde snelheidsvereisten maal twee doen.
Om extra duidelijk te zijn: internetproviders werken vrijwel allemaal met Kbps of Mbps, oftewel kilobits per seconde of megabits per seconde. Dat moet je niet verwarren met kilobytes of megabytes per seconde. Dat wil zeggen dat je met een verbinding van 1 megabit per seconde niet een bestand van 1 megabyte binnen een seconde downloadt. Dat duurt namelijk 8 keer zo lang.
Om het makkelijk te maken: 1 megabyte is 8 megabit. Hetzelfde geldt voor de kilobyte en kilobit. Wil je dus een bestand van een 1 megabyte binnen een seconde willen kunnen downloaden, dan heb je een verbinding van minimaal 8 megabit of 8.000 kilobit per seconde nodig. Let wel, dit is in de ideale wereld, want in de praktijk zul je die snelheden om meerdere reden nooit halen.
Bekijk hieronder het overzicht van 6 belangrijke categorieën van internetactiviteiten en wat je daarvoor aan internetsnelheid nodig hebt.
1. Video streamen: 5-40 Mbps
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen met de meest veeleisende dataslurper van allen: video streaming. Video’s kijken is een van de diensten die een relatief hoge internetsnelheid vereist. Gemiddeld heb je voor een 1080p-stream een stabiele verbinding van 5 Mbps nodig. Dat komt neer op ongeveer 0,65 megabyte per seconde. Wil je op 4K-beeldkwaliteit kijken, dan stijgt dat al naar 20 Mbps.
En vergeet niet dat ook Youtube onder de streamingdiensten valt. Video’s kijken via dit netwerk vereist evenveel data als bijvoorbeeld Netflix, Disney+ of Max. Youtube stelt dat een video op 1080 pixels kijken het best gaat met 5 Mbps. 4K-beeldkwaliteit moet prima lukken met 20 Mbps downloadsnelheid.
Ben je van plan video’s te gaan streamen of te gaan uploaden, dan moet je ook naar de uploadsnelheid van de aangeboden internetverbinding kijken. Een live stream opzetten kost nog meer dan het bekijken ervan.
Volgens Youtube moet je al snel rekenen op een uploadsnelheid van tussen de 5 en 40 Mbps. Hierbij moet je vooral letten op dingen als de kwaliteit waarop je de stream wilt verspreiden, maar ook de bit-rate van de video die je uploadt. Hoe hoger de kwaliteit, hoe hoger de uploadsnelheid moet zijn om de kijkers zonder haperingen mee te laten genieten.
Ook steeds meer tv-abonnementen gaan via het internet. Sommige providers richten hier een aparte verbinding voor in, anderen doen dit niet. Het is een kwestie van uitzoeken hoe het bij jouw provider zit. Maar om veilig te zijn kan je natuurlijk bovenstaande cijfers ook toepassen voor elk apparaat waarop tv gekeken wordt.
2. Videobellen: 4 Mbps
Videobellen doen we meer dan ooit: een Zoom-call, een meeting via Teams, of een belletje met Oma via Facetime.
Het is handig om ook hier rekening mee te houden. Gelukkig is videobellen lang niet zo'n dataslurper als video streaming. Microsoft geeft bijvoorbeeld aan dat een grotere Teams-meeting al met een snelheid van 4 Mbps prima zou moeten werken.
En ook Google zegt dat Meet op eenzelfde snelheid prima functioneert. Let er wel op dat dit geldt voor zowel de up- als de downloadsnelheid.
3. Sociale media: minimaal 10 Mbps
Sociale media is een van de dingen waar je veel gebruik van maakt, maar het iets dat je eigenlijk altijd vergeet mee te tellen bij je dagelijkse internetverbruik. Vreemd, want het is toch een van de meest veeleisende dataslurpers die er bestaan. Denk maar na: op Instagram of TikTok scroll je met sneltreinvaart door de reels, allemaal korte video’s.
Je kunt sociale media dan ook best vergelijken met het streamen van video. Het grootste verschil is dat de kwaliteit van de video’s op deze platformen lager is dan op de streamingplatformen. Toch moet je al snel rekening houden met een gemiddelde snelheid van 10 Mbps per gebruiker. Tel daarbij op dat 'multitaskers' tegenwoordig vaak op Instagram/TikTok aan het scrollen. terwijl ze een serie op Netflix kijken, en je de minimaal benodigde datasnelheid gaat al rap omhoog.
4. Muziek: 1-10 Mbps
Muziek streamen is een van de datavriendelijkste diensten die er bestaan. Zonder beeld zit je op minder dan 1 Mbps die je nodig hebt om de beste kwaliteit muziek te kunnen luisteren. Dat komt doordat veel streamingdiensten de maximale kwaliteit van muziek aftoppen op 256 Kbps. Dat maakt het ook makkelijk vertalen naar de internetsnelheid die je nodig zou hebben voor muziekstreaming.
Nu zijn er uitzonderingen zoals Apple en Tidal die muziek op nog hogere kwaliteit aanbieden, zogenaamde ‘lossless’ audio. Beluister je dat graag, dan moet je rekening houden met een stevige verbinding.
Tidal beweert bijvoorbeeld dat het streamen van lossless audio het best gaat met een stabiele wifi- of 5G-verbinding. De muziekdienst laat niet weten wat voor snelheid je nodig hebt, maar minimaal 10 Mbps is aan te raden aangezien de hoogste kwaliteit audio op 9216 Kbps (24-bit, 192 kHz) afspeelt. Ter vergelijking, de geluidskwaliteit van een CD is 1.411 Kbps (16 bit, 44,1 kHz).
5. Gaming: 3-18 Mbps
Gaming vraagt minder data dan je zou verwachten, mits je het over multiplayer hebt dan. Een potje Call of Duty met vrienden is prima te doen met zo’n 3 Mbps aan up- en downloadsnelheid. In dit geval is zowel de up- als de downloadsnelheid erg belangrijk, omdat je niet alleen data aan het consumeren, maar ook aan het verzenden bent.
Een ander verhaal wordt het als je games gaan streamen. Dat is in toenemende mate mogelijk, maar werkt nog niet optimaal. Er is altijd een vertraging tussen het beeld en hetgeen je invoert via bijvoorbeeld de controller. Hoe slechter de internetverbinding, hoe groter die vertraging. Snel internet is dus een must voor een optimale ervaring.
De vereisten hiervoor zijn enigszins te vergelijken met die van video streaming, aangezien dat het voornaamste is dat je doet. Maar toch stellen de aanbieders dat je meer snelheid nodig hebt: minimaal 18 Mbps per game die je op 1080p wilt streamen.
6. Regulier internetgebruik: 10-20 Mbps
Tot slot is er het 'normale' internetgebruik. Surfen op het internet, online shoppen, het lezen van nieuws en ga zo maar door. Huidige websites zijn niet meer te vergelijken met die van een jaar of tien terug en de optimale werking ervan gaat dan ook gepaard met een schappelijke internetsnelheid.
Maar het is heel lastig om vast te stellen wat een harde eis hiervoor zou kunnen zijn. Iedereen gebruikt het internet anders. Maar omdat je op een website al snel veel afbeeldingen en af en toe een kleine video moet downloaden, wil je wel dat dit een beetje rap gaat. Een paar seconden wachten is het maximale, waardoor je al snel moet rekenen op een internetsnelheid van minimaal 10 tot 20 Mbps.
Een gemiddelde website is tegenwoordig ongeveer 5 megabyte. Dat houdt in dat als je deze binnen een seconde zou willen downloaden, je een verbinding van 40 Mbps moet hebben.
Volgens Google wil de gemiddelde gebruiker 3 seconden wachten op het laden van een webpagina. Daarmee kom je uit op een internetsnelheid van tussen de 10 en 20 Mbps.
De optelsom: het aantal internetdiensten dat thuis op hetzelfde moment wordt gebruikt
Met bovenstaande kennis is het relatief makkelijk om een scenario te bedenken waarbij iedereen in het huishouden iets met het internet aan het doen is. Op basis daarvan kan je een berekening maken en een minimale eis voor jouw internetverbinding opstellen. Als je bijvoorbeeld video streamen, een game spelen en regulier internetten samen neemt, ga je al snel richting 80 Mbps.
Zoals eerder aangegeven is het verstandig om dit ruim te nemen, aangezien providers de snelheid doorgaans niet garanderen en ook niet altijd kunnen halen. Ook is de stabiliteit van de verbinding iets om rekening mee te houden. Snelheden kunnen wel eens een dipje hebben.