Zelfs als je een betalingsregeling met een klant hebt getroffen, komt het vaak genoeg voor dat de schuldenaar zich er niet aan houdt. Rob de Haan van Verkoopjevordering.nl deelt elke maand met Z24 enkele tips over hoe je iemand kunt bewegen een factuur te voldoen. Deze maand: de betalingsregeling.
Wat doe je als een schuldenaar echt niet kan betalen, maar je vraagt liever geen faillissement aan? Dan ligt een betalingsregeling voor de hand. Wat volgt is een onderhandelingsproces over de voorwaarden: wel rente of geen rente, de hoogte van de maandelijkse termijnen, enz.
Een betalingsregeling is een uitstekende manier om te zorgen dat jij je geld krijgt zonder veel juridische rompslomp. Alleen ontstaat er vaak wel weer een probleem als de schuldenaar zich niet aan de afspraken houdt.
“De meeste betalingsregelingen die particulieren of bedrijven met elkaar overeenkomen, worden via de e-mail afgesproken”, zegt Rob de Haan. “Soms wordt er nog een documentje opgesteld waar beide partijen hun handtekening onder zetten.” Op zich is dat prima. Met die e-mail of dat papiertje kun je naar de rechter. “Maar wat veel verstandiger is, is een betalingsregeling notarieel vast te laten leggen”, zegt Rob de Haan.
Naar de notaris om een onderlinge afspraak te bevestigen, waarom zou je? De Haan: “Het voordeel van het vastleggen van een betalingsregeling is dat je niet meer naar de rechter hoeft als iemand zich niet aan de afspraken houdt. Een notariële akte is net zo hard als een vonnis. Je kunt er meteen mee naar een deurwaarder en beslag laten leggen”, zegt De Haan.
Kosten notaris
Het vastleggen van een overeenkomst bij een notaris is niet gratis. "Het kost 250 euro. Een rechtszaak kost je zeker 1.500 euro en je bent, in het geval dat de tegenpartij verweer voert, al snel negen maanden verder", zegt De Haan. "Je kunt bovendien afspreken met de andere partij dat je de kosten deelt, of dat hij of zij opdraait voor alle kosten. Maar zelfs als jij die voor je rekening neemt, is het nog altijd goedkoper dan later een rechtszaak moeten voeren."
Bij Verkoopjevordering.nl is het inmiddels gebruik om alle betalingsregelingen van meer dan 2.000 euro bij de notaris vast te laten leggen. "Onze ervaring is dat afspraken die je notarieel hebt laten vastleggen in 95 procent van de gevallen worden uitgevoerd. De persoon in kwestie heeft persoonlijk bij de notaris zijn handtekening gezet. Dat maakt psychologisch een enorm verschil."
Betalingsregelingen zijn niet de enige overeenkomst die je notarieel vast zou kunnen leggen om betaling te bespoedigen. "Het kan ook met huurovereenkomsten. Als iemand de huur niet betaalt, kun je meteen over tot beslaglegging. Huisuitzetting, dat kan dan weer niet. Daar heb je echt een rechter voor nodig."
Lees ook
Als schuldeiser faillissement aanvragen: hoe doe je dat en wanneer?
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl