- In Italië loopt het aantal besmettingen met het coronavirus snel op. Er zijn nu al meer dan 100 gevallen.
- Vooral in Noord-Italië is het aantal besmettingen hoog.
- De regering gaat enkele zwaar getroffen gebieden van de buitenwereld afgrendelen.
- In Venetië is het carnaval opgeschort, het feest zou eigenlijk tot dinsdag duren.
Het totale besmettingen met het coronavirus in Italië is opgelopen tot meer dan 100. Vooral in de noordelijke regio Lombardije grijpt het virus om zich heen. Daar zijn tot nu toe al 89 besmettingen met het virus, Covid-19, gemeld.
Functionarissen hebben de Noord-Italiaanse plaats Codogno in Lombardije omschreven als het epicentrum van een reeks besmettingen in het noorden van het land. Daar is het openbare leven nu nagenoeg stil komen te liggen.
Premier Giuseppe Conte kondigde zaterdag drastische maatregelen aan om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. “In zones die als hotspots worden gezien, moet speciale toestemming worden verleend voordat mensen mogen komen of gaan”. Vandaag werd bekend dat er in Italië een derde persoon is overleden aan het virus.
De noodmaatregelen blijven volgens Conte enkele weken van kracht. Ze hebben gevolgen voor zo’n 50.000 mensen, die al het verzoek hadden gekregen thuis te blijven. Scholen en bedrijven moeten in die gebieden de deuren sluiten.
In Venetië wordt het wereldberoemde carnaval opgeschort vanwege de zorgen over het virus. Dat maakte het hoofd van de regio Veneto bekend.
Het carnaval in Venetië had eigenlijk tot dinsdag moeten duren, maar de uitbraak van het virus maakt volgens regiobestuurder Luca Zaia drastische maatregelen noodzakelijk. Het gaat om het opschorten van het carnaval "en nog meer". In Venetië zouden twee ouderen met het virus in het ziekenhuis liggen.
De Italiaanse straten blijven leeg omdat scholen en bedrijven dicht zijn
"Mensen zitten opgesloten in hun huizen. Er is niemand meer op straat", vertelt de vrouw, die zich Paola noemt, in de buurt van het treinstation in Codogno. Daar verkocht niemand kaartjes en stonden zaterdagavond ook geen mensen op treinen te wachten.
"Het is een spookplaats geworden. Dit is verschrikkelijk voor ons", zegt een andere jonge vrouw die zich nog wel op straat vertoonde.
De apotheek in het centrum is op last van de autoriteiten nog wel open, maar mondmaskers zijn al lang uitverkocht. De eigenares zegt dat die vooral uit China kwamen. "Ze houden ze nu zelf. Ze hebben ze nodig", zegt Rosa Cavalli. Haar klanten kopen vooral bleekwater, alcohol en desinfecterende middelen.
"We proberen kalm te blijven, want is het zo makkelijk om dit soort situaties in paniek te raken", zegt een andere inwoner van Codogno. Zij had haar huis verlaten om eten te kopen. "Ik ben in een beetje bang omdat we allemaal besmet kunnen raken. Ik werk in een restaurant en heb veel contact met mensen."