De beschermingswal van Ahold, die moet voorkomen dat het concern wordt overgenomen door de concurrentie, staat onder druk. Een invloedrijk stemadviesbureau pleit ervoor om de constructie af te breken.

Dat schrijft het FD, dat een rapport over de beschermingsconstructie in handen heeft. Binnenkort wordt er gestemd om de constructie met vijf jaar te verlengen, omdat de bescherming in principe in 2018 wordt opgeheven.

Op dit moment heeft de Stichting Ahold Continuïteit een optie preferente aandelen, die voorrang hebben op normale aandelen. Bij de bijzondere aandeelhoudersvergadering van 14 maart wordt dat dus ter discussie gesteld.

Eén aandeel, één stem

Het invloedrijke stemadviesbureau Glass Lewis adviseert de aandeelhouders tegen de verlenging van de beschermingswal te stemmen. En ook een ander groot bureau, ISS, gaat dat mogelijk doen. De kans dat de beschermingswal wordt opgeheven, neemt daardoor aanzienlijk toe, aangezien grote Angelsaksische beleggers vaak de adviezen opvolgen. Zeker 43 procent van de aandelen van Ahold is in handen van beleggers uit Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk.

Deze aandeelhouders zijn sowieso tegen preferente aandelen. Zij willen graag dat elk aandeel even zwaar wordt gewogen. Glass Lewis is tegen de constructie omdat die kan worden gebruikt om overnames te blokkeren.

Ahold is de aandeelhouders al tegemoet gekomen door voor te stellen om de constructie niet vijftien, maar vijf jaar te verlengen. Maar nu blijkt dat Glass Lewis daar dus ook op tegen is.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl