Bert Bruggink treedt eind dit jaar terug als financiële baas van Rabobank. Zijn functie zal worden opgesplitst in die van een financieel directeur (cfo) en een directeur risicomanagement (cro).
Bruggink heeft besloten terug te treden bij de splitsing van de functie, maar zal de gecombineerde taken blijven vervullen totdat voor beide nieuwe functies geschikte kandidaten zijn gevonden en benoemd. Dat maakte de bank woensdag bekend.
Bruggink werkt al sinds 1986 bij Rabobank. Sinds 2004 is hij er de hoogste financiële man. Daarmee is Bruggink verreweg het langstzittende bestuurslid van Rabobank.
Hij zat al op het pluche toen de financiële crisis uitbrak in het najaar van 2008. Ook maakte Bruggink de Liboraffaire mee. Vanwege deze fraude met rentetarieven moest Rabobank in 2013 in totaal 774 miljoen euro betalen aan autoriteiten in binnen- en buitenland.
Structuur Rabo op de schop
Rabobank is nu bezig met het doorvoeren van grondige veranderingen in de organisatiestructuur van de bank. Woensdag nog werd een belangrijke stap gezet in het proces om lokale banken voortaan onder een bankvergunning te laten opereren. Bij de bank loopt ook nog een grote reorganisatie, waarbij veel kantoren worden gesloten en in de periode 2013-2016 meer dan 9200 arbeidsplaatsen verdwijnen.
"Ik werk al mijn hele carrière bij de Rabobank'', zegt Bruggink. "Gegeven het feit dat de basis van de Rabobank sterk en kwalitatief goed is en nu gekozen is voor de splitsing van de cfro-taken, is dit voor mij een natuurlijk moment om mijn terugtreden aan te kondigen."
Bruggink blijft na zijn terugtreding bij de bank betrokken als adviseur van de raad van bestuur.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl