Bernie Ecclestone is niet langer de baas van de Formule 1. De 86-jarige Brit is afgezet, zegt hij maandag tegen het Duitse ‘Auto, motor und sport’.
“Ik leid de boel niet meer, ik ben weggestuurd. Het is officieel. Chase Carey zal mijn plek overnemen”, zo wordt Ecclestone geciteerd.
De Formule 1 is sinds kort in handen van mediagigant Liberty Media. Het Amerikaanse concern bevestigt in een persbericht dat de overname helemaal is afgerond en Chase Carey de nieuwe voorzitter is van de Formule 1.
“We zijn heel blij dat de overname van de F1 is afgerond en dat Chase de zaken gaat leiden als CEO. Er zijn veel mogelijkheden om de sport verder te laten groeien en we hebben er alle vertrouwen in dat Chase met al zijn vaardigheden en ervaring de juiste persoon is om dat te bewerkstelligen. Ik wil graag Bernie Ecclestone, die erevoorzitter wordt, bedanken voor zijn geweldige succes met het opbouwen van deze wereldwijde sport.”
Ecclestone heeft al veertig jaar de leiding in de koningsklasse van de autosport en stond bekend als een keiharde zakenman. Hij heeft de Formule 1 laten uitgroeien tot een miljardenindustrie met honderden miljoenen fans over de hele wereld.
Van matig coureur tot 'Godfather van de autosport'
In zijn jonge jaren was hij met wisselend succes zelf coureur. In 1957 werd Ecclestone manager in de Formule 1, maar de eerste twee coureurs die hij begeleidde overleden allebei op jonge leeftijd na een race-ongeluk. Daarna beproefde hij zijn geluk als teambaas en dat ging hem na een moeizame start aanzienlijk beter af.
Toen Ecclestone in de jaren zeventig eenmaal de macht had gegrepen bij de Formula One Constructors Association (FOCA) pioneerde hij met de verkoop van televisierechten en verdiende daar miljarden mee voor de Formule 1 en zichzelf.
In 2014 werd hij in Duitsland aangeklaagd voor omkoping, maar die zaak wist hij te schikken voor zo'n 75 miljoen euro. Een peulenschil voor hem, want zijn vermogen wordt geschat op 2,4 miljard euro.
De Volkskrant schrijft dat hij rücksichtslos was tegen in financiële problemen verkerende circuits, kwakkelende teams of personen die hem tegenwerkten:
"Ecclestone zag zijn sport als een gigantisch reclamebord voor landen en bedrijven. Wie niet met de Formule 1 wilde pronken, begreep er niets van. Met wie Ecclestone een deal sloot, was hem om het even. Hij grapte een aantal jaren geleden nog een Grote Prijs van Syrië niet uit te sluiten. Het was een grap met een serieuze ondertoon. Ecclestone bracht de Formule 1 naar landen zoals Bahrein en Azerbeidzjan. Landen zonder racetraditie en met een dubieuze reputatie als het gaat om mensenrechten."
In september kocht het Amerikaanse mediabedrijf Liberty Media voor 7,4 miljard dollar de Formule 1. Toen was al wel duidelijk dat het einde van Ecclestone als 'Godfather van de autosport' nabij was, maar hij vertrekt nu toch nog eerder dan verwacht.
Erevoorzitter?
Vanwege zijn ervaring en verdiensten voor de sport deed Liberty Media hem het aanbod om bij de Formule 1 betrokken te blijven als erevoorzitter (Chairman Emeritus). Maar hoewel dat volgens het Amerikaanse concern een uitgemaakte zaak is, toont Ecclestone weinig interesse.
"Dat is een Amerikaanse uitdrukking, denk ik. Een kunstmatige erevoorzitter. Ik weet zelf niet eens wat het betekent. Hoe dan ook ga ik het heel wat rustiger krijgen. Misschien bezoek ik af en toe nog een Grand Prix, ik heb nog veel vrienden in de Formule 1. En ik heb nog wel genoeg geld om een ticket voor een race te kunnen betalen. Of ik bij de internationale automobielfederatie blijf, weet ik nog niet. Dat moet ik met voorzitter Jean Todt bespreken."