De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi is vrijdag in hoger beroep vrijgesproken in de zaak Rubygate. Het hof vernietigde daarmee de gevangenisstraf van 7 jaar die Berlusconi vorig jaar kreeg wegens het betalen voor seks met een minderjarige prostituee en machtsmisbruik.

De zaak draaide rond Karima El Mahroug, een nachtclubdanseres van Marokkaanse komaf. Zij was een van Berlusconi’s escorts op feestjes die hij in zijn villa bij Milaan hield.

El Mahroug had de bijnaam Ruby Rubacuori (Ruby Hartendief). Deze naam verschafte het proces de bijnaam Rubygate. Ruby zou nog niet meerderjarig zijn geweest op het moment dat ze haar opwachting maakte op een ‘bunga bunga’ seksfestijn van de premier.

Berlusconi verweerde zich door te zeggen dat hij nooit seks met haar had en niet wist dat ze minderjarig was. El Mahroug heeft Berusconi’s lezing ondersteund.

Berlusconi kreeg Ruby vrij

Toen El Mahroug in mei 2010 werd gearresteerd wegens diefstal, gebruikte Berlusconi zijn charme en macht om haar vrij te krijgen. Hij beweerde onder meer dat ze familie van toenmalig president van Egypte Hosni Mubarak was.

Volgens de advocaten van Berlusconi dacht hun cliënt echt dat El Mahroug een nichtje van Mubarak was.

De onderbouwing van het vonnis wordt later bekendgemaakt. De aanklagers kunnen nog in beroep bij het Italiaanse Hof van Cassatie.

Reeks rechtszaken tegen Berlusconi

De 77-jarige mediamagnaat, miljardair, politicus en ex-premier wordt al decennia voor allerlei zaken aangeklaagd.

In totaal is Berlusconi al meer dan 30 keer aangeklaagd. De beschuldigingen variëren van banden met de maffia, belastingfraude, omkoping van politieagenten en rechters tot betaalde seks met minderjarigen. Volgens Berlusconi proberen linkse politici en magistraten hem al jaren uit te schakelen met valse beschuldigingen.

Taakstrak in verpleeghuis

Drie van de zaken werden geseponeerd, omdat het parlement op instigatie van Berlusconi wetswijzigingen doorvoerde waardoor strafzaken bijvoorbeeld eerder verjaarden. Berlusconi is vaker in hoger beroep vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs of omdat de strafzaken waren verjaard.

Hij is meerdere keren schuldig bevonden, maar Berlusconi hoefde nooit de gevangenis in. Hij kreeg in 2013 in een belastingfraudezaak 4 jaar cel, maar dat is omgezet in een taakstraf omdat Berlusconi al zo oud is. Hij ging in mei in het kader van deze taakstraf aan het werk in een verpleeghuis.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl