Ex-premier Silvio Berlusconi van Italië loopt de felbegeerde titel van senator voor het leven, en bijbehorende zetel mis.

Leiders van zijn partij Volk van de Vrijheid (PDL) hadden bij president Giorgio Napolitano op de benoeming aangedrongen, maar het staatshoofd zag vrijdag af van dat eerbetoon aan een man met een strafblad. Eerder weigerde de oud-communist al Berlusconi gratie te verlenen.

De Hoge Raad heeft de mediamagnaat tot een definitieve celstraf van 4 jaar veroordeeld wegens belastingfraude bij zijn bedrijf Mediaset. Berlusconi mag bovendien 5 jaar lang geen openbaar ambt meer bekleden.

Berlusconi in beroep

De oud-premier hoeft hooguit 1 van de 4 jaar uit te zitten. Dat is het gevolg van een amnestiewet uit 2006 van de toenmalige linkse regering die de volle cellen wilde tegengaan.

Ook hoeft Berlusconi voorlopig niet naar de cel. Hij gaat in beroep tegen het vonnis. Afgelopen week kondigde Berlusconi aan zijn veroordeling aan te vechten bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Pas als Berlusconi in hoogste instantie wordt veroordeeld, moet hij naar de cel. Maar dat kan zo lang duren, dat de zaak tegen die tijd is verjaard.

Aanklachten tegen Berlusconi

De mediamagnaat was met tien anderen in de jaren 90 betrokken bij een reeks gefingeerde verkopen van tv-rechten. Ze zouden de prijs van tv-rechten kunstmatig hebben verhoogd via offshore bedrijven van Berlusconi. Een deel van het geld werd weggesluisd naar illegale fondsen. Zijn bedrijf Mediaset is het belangrijkste commerciële televisiebedrijf van Italië. Het bezit vele kanalen in Italië evenals Spanje.

Berlusconi regeerde Italië met tussenpozen totaal 9 jaar als premier. Hij moest in november 2011 opstappen toen Italië dreigde te bezwijken onder financieel-economische problemen.

De ondernemer is ook nog verwikkeld in een strafzaak over seks met de minderjarige prostituee Ruby. Zelf meent hij in alle zaken dat hij onschuldig is.

Rijker ondanks schandalen

Ondanks de schandalen waarin Berlusconi is verwikkeld, is hij het afgelopen jaar 1,12 miljard euro rijker geworden. De 76-jarige Berlusconi staat sinds deze maand op de 33e plek op de miljardairslijst van persbureau Bloomberg, de Bloomberg Billionaires Index, als het gaat om de groei van zijn rijkdom. Die nam met 26 procent toe tot zo’n 5,7 miljard euro. Daarmee staat Berlusconi twee plaatsen hoger dan superbelegger Warren Buffett.

Het fortuin van Berlusconi nam met name toe doordat zijn verzekeringsbedrijf Mediolanum en televisiebedrijf Mediaset fors meer waard werden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl