De Nederlandse bergbeklimmer Eric Arnold (35) is overleden op de Mount Everest in Nepal. Hij is bezweken aan hoogteziekte, een acuut gebrek aan zuurstof in de ijle berglucht.

Een woordvoerder van de Nepalese reisorganisatie Seven Summit Treks bevestigt zaterdag berichtgeving over Arnold van RTL Nieuws.

Arnold had juist vrijdag de top van de berg bereikt op 8848 meter. Het was zijn vijfde poging om de hoogste berg ter wereld te bereiken. Hij overleed volgens de woordvoerder van Seven Summit Treks op 8.300 meter hoogte, tijdens de afdaling.

De Nederlander ontsnapte vorig jaar nog ternauwernood aan de dood toen hij in de Himalaya werd overvallen door lawines na de grote aardbeving in Nepal. Op zijn weblog schreef hij daarover: “Ik realiseer mij: aardbeving!! (..) Als ik mijn tent openrits zie ik van drie kanten gigantische lawines naar beneden komen.” Hij kon zich net op tijd in veiligheid brengen.

Medeklimmer is veilig

Niels van Buren, die deel uitmaakte van de expeditie waarin Arnold zat, is in veiligheid. “Hij bevindt zich nu in kamp 2 en keert zondag waarschijnlijk terug naar het basiskamp. Dat zegt Anouk Schepers van Pressure Amsterdam die optreedt als woordvoerster van Van Buren.

"Op dit moment is telefonisch contact met Niels van Buren niet mogelijk. Ik wil ons medeleven met de familie en nabestaanden van Eric betuigen'', aldus Schepers zaterdag die het nieuws over zijn dood 'afschuwelijk' noemt. Van Buren en Arnold kenden elkaar pas. "Ze hebben elkaar ontmoet als leden van deze expeditie."

Niels van Buren is volgens haar de eerste man ter wereld met multiple sclerose (MS) die de top van de Mount Everest wist te bereiken. Hij behaalde de mijlpaal vrijdag, net als Eric Arnold.

Klimmersclub verslagen

Bij de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) is de verslagenheid groot na de dood van Arnold. "Hij was een aansprekende figuur", aldus Robin Baks van de vereniging. "We waren gisteren heel blij dat het Eric was gelukt de top te bereiken. Maar vanochtend werd het ineens heel stil."

Arnold had een verzekering afgesloten via de NKBV, waarin ook repatriëring is opgenomen. De vereniging gaat zich daarmee bezighouden, maar Baks verwacht dat het nog wel een aantal dagen zal duren voor het lichaam van de klimmer naar beneden is gehaald. "Eric overleed in kamp 4 op 7900 meter hoogte. Een helikopter kan daar niet komen, dus hij moet door een team naar beneden worden gebracht."

"Bergbeklimmen heeft aantrekkingskracht, het is een virus dat je niet meer kwijtraakt. Veel klimmers weten dat er risico's zijn, maar denken dat hen niets zal overkomen. Dat Eric is overleden heeft niets te maken met zijn ervaring. Hoogte doet dingen met je lichaam die je niet kunt voorspellen", zegt Baks.

Lawinegevaar

De afgelopen twee jaar moesten alle Everest-expedities voortijdig worden afgebroken. Een lawine in 2014 en de zware aardbeving en daaropvolgende lawines in 2015 maakten de toch al riskante weg naar de top onbegaanbaar.

Sinds 11 mei bereiken bergbeklimmers weer de top. Sindsdien zijn er al vierhonderd klimmers, onder wie Nepalese dragers, naar de top gegaan.

De Mount Everest spreekt al decennia tot de verbeelding van bergklimmers en avonturiers. De berg is al zeker door ruim 4.000 mensen met succes beklommen, een groot deed dat meer dan eens. Het gaat dan vooral om sherpa's, bewoners van de regio met een internationale roem als berggidsen en dragers.

Circa 250 mensen overleefden de beklimming niet, onder wie nu ook de Nederlander Eric Arnold. Hij zou de eerste Nederlandse bergbeklimmer zijn die op de Mount Everest is overleden. Voor zover bekend hebben tot dusver bijna twintig Nederlanders de berg beklommen.

Jaarlijks vallen er gemiddeld ongeveer zes doden op de berg, aldus statistieken van de Himalayan Database. Het jaarlijkse dodental kruipt sinds 2000 omhoog, vermoedelijk omdat de beklimming ook commercieel wordt aangeboden.

Twee routes naar boven

Op 29 mei 1953 waren Edmund Hillary en Tensing Norgay de eerste mensen die de berg succesvol beklommen. Lange tijd dacht men dat het onmogelijk was om de Mount Everest te beklimmen. Boven aan de bergtop bevat de lucht nog maar een derde zoveel zuurstof als op zeeniveau.

De berg is via twee routes te beklimmen, zuidelijk via Nepal en noordelijk via Tibet. Het is tegenwoordig dringen op de berg met soms honderden mensen die op pad gaan en er overigens ook bergen afval achterlaten.

Eerste Nederlander

René de Bos was op 7 oktober 1990 de eerste Nederlander die voet op de top van de berg zette, zo wordt algemeen aangenomen. De klimmer Bart Vos claimde hiervoor op 8 oktober 1984 als eerste Nederlander de top te hebben gehaald. Maar er wordt getwijfeld aan zijn relaas, omdat hij geen bewijzen kan tonen.

Er is sowieso geregeld gedoe over claims over het al dan niet bereiken van de top, vooral als harde bewijzen ontbreken of niet konden worden verkregen door bijvoorbeeld de weersomstandigheden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl