Het terugschroeven van de gaswinning in Groningen betekent een strop voor de rijksbegroting die dit jaar kan oplopen tot ongeveer 840 miljoen euro.

Dat meldden bronnen op het Binnenhof donderdag tegenover persbureau ANP.

De regeringscoalitie van VVD en PvdA wil bij de voorjaarsnota in mei bekijken hoe dit gat gedicht moet worden.

Het kabinet zal vrijdag naar verwachting een knoop doorhakken over het verminderen van de gaswinning in Groningen. Dat is nodig omdat het gebied de laatste tijd steeds meer geteisterd wordt door aardschokken, veroorzaakt door decennia van gaswinning.

Gaswinning Groningen

Op tafel in de ministerraad ligt een plan van minister Henk Kamp om vooral de gaswinning in het gebied rond Loppersum terug te dringen. In dat gebied is de schade het grootst. De regeringscoalitie van VVD en PvdA werd het eerder deze week eens over de hoofdlijnen van Kamps plan, waarover vrijdag formeel een besluit wordt genomen.

De verwachting is dat de gaswinning dit en volgend jaar wordt gemaximeerd op 42,5 miljard kuub gas. Afgelopen jaar werd er nog voor 54 miljard opgehaald. Het gedeeltelijk dichtdraaien van de gaskraan leidt tot ongeveer 700 miljoen euro minder inkomsten voor de schatkist. Het is ook de bedoeling dat er 140 miljoen euro beschikbaar komt voor compensatie aan de gedupeerden van aardschokken en het stimuleren van de werkgelegenheid in het gebied.

Aanpak gebied aardbevingen Groningen

Als het kabinet vrijdag formeel instemt met de voorstellen van Kamp, reist die spoorslags naar Groningen om daar een toelichting op het besluit te geven aan de lokale bestuurders.

In 2016 wordt er niet meer dan 40 miljard kuub gas gewonnen. Vooral het gebied rond Loppersum moet worden ontzien. Daar heeft zich de afgelopen tijd de meeste schade als gevolg van aardschokken voorgedaan.

In de top van het kabinet is eerder deze week overeenstemming bereikt over de plannen van minister Henk Kamp van Economische Zaken. Ook de voorzitters van de regeringsfracties (Halbe Zijlstra en Diederik Samsom) waren daarbij betrokken.

Schadeclaims

De schade aan Groningse woningen in het aardbevingsgebied wordt door de NAM overigens "structureel veel te laag ingeschat", stelde de Vereniging Eigen Huis (VEH) vrijdag, die in opdracht van huiseigenaren contra-expertises verricht.

Volgens de belangenclub vallen de meeste contra-expertises voor huiseigenaren fors hoger uit dan de schaderamingen van de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij). Het zou gaan om bedragen van honderden tot duizenden euro's met uitschieters van tienduizenden euro's. "Een onafhankelijke schadeafhandeling is daarom een absolute noodzaak'', aldus Eigen Huis.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl