- De olieprijzen zijn in mei gedaald en dat is ook te merken aan de pomp waar automobilisten wat minder kwijt zijn voor brandstof.
- De prijs van een vat Brentolie is in mei met ongeveer 7 procent gedaald ten opzichte van eind april en staat nu op minder dan 82 dollar per vat.
- Volgens consumentencollectief UnitedConsumers is de adviesprijs voor een liter Euro95 nu 2,188 euro, een daling van bijna 10 cent ten opzichte van medio april.
- Lees ook: Inflatie daalt niet verder in mei en blijft relatief hoog op 2,7%
De olieprijzen zijn in mei gedaald en dat is ook te merken aan de pomp waar automobilisten wat minder kwijt zijn voor brandstof. Op de oliemarkt wordt nu uitgekeken naar de vergadering van oliekartel OPEC+ op zondag, waar naar verwachting de productiebeperkingen verder verlengd zullen worden.
De prijs van een vat Brentolie is in mei met ongeveer 7 procent gedaald ten opzichte van eind april en staat nu op minder dan 82 dollar per vat (van 159 liter). Amerikaanse WTI-olie ging bijna 6 procent in prijs omlaag.
Dat komt onder meer omdat de zorgen van een escalatie van de onrust in het Midden-Oosten zijn afgezwakt en er signalen zijn van een zwakkere olievraag in China, ’s werelds grootste olie-importeur, en ook in de Verenigde Staten.
Ondanks prijsdaling is benzine nog duurder dan een jaar geleden
Die prijsdaling is ook te zien aan de pomp. Volgens consumentencollectief UnitedConsumers is de adviesprijs voor een liter Euro95 nu 2,188 euro. Medio april was dat nog 2,28 euro.
Daarmee is die adviesprijs nog wel hoger dan begin dit jaar toen die rond de 2,05 euro lag en ook hoger dan een jaar geleden, waardoor benzine nog altijd positief bijdraagt aan de inflatie. De adviesprijs wordt doorgaans alleen langs de snelweg gevraagd, want elders kun je vaak goedkoper tanken.
OPEC vergadert over verlenging productiebeperking
De OPEC+ vergadert zondag in het Saudische Riyad. Het kartel, geleid door Saudi-Arabië en Rusland, zal dan praten over een verlenging van de vrijwillige productiebeperkingen van ruim 2 miljoen vaten per dag tot in de tweede helft van dit jaar.
Ook zou worden gepraat over beperkingen van de olieproductie in 2025. Met die beperkingen wil de OPEC+ de olieprijzen stutten om zo de inkomsten uit de olie-export overeind te houden.