Benzine wordt de komende dagen vrijwel zeker duurder. Door de aanval op olie-installaties in Saudi-Arabië ligt de helft van de olieproductie in dat land plat. Olieprijzen zijn daardoor maandag ruim 11 procent gestegen en dat gaat zich doorvertalen naar een hogere prijs voor benzine en diesel aan de pomp.
Staatsoliebedrijf Saudi Aramco verwacht volgens persbureau Bloomberg dat het weken tot maanden gaat duren voordat het grootste deel van de productieproblemen is opgelost. Eerder werd nog aangegeven dat het grootste deel binnen enkele dagen hersteld zou kunnen worden.
Maar wat kun je nu verwachten als de prijs van ruwe olie plots met meer dan 10 procent stijgt? Belangrijk hierbij is om rekening te houden met het feit dat de pompprijs van benzine in Nederland voor een groot deel bestaat uit belastingen: accijns en btw. Die zijn goed voor ongeveer 66 procent van de totale prijs.
Benzine: belasting groot deel van de prijs aan de pomp
De gemiddelde prijs per liter benzine bedroeg in Nederland afgelopen week 1,63 euro, blijkt uit gegevens van de Europese Commissie. Maar zonder btw en accijnzen was dat slechts 0,55 euro. Ofwel belastingen waren goed voor ongeveer 1,08 euro van de prijs per liter.
Hieruit kun je afleiden dat stijging van de prijs voor ruwe olie, die zorgt hogere productiekosten van benzine, grofweg voor slechts een derde doorwerkt in de benzineprijs.
Duurdere olie werkt op de benzineprijs aan de pomp dus minder sterk door dan je misschien zou verwachten. Voor diesel is het effect wel wat sterker dan bij benzine, omdat het aandeel van belastingen in de pompprijs niet 66 procent is maar ongeveer 55 procent.
Reken je het dempende effect van belastingen mee, dan betekent een stijging van ruim 11 procent van de olieprijs dat de benzineprijs met ongeveer 3,7 procent zou kunnen stijgen.
Dat komt erop neer dat we ongeveer zes cent per liter meer zouden moeten gaan betalen voor onze benzine, dus dat de gemiddelde prijs rond de 1,70 euro per liter zou komen te liggen.
Uiteraard moet de ruwe olieprijs dan wel gedurende een langere tijd op een hoger niveau blijven liggen. En aangezien olie in dollars wordt geprijsd, kan er ook nog een een valuta-effect optreden als de wisselkoers van de dollar tegenover de euro verandert.
Maar uitgaande van een volle tank van 45 liter betekent 6 cent per liter extra toch al gauw 2,7 euro meer. Dan komt de ver-van-mijn-bed-show van de spanningen in het Midden-Oosten ineens toch een stuk dichterbij.