- De brandstofprijzen blijven hoog, ook na de accijnsverlaging op benzine en diesel per 1 april.
- Het loont daarom meer dan ooit om te besparen op brandstof.
- Je rijstijl, het onderhoud van je auto en je bandenspanning hebben allemaal invloed op je brandstofverbruik.
- Lees ook: Wat doet de lagere accijns op benzine en diesel met de prijs aan de pomp? Benzineprijs in Nederland blijft tot hoogste in Europa horen
De brandstofprijzen blijven hoog. Maandag bedroeg de gemiddelde landelijke adviesprijs voor benzine 2,42 euro per liter. Voor diesel was de adviesprijs 2,28 euro per liter en voor LPG 1,32 euro per liter, zo meldt United Consumers.
Die historisch hoge prijzen zijn veroorzaakt doordat de toch al hoge olieprijzen op de wereldmarkt door de oorlog in Oekraïne verder zijn gestegen. Daarnaast maakt de verzwakking van de euro tegenover de dollar brandstof duurder, omdat de inkoop van ruwe olie in dollars wordt afgerekend.
Per 1 april verlaagt het kabinet tijdelijk de accijns op benzine en diesel met respectievelijk 17,3 cent en 11,1 cent per liter. Maar ook na die verlaging blijft het vullen van je tank een aanslag op je portemonnee. Daarom loont het meer dan ooit de moeite om te proberen zoveel mogelijk brandstof te besparen.
Als je zuinig rijdt, kan je volgens Milieu Centraal wel 10 procent op je brandstofverbruik besparen. Business Insider bespreekt 8 tips om dat te bewerkstelligen.
1. Rijd met een constante snelheid
Trek niet te snel op en blijf daarna je gaspedaal losjes ingedrukt houden om op snelheid te blijven, zo raadt de site europetrack aan.
Als je je snelheid stabiel houdt en niet steeds afremt en optrekt, verbruik je minder brandstof. Gebruik daartoe vooral je cruisecontrol als je auto daarmee is uitgerust. En laat je gaspedaal los en je auto uitrollen als je ziet dat een stoplicht op rood springt of er in de verte wordt afgeremd.
2. Houd de ramen dicht en de airco uit
Volgens Pricewise kan airconditioning voor tot wel 30 procent meer brandstofverbruik zorgen en het open doen van je ramen tot 20 procent meer verbruik.
Hou de airco dus uit en de ramen dicht, als het niet per se nodig is. Heb je wel echt verkoeling nodig? Tot snelheden van 80 kilometer per uur is het zuiniger om met de ramen open te rijden en daarboven is de airco zuiniger.
3. Schakel zo snel mogelijk door naar een hogere versnelling
Hoe hoger het aantal toeren, hoe hoger het brandstofverbruik. Schakel dus zo vroeg mogelijk naar een hogere versnelling, adviseert Milieu Centraal. Dat komt neer op de vierde versnelling bij 50 kilometer per uur en de vijfde versnelling van 80 kilometer per uur. Bij diesel is rijden tussen de 1.500 toeren en 2.000 toeren het zuinigst.
4. Rij liever 100 km/u dan 130 km/u
Op de meeste snelwegen mag je 's avonds 120 kilometer per uur of 130 kilometer per uur rijden. Je bent dan misschien iets sneller thuis, maar dat is niet goed voor je portemonnee en het milieu. Volgens Milieu Centraal verbruik je bij 100 kilometer per uur zo'n 14 procent minder brandstof dan bij 130 kilometer per uur.
5. Onderhoud je auto goed
Zorg dat je je auto goed onderhoudt of laat dat doen. Dat beperkt niet alleen slijtage en de kans op pech, maar kan volgens Pricewise ook zorgen voor een lager brandstofverbruik.
Ga gelijk naar de garage als je auto kuren vertoont en met weerstand rijdt en wacht niet af tot de jaarlijkse onderhoudsbeurt en/of apk-keuring.
6. Pomp je banden elke twee maanden op
Controleer je bandenspanning elke twee maanden, want alle banden lopen heel langzaam leeg. De juiste spanning kan je vinden in je tankdop en de sticker in de deur.
Door je banden weer op te pompen tot de goede spanning, wordt je remweg korter en je brandstofverbruik lager, zo stelt europetrack.
7. Vermijd drukte
Om te voorkomen dat je veel moet optrekken en remmen moet je proberen drukke plekken te vermijden. Pricewise raadt aan het centrum over te slaan, provinciale wegen te nemen en het spitsuur te vermijden als dat kan.
Bij dergelijke ritten verbruik je bijna het dubbele aan brandstof dan dezelfde rit bij een constante snelheid van 60 kilometer per uur tot 80 kilometer per uur.
8. Was je auto
Een schone auto is gestroomlijnder dan een vieze auto en verbruikt daardoor iets minder brandstof. Je zou misschien denken dat het om heel kleine verschillen gaat, maar volgens sommige deskundigen verbruikt je auto tot wel 10 procent meer brandstof door viezigheid, al hangt het er daarbij natuurlijk vanaf hoe vies je auto is.
Maar de beste manier om brandstof te besparen is natuurlijk om de auto gewoon te laten staan. Overweeg om voor korte en middellange afstanden de fiets te pakken, zeker nu het voorjaar begonnen is.