Shell’s topman Ben van Beurden schrikt niet terug voor harde ingrepen. Het besef dat de olieprijs voor een langere periode laag kan blijven is geland. En dus boekt Shell in één keer 8 miljard dollar af op onrendabele projecten.

Eerder dit jaar hield Shell-baas Ben van Beurden de kaarten nog tegen de borst, als het ging over de invloed van de lagere olie- en gasprijzen op winstgevendheid van de olie- en gasreus op de lange termijn. Maar donderdag, bij de publicatie van de resultaten over het derde kwartaal van dit jaar, ging de kogel door de kerk: ja, de lage olieprijs doet pijn.

Ter illustratie boekte Shell in één keer voor pakweg acht miljard dollar aan bezittingen af: 2,6 miljard dollar in verband met het staken van de speuractiviteiten in Alaska, 2 miljard dollar voor het stopzetten van een teerzandproject in Canada, 2,3 miljard dollar voor schaliegasvelden in de Verenigde Staten waar Shell niet meer in gelooft en dan nog een restbedrag voor kleinere projecten waarvan winstgevendheid discutabel was geworden.

Door de afboeking schrijft Shell in het derde kwartaal van dit jaar een nettoverlies van liefst 7,4 miljard dollar, terwijl in hetzelfde kwartaal een jaar eerder nog een winst van afgerond 4 miljard dollar in de boeken stond.

Forse afboeking, maar beleggers krijgen dividend

Geen pretje, maar er is een schrale troost voor beleggers: ze krijgen gewoon evenveel dividend uitgekeerd over het derde kwartaal als in voorgaande kwartalen, te weten 0,47 dollar per aandeel.

Ook andere operationele indicatoren zagen er niet bijster slecht uit. De productie van olie- en gas steeg in het derde kwartaal van dit jaar met 3 procent tot 2,88 miljoen vaten per dag. Dit bij gemiddeld 51 procent lagere olieprijzen vergeleken met het derde kwartaal van 2014 en 18 procent lagere gasprijzen.

Bij de divisie voor raffinage, chemie en pompverkoop boekte Shell een 55 procent hogere winst van 2,5 miljard dollar, door lagere kosten en hogere winstmarges op de raffinage-activiteiten.

Aandeel Shell slechts licht lager

Een indicatie dat beleggers niet echt verbaasd zijn over de afboekingen en 'door' het megaverlies heen kijken, kwam van de koersreactie van het aandeel Shell bij de opening van de beurs donderdagochtend. Het koersverlies bleef beperkt tot circa 1 procent.

Belangrijkste focuspunt voor de korte termijn blijft echter de geplande overname van collega British Gas, waar topman Van Beurden zijn zinnen op heeft gezet. Shell wacht nog op goedkeuring van de Australische mededingingsautoriteiten in november.

Maar de mantra is nog steeds: op koers om begin 2016 een grote brok aan nieuwe gas- en oliereserves binnen te slepen met "minder projecten en méér winstgevende projecten".

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl