- Ben van Beurden stapt volgend jaar op als topman van Shell, zo meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden binnen het bedrijf.
- Het olie- en gasconcern heeft al een shortlist met vier mogelijke kandidaten om de 64-jarige Van Beurden op te volgen.
- Bij het viertal zit één Nederlander. Wordt hij niet de opvolger, dan zou de Nederlandse tak van het bedrijf compleet op een zijspoor komen te staan.
- Lees ook: Shell breekt met Nederland: keuze voor Britse aandeelhouderswaarde schaadt geloofwaardigheid van duurzame ambities
Shell-topman Ben van Beurden stapt volgend jaar op bij het olie- en gasconcern, al is een exact moment nog niet vastgesteld. Dat schrijft persbureau Reuters op basis van ingewijden binnen het bedrijf.
Shell heeft al een shortlist met vier mogelijke kandidaten om de 64-jarige Van Beurden op te volgen. In de running zijn de Canadese Wael Sawan, de Nederlandse Huibert Vigeveno, de Britse Sinead Gorman en de Australische Zoe Yujnovich. Allen bekleden hoge functies bij het olie- en gas concern.
Wordt de opvolger van Van Beurden iemand anders dan Vigeveno, dan zou de Nederlandse tak van het bedrijf compleet op een zijspoor komen te staan.
Eind vorig jaar maakte het bedrijf al bekend dat het volledig Brits zou worden. Het hoofdkantoor verhuisde van Den Haag naar Londen, waarbij ook topman Van Beurden vanuit Londen ging werken. De reden voor de verhuizing was de Britse vrijstelling voor de dividendbelasting.
Van Beurden werkte zijn hele carrière bij Shell. Sinds januari 2014 stond hij bij het olie- en gasconcern aan het roer. Hij kwam in 1983 bij Shell werken.
Onder leiding van de Nederlander nam Shell in 2016 het Britse energiebedrijf BG Group over voor 53 miljard dollar. Dat was de grootste overname door Shell ooit. Ook werden veel activiteiten verkocht door Shell om schulden af te lossen.
Daarnaast is Shell zich steeds meer aan het richten op duurzame energiebronnen vanwege de energietransitie. Shell heeft een doelstelling om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. Het bedrijf krijgt evenwel veel kritiek van milieugroeperingen dat het te weinig zou doen om de uitstoot te verminderen. Vorig jaar won Milieudefensie een rechtszaak tegen Shell over het niet snel genoeg verlagen van de uitstoot.
Shell zette afgelopen kwartaal nog een recordwinst in de boeken, dankzij de sterk gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne. Vanwege de Russische invasie van Oekraïne heeft Shell zich volledig teruggetrokken uit Rusland. Daardoor moest het bedrijf miljarden afschrijven op de Russische activiteiten.