De Belgische oud-minister Steve Stevaert (60) is donderdag dood gevonden in het Albertkanaal bij Hasselt, meldt de Belgische zender VTM. Stevaert was donderdagochtend verdwenen, nadat bekend was geworden dat hij vervolgd zou worden wegens verkrachting.
Stevaert was jarenlang leider van de SP.A, de Vlaamse socialistische partij. Later werd hij gouverneur van de provincie Limburg, waarna hij in zaken ging.
Donderdag werd bekend dat hij verdachte is in een verkrachtingszaak. Het misdrijf had vierenhalf jaar geleden plaats in een van de bedrijven waar Stevaert op dat moment werkzaam was. Het slachtoffer diende pas later een klacht in. Het Brussels parket heeft een onderzoek naar de zaak afgerond en was overgegaan op vervolging van Stevaert.
Adviseur van PvdA
Stevaert kreeg bekendheid in Nederland als adviseur van de PvdA en doordat hij in 2004 met een bus Vlamingen naar Rotterdam reisde om te laten zien hoe beroerd een land eraan toe is waar geen socialisten in de regering zitten.
Stevaert, wiens eigenlijke voornaam Robert luidt, begon zijn loopbaan als cafébaas. In 1995 werd hij de eerste socialistische burgemeester van Hasselt, waar hij populariteit verwierf door het openbaar vervoer gratis te maken.
Limburg herenigen
Later werd deze propagandist van een 'gezellig socialisme' minister van Verkeer in de Vlaamse deelregering en vervolgens partijvoorzitter. In 2005 werd hij provinciegouverneur in Limburg. In die functie pleitte hij in 2007 voor het samengaan van Belgisch en Nederlands Limburg in één economische zone. Hij noemde de scheiding van Limburg een historische vergissing.
'Steve Stunt', zoals hij genoemd wordt, deed in 2011 aangifte wegens afpersing. Volgens Het Laatste Nieuws zou Stevaert toen ,,in de val gelokt'' zijn door een vrouw die amoureuze toenaderingen maakte. De vrouw bleek lid van een criminele bende die stiekem opnames maakte van een ontmoeting van het tweetal en vervolgens geld eiste. Stevaert zou in eerste instantie hebben betaald, maar toen de afpersers bleven terugkomen, stapte hij naar de politie.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl