België zendt ‘een duidelijk signaal’ naar Saudi-Arabië door vanaf volgende zomer de eerste vrouwelijke ambassadeur naar het conservatieve koninkrijk te sturen. Dominique Mineur is nu al ambassadeur in de aangrenzende Verenigde Arabische Emiraten.

Ze ontmoette in die hoedanigheid de sultan van de federatie, zoals hier op de foto bij de NOS te zien is.

De financieel-economische krant De Tijd schrijft dat de zet binnen de Belgische regering wordt omschreven als ‘een duidelijk signaal’ aan Saudi-Arabië, waar vrouwen in hun bewegingsvrijheid worden beperkt. Ze mogen bijvoorbeeld niet zonder toestemming van een voogd – hun man of vader – een baan zoeken, trouwen of scheiden. Tot voor kort mochten ze ook niet autorijden, maar aan dat beleid komt met een beslissing van koning Salman in september komt dat binnenkort ten einde. Ze mogen dan achter het stuur kruipen zonder dat er een man met hen meereist.

Sinds eerder dit jaar werkt een vrouw als woordvoerder van de Saudische ambassade in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Zij is de eerste vrouw in een dergelijke functie uit hoofde van het olie-rijke land.

Ondanks die recente verbeteringen moeten Saudische vrouwen nog wel van top tot teen bedekt zijn als ze zich buitenshuis begeven (het gezicht mag wel onbedekt blijven). Restaurants hebben vaak gescheiden gedeeltes voor mannen en vrouwen en in de rechtbank is de getuigenis van een vrouw minder waard dan die van een man.

Bij de meeste Westerse landen wisselen de ambassadeurs na drie of vier jaar van post. De Belgische wissels zijn nu dus bekend, waarvan Mineur de opvallendste wissel is. Met Veronique Petit stuurt Brussel nog een vrouwelijke ambassadeur naar een land waar vrouwen minder rechten hebben: Iran.

Voor Nederland neemt ambassadeur Joost Reintjes in Riyadh de zaken waar.