In de strijd tegen de radicalisering van moslims en radicaalislamitisch terrorisme gaat de Belgische overheid meer telefoontjes en andere communicatielijnen aftappen. Verder wordt een reis naar het buitenland voor terroristische doeleinden strafbaar.

Dat maakte de regering vrijdagmiddag bekend.

De stap komt nog geen etmaal na een grote antiterreuroperatie tegen een Belgische cel die aanslagen wilde plegen op de politie. Het kabinet besloot tot in totaal twaalf concrete maatregelen tegen radicalisme en terrorisme om de veiligheid van België te verbeteren, aldus premier Charles Michel.

De meeste maatregelen waren al aangekondigd, maar zij worden na de jongste incidenten versneld ingevoerd.

Michel zei dat het leger de politie eventueel kan bijstaan bij het vergroten van de veiligheid, nu in België een verhoogde alarmfase geldt. De regering wil verder het geld van vermoedelijke terroristen vastzetten.

Ook moet het makkelijker worden om de nationaliteit van extremisten af te nemen en de identiteitspapieren af te pakken van personen die zich bijvoorbeeld in de burgeroorlog in Syrië willen mengen.

België wil ook de radicalisering van moslims in gevangenissen proberen te voorkomen door onder meer personeel te trainen en door zogenoemde islamconsulenten in te zetten.

Antwerpen laat leger stad bewaken

Als gevolg van de groeiende terreurdreiging gaan vanaf zaterdag soldaten de stad Antwerpen bewaken. Het gaat om enkele tientallen paracommando's die onder bevel van de politie bewakingsopdrachten gaan uitvoeren. Het is een voorzorgsmaatregel om de burgers te beveiligen.

Dat maakte burgemeester Bart De Wever vrijdagmiddag bekend. Met de politie wordt overlegd "hoe, wat en wanneer er precies dingen gaan gebeuren'', aldus de burgemeester tegen Vlaamse media. Door de inzet van soldaten kunnen agenten zich op andere politietaken concentreren.

De Wever benadrukte dat Antwerpen geen belegerde stad wordt. Defensie komt ter ondersteuning, de soldaten nemen het hier niet over, stelde hij.

Lees ook het opiniestuk van Z24's Herwin Thole: Overheid moet niet op NSA-toer gaan, na aanslag Charlie Hebdo

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl