De Belgische regering overweegt in de donkere dagen rond Kerstmis de kerstverlichting tussen 17.00 uur en 20.00 uur uit te doen.
Dit is onderdeel van een energiebesparingsplan waarmee Brussel het dreigende stroomtekort te lijf wil, meldde donderdag de krant De Morgen.
Gemeenten die de lampjes op het normaal gesproken drukke en donkere begin van de avond aan laten, zouden een boete riskeren.
Het uitschakelen van de kerstverlichting is slechts een van de beperkingen die zouden moeten gelden in de stroomvretende uren aan het einde van de wintermiddag en begin van de winteravond.
Controles
‘Alle niet-functionele verlichting’, zoals neonreclames en de verlichte kerstdecoraties in etalages, zouden uit moeten. De ministers van Energie en Economie, respectievelijk Marie-Christine Marghem en Kris Peeters, hopen volgens De Morgen dat de Belgen de noodzaak inzien en vrijwillig tot de energiebesparing overgaan. Dan is er geen controle nodig.
Het is volgens De Morgen nog niet helemaal duidelijk of het verlichten van kerstbomen niet functioneel is. De straatverlichting zou ook uit moeten.
Uitval van kerncentrales
België moet rekening houden met een gebrek aan stroom als gevolg van de uitval van kernreactors. Er is een noodplan waarmee bij ernstig stroomtekort de stroom roulerend in zes zones twee tot drie uur wordt afgesloten. Een klein aantal Nederlandse huishoudens langs de grens heeft hier ook mee te maken.
Begin deze maand is Brussel begonnen met een campagne om de bevolking ervan te overtuigen dat de beste manier om problemen te vermijden, zuinig te zijn met energie is. Vooral tussen 17.00 en 20.00 uur, want dan is de vraag naar stroom groot.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl