Om kwart voor een stond de AEX-index in Amsterdam op 344,65 punten, 0,5 procent onder de slotstand van donderdag. De MidKap-index van middelgrote bedrijven was onveranderd op 591,35 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stonden tot 0,9 procent in de min.

Donderdag zei Patrick Honohan, de voorzitter van de Ierse centrale bank, tientallen miljarden euro aan steun te verwachten. Bronnen binnen in Brussel zeiden tegenover persbureau Reuters dat Ierland tussen de 45 miljard en 90 miljard euro nodig heeft, afhankelijk van steun voor alleen de banken of ook de aflossing van schulden.

Ierse banken

De Ierse banken Allied Irish en Bank of Ireland wonnen tot 9,4 procent op de verwachting dat er snel steun komt. Andere banken stonden behoorlijk in het rood. Commerzbank zei vrijdag te vrezen voor een Europese staatsschuldencrisis. ,,We moeten de stabiliteit waarborgen”, aldus bestuursvoorzitter Martin Blessing. Commerzbank leverde 1,3 procent in. Branchegenoten als Barclays, HSBC en Société Générale daalden ook.

Chipmachinefabrikant ASML was de sterkste stijger in de AEX. Het aandeel werd 1,5 procent meer waard nadat financieel directeur Peter Wennink de verwachting had uitgesproken dat de investeringen van klanten volgend jaar niet zullen dalen.

Ahold

Ahold was evenals donderdag de sterkste daler. Het aandeel verloor 2,2 procent na een adviesverlaging van ING. De bank en verzekeraar vindt de in de media genoemde overnameprijs van 1,5 miljard euro voor HEMA te hoog. ING ziet liever dat het supermarktconcern meer geld uitkeert aan de aandeelhouders.

Ook China hield de gemoederen bezig. Het land besluit mogelijk tot een forse renteverhoging om de inflatie te beteugelen. Vrijdag werden de kapitaalreserves voor Chinese banken verhoogd. De consumentenprijzen in China stegen tussen januari en oktober met 4,4 procent. De rente staat sinds een verhoging met 0,25 procentpunt in oktober op 5,56 procent.

China

De eventuele ingrepen van China zetten vrijdag de mijnbouwers op de Londense beurs onder druk. Rio Tinto kreeg de stevigste tik met een koersverlies van 1,8 procent.

Op de valutamarkt werd de euro verhandeld voor 1,3705 dollar in vergelijking met 1,3625 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl