De AEX-index in Amsterdam is maandag onder de 600 puntengrens gesloten. De graadmeter ging hard omlaag vanwege de vrees bij beleggers voor het nieuwe coronavirus, en dan met name de angst voor verdere verspreiding en de financiële gevolgen ervan. In China is het dodental door het virus opgelopen tot zeker tachtig mensen. Ook zijn besmettingen vastgesteld in onder meer Japan, Zuid-Korea, Frankrijk, Canada, de Verenigde Staten en Thailand.
De AEX-index sloot de sessie 2,5 procent lager op 598,69 punten. Het is voor het eerst sinds 12 december dat de graadmeter onder die grens is beland. Alle 25 hoofdfondsen eindigden in de min. De MidKap kelderde 2,6 procent tot 913,20 punten. Ook elders in Europa kleurden graadmeters donkerrood. Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 2,7 procent.
Onder meer de reisbranche stond onder druk. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM zakte 5,6 procent en was de grootste daler bij de middelgrote bedrijven op het Damrak. In Frankfurt daalde Lufthansa 4,3 procent en easyJet verloor bijna 5 procent in Londen. Reisorganisatie Tui speelde in Frankfurt 2,2 procent kwijt.
Makers luxegoederen voor Chinese markt krijgen klappen op de beurs
Ook producenten van luxegoederen, die veel producten verkopen in China, gingen in de uitverkoop. In Parijs leverden de modehuizen LVMH, Kering en Hermès tot 4,3 procent in. Ook het Franse cosmeticaconcern L’Oréal (min 4,6 procent) moest het ontgelden. In Londen zakte modemerk Burberry 4,8 procent en het Zwitserse luxeconcern Richemont verloor 2,7 procent in Zürich.
De grondstoffenbedrijven kampten met de zorgen over de impact van het virus op de economische groei. Staalconcern ArcelorMittal behoorde tot de staartgroep in de AEX met een verlies van 3,7 procent. In de MidKap profiteerde beursintermediair Flow Traders juist van de onrust op de financiële markten en was de grote winnaar met een plus van 2,5 procent.
De olieprijzen gingen op hun beurt hard omlaag. Een vat Amerikaanse olie werd 2,9 procent goedkoper op 52,62 dollar. Brentolie zakte 3,1 procent in prijs tot 58,81 dollar per vat. In het kielzog leverden ook grote oliebedrijven in. Shell verloor in Amsterdam 1,8 procent. BP zakt in Londen 1,9 procent en Total leverde in Parijs 2,7 procent in.
De euro was 1,1019 dollar waard tegen 1,1023 dollar op vrijdag.