Op de Europese aandelenbeurzen hield maandag de sombere stemming aan. De handel was in de greep van aanhoudende onzekerheid over de politieke gevolgen van de vliegramp in Oekraïne en de grondoorlog in de Gazastrook. KPN noteerde 1,6 procent hoger nadat het telecomconcern bekendmaakte oud-minister Jan Kees de Jager te willen benoemen als nieuwe financieel directeur.

“De onzekerheid blijft de beurzen parten spelen. Iedereen is terughoudend. Beleggers willen eerst meer duidelijkheid over de vliegtuigcrash in Oekraïne. Komen er zwaardere economische sancties tegen Rusland? Wat is de impact daarvan, en hoe gaat de Russische president Poetin reageren? Voor de rest is het uitkijken naar de bedrijfsresultaten, die deze week naar buiten komen”, aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-hoofdindex noteerde rond 15.40 uur 0,5 procent lager op 402,52 punten. De MidKap verloor 1 procent tot 617,41 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen leverden 0,4 tot 1 procent in.

ING en Philips dalen

Grootste dalers in de AEX waren ING en Philips met verliezen tot 1,7 procent. Delta Lloyd leverde 1,4 procent in. KPN ging, samen met ASML, juist aan kop met plussen van 1,6 procent. Het telecomconcern wil voormalig minister van Financiën Jan Kees de Jager benoemen tot nieuwe financieel topman.

Philips daalde met 1,6 procent en leverde daarmee een koerswinst na de opening in. Het elektronicaconcern bleef in het tweede kwartaal flink last houden van de sterke euro, die nadelig uitpakt voor inkomsten die in vreemde valuta's worden behaald. Volgens topman Frans van Houten zullen de resultaten in de tweede jaarhelft echter verbeteren.

BinckBank verliest 3,5 procent

In de MidKap verloor BinckBank 3,5 procent. De internetbroker heeft vorig kwartaal minder winst geboekt dan verwacht. Door het rustige beursklimaat viel het aantal transacties dat klanten van BinckBank uitvoerden stevig terug.

De luchtvaartaandelen bleven onder druk staan. Air France-KLM zakte in Amsterdam 3,9 procent en in Frankfurt leverde Lufthansa 1,1 procent in.

Tesco in de plus

In Londen klom Tesco bijna 1,9 procent. Het Britse supermarktbedrijf vervangt zijn topman Philip Clarke door Dave Lewis, afkomstig van Unilever waar hij directeur is van verzorgingstak Personal Care. De Zwitserse bank Julius Baer won in Zürich 6 procent na publicatie van sterker dan verwachte kwartaalcijfers.

De euro was 1,3523 dollar waard, tegen 1,3512 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,5 procent tot 103,68 dollar. De prijs van Brentolie stabiliseerde op 107,21 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl