• De beurs is in augustus behoorlijk beweeglijk en er is een behoorlijke kans dat dit de komende maanden zo blijft.
  • In een dergelijk klimaat lopen beleggers het risico te veel mee te gaan met het sentiment van de dag.
  • Beursexpert Hendrik Oude Nijhuis legt uit waarom het goed is het verhaal van Mr. Market scherp op het netvlies te hebben.

ANALYSE – Zoals ongetwijfeld bekend, daalden aandelenmarkten begin deze maand opeens bijzonder fors. Vanwege dit forse fluctueren van de beurzen vertel ik graag over Mr. Market, het door Benjamin Graham (de leermeester van topbelegger Warren Buffett) bedachte personage met manisch-depressieve trekken. Mr. Market staat symbool voor de soms ondoorgrondelijke fluctuaties op de aandelenmarkt.

Stel je voor: je hebt samen met een zakenpartner een bedrijf. Een heel degelijk, stabiel bedrijf met eveneens een stabiele, vaste klantenkring. Het bedrijf groeit langzaam maar gestaag. Kortom, stabiliteit alom.

Dit geldt echter bepaald niet voor je zakenpartner. De ene keer is hij (of zij) uitermate positief en bereid een bijzonder hoge prijs te betalen voor jouw aandeel in de onderneming. De andere keer voorziet hij juist niets dan misère voor de toekomst. Op die momenten mag je het belang van Mr. Market voor een habbekrats kopen.

En je zakenpartner heeft nog een bijzondere eigenschap. Iedere beursdag maakt hij zijn prijs aan jou bekend. Dat wil zeggen: de prijs waarvoor hij zijn belang in de onderneming aanbiedt, en tevens bereid is jouw belang te kopen.

Beurskoers weerspiegelt niet altijd de intrinsieke waarde van aandelen

Het aardige is, deze 'eigenschappen' van Mr. Market vind je exact terug op de beurs. Dat biedt de kans te profiteren van zowel overdreven lage waarderingen, alsook van overwaardering.

Echter, voor één ding moet je oppassen: het manisch-depressieve karakter van Mr. Market is zeer aanstekelijk. Je dient ervoor te waken om zelf niet beïnvloed te worden door de sterk wisselende stemmingen van Mr. Market.

Je dient te voorkomen aandelen te kopen boven de intrinsieke waarde, wanneer je zakenpartner weer eens manisch is. En je dient absoluut te voorkomen aandelen te verkopen tegen een prijs onder de intrinsieke waarde, wanneer Mr. Market weer eens depressief is.

Wanneer je bekend bent met het (fictieve) personage Mr. Market, zult je op een geheel andere wijze tegen de beurs gaan aankijken. Wanneer de beurs in een depressieve toestand verkeert en koersen flink zijn gedaald, weet je dat dit mogelijk een interessant moment is om aandelen van Mr. Market over te nemen... en niet om zelf ook depressief te worden!

En wanneer de koersen weer eens een tijdlang flink oplopen en in de buurt van of zelfs boven de intrinsieke waarde noteren, dan is het moment daar om de desbetreffende aandelen aan je 'zakenpartner' aan te bieden. Op dat moment is hij manisch over de toekomst en bereid is je een heel goede prijs voor je aandelen te betalen!

Tot slot: het verhaal van Mr. Market is van toepassing op zowel de beurs in zijn geheel als op individuele aandelen. Er zijn altijd wel aandelen te vinden die aantrekkelijk gewaardeerd zijn, ook wanneer Mr. Market over de beurs in zijn geheel weer eens manisch is.

Hendrik Oude Nijhuis is medeoprichter van beleggingsfonds ValueMachinesFund en heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar.