Beleggers zetten zich deze week schrap voor een stroom aan bedrijfsresultaten, waarmee het kwartaalcijferseizoen zijn eerste echte drukke week in gaat. Verder blijven ze gespitst op de Griekse schuldenproblematiek.

De zorgen over het Zuid-Europese land drukten vorige week al zwaar op de beursvloeren, de aanhoudende Griekse financiële problemen en voortdurende onderhandelingen met geldschieters maakten beleggers nerveus.

De Europese effectenmarkten sloten de week dan ook af met fikse verliezen. Daarbij zakte de Amsterdamse AEX-index voor het eerst in anderhalve week onder de 500 punten. De graadmeter sloot op 495,03 punten.

Marktpartijen reageren wellicht ook op de stimulans die de Chinese centrale bank de economie van het land gaf. De People’s Bank of China maakte zondag bekend dat kredietverstrekkers minder reserves aan hoeven te houden. Hierdoor komt omgerekend bijna 180 miljard euro aan extra ruimte vrij om meer en hogere leningen te verstrekken.

Resultaten AkzoNobel, Heineken en TMG

Bedrijfsresultaten zullen de markt echter voor het grootste deel in hun greep houden, aldus marktkenners. Op Beursplein 5 opent maandag het nieuwbakken AEX-fonds Aalberts Industries, een industrieel toeleverancier, de week met de publicatie van een tussentijds handelsbericht. Ook komt het nieuwe beursfonds Bols met omzetcijfers naar buiten. Dinsdag is het de beurt aan verfbedrijf AkzoNobel en navigatiedienstverlener TomTom.

Halverwege de week komen onder meer tankopslagbedrijf Vopak, Reed Elsevier, Heineken en Telegraaf Media Group met verklaringen naar buiten, donderdag gevolgd door bedrijven als ingenieursbureau Arcadis en fietsenmaker Accell.

Op de laatste handelsdag van de week zullen beleggers vooral gespitst zijn op het geplaagde Ballast Nedam, dat uitgestelde jaarcijfers publiceert.

Internationale agenda

Ook internationaal is de agenda vol, met onder meer Amerikaanse namen als Halliburton, Morgan Stanley, Harley-Davidson, Lockheed Martin en Boeing. In Europa zal worden gelet op bijvoorbeeld Tele2, Rio Tinto en Tesco.

Op macro-economisch vlak staan de toonaangevende Duitse ZEW-index over de huidige en toekomstige economische verwachtingen van beleggers en analisten, en verschillende inkoopmanagersindexen op de rol.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl