- Beleggers hebben nog flink toegeslagen op de woningmarkt voordat hun overdrachtsbelasting op 1 januari 2021 omhoogging van 2 procent naar 8 procent.
- Dat blijkt volgens economen van ABN Amro uit een nadere analyse van de woningverkopen in het vierde kwartaal van 2020.
- Er werden vooral meer appartementen verkocht. Die zijn erg in trek bij beleggers.
Beleggers hebben in het vierde kwartaal van 2020 nog flink toegeslagen op de woningmarkt, voordat de overdrachtsbelasting voor hen omhoogging van 2 naar 8 procent.
Dat concludeert sectoreconoom Madeline Buijs van ABN Amro na het bestuderen van de meest recente huizenmarktcijfers.
Het aantal woningverkopen steeg in het slotkwartaal van 2020 met 11,9 procent, terwijl er gemiddeld genomen in 2020 7,7 procent meer woningen werden verkocht.
Volgens Buijs is uit de cijfers van het CBS en het Kadaster niet te achterhalen is wie de kopers zijn, maar wijzen het type verkochte woningen en de geografische spreiding duidelijk in de richting van beleggers.
De stijging van de woningverkopen betrof namelijk vooral appartementen. Juist in dat segment van de woningmarkt zijn veel beleggers actief.
De verkoop van appartementen steeg in het vierde kwartaal met 26 procent, terwijl de stijging over heel vorig jaar gemiddeld genomen 6,5 procent bedroeg.
Beleggers verhuren vaak appartementen aan starters op de huizenmarkt die nog niet in staat zijn om een koopwoning te krijgen.
Verder valt volgens econoom Buijs op dat de stijging van het aantal verkochte woningen met name in Den Haag erg groot was, met een plus van 28,6 procent.
Beleggers zijn vooral actief in de grote steden en zoeken naar woningen waar ze een aantrekkelijk rendement op kunnen behalen. En dat lukt in Den Haag een stuk beter dan in bijvoorbeeld Amsterdam, waar de huizenprijzen zo hoog zijn geworden dat het steeds lastiger wordt via verhuur nog genoeg rendement te behalen.
In andere grote steden en buiten de Randstad werden in het vierde kwartaal van 2020 ook wel meer woningen verkocht dan in de eerste drie kwartalen, maar niet zoveel als in Den Haag.
De huizenprijzen zijn in het laatste kwartaal van 2020 met gemiddeld 11,6 procent gestegen, meldde makelaarsvereniging NVM half januari al. Naast beleggers die nog even wilden profiteren van een lagere overdrachtsbelasting werd daarbij gewezen op het krappe aanbod op de huizenmarkt, de extreem lage hypotheekrentes en de grootschalige overheidssteun in de coronacrisis die gezorgd heeft voor een relatief lage werkloosheid.
Door de koopgrage beleggers zijn er tijdelijk minder huizen beschikbaar op de woningmarkt voor starters, die vanaf 2021 juist geen overdrachtsbelasting meer hoeven te betalen.