Gezien de zwakke economische groei in de eurozone blijft er een reëel risico dat beleggers en spaarders worden geconfronteerd met meer schuldafschrijvingen door landen en banken die geen bedreiging voor het hele systeem vormen. Dat stelde vermogensbeheerder Pimco donderdag.

,,Het geval van Cyprus heeft aangetoond dat vrijwel alle opties op tafel liggen, inclusief het meebetalen aan schuldafschrijvingen door spaarders”, aldus Andrew Balls, hoofd Europees portefeuillebeheer van Pimco. Op Cyprus moesten grote spaarders eerder dit jaar meebetalen aan de redding van de bankensector.

Pimco gaat ervan uit dat uitbundige groei in de eurolanden voorlopig niet aan de orde zal zijn. ,,Ons basisscenario voor de middellange termijn is dat de eurozone blijft doormodderen, maar niet compleet uiteen zal vallen”, zei Balls. ,,De politieke en sociale spanningen zullen er echter blijven toenemen.” Er blijft volgens hem een risico bestaan dat sommige van de kleinere landen uit de eurozone verdwijnen.

Gestage groei

De economische groei in Europa blijft volgens Pimco de komende 3 tot 5 jaar steken rond 0,5 procent. De Amerikaanse economie laat een langzame maar gestage groei van ongeveer 2 procent zien. De groei in China zien de beleggingsexperts van Pimco afzwakken tot tussen de 6 en 7,5 procent. Japan zal moeite hebben de onlangs ingezette groeispurt vol te houden, verwachten zij.

,,Per saldo neemt de wereldwijde economische groei af en is er kans op een wereldwijde recessie'', aldus Pimco. De vermogensbeheerder gaat de komende jaren defensiever te werk. Het ruime monetaire beleid van centrale banken heeft de financiële markten opgestuwd tot een niveau dat nog niet wordt ondersteund door economische groei. Die situatie acht Pimco onhoudbaar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl