Verzekeraar Delta Lloyd schrapt zijn doelstelling voor een jaarlijkse toename van het dividend met drie procent.

Dat maakte de verzekeraar maandag bekend tijdens een beleggersdag.

Het loslaten van de dividenddoelstelling heeft te maken met internationale boekhoudregels, die hogere eisen stellen aan de financiële buffers van verzekeraars. Dit in reactie op de problemen die financiële bedrijven kregen tijdens de kredietcrisis van 2008.

Delta Lloyd gaat daarom een groter deel van de behaald winst gebruiken om het eigen vermogen te versterken. Dit gaat ten koste van winstuitkeringen voor aandeelhouders.

Het loslaten van de dividenddoelstelling is “licht negatief”, constateren analisten van Rabobank. De marktvorsers rekenden er echter al op dat de verzekeraar richting een vlak dividend zou gaan voor de komende drie jaar.

Het loslaten van de doelstelling is volgens hen dan ook "in lijn met de verwachtingen en logisch".

Delta Lloyd moet aan buffers denken

Volgens de nieuwe boekhoudregels moet Delta Lloyd eind 2014 een zogenoemde 'IGD-solvabiliteit' van 200 procent hebben. Deze maatstaf stond eind oktober op 181 procent.

Beleggers die dividend in aandelen laten uitbetalen krijgen nu nog een voordeeltje, ten opzichte van beleggers die dividend contant uitgekeerd krijgen. Maar deze premie van vier procent bij keuze voor uitkering van dividend in aandelen in plaats van in contanten wordt geleidelijk afgebouwd, zodra de IGD solvabiliteit van de groep in twee opeenvolgende kwartalen hoger is dan de doelstelling van 200 procent.

Delta Lloyd kondigde maandag ook aan het kostenbesparingsprogramma te verlengen. De verzekeraar mikt op een besparing op de operationele kosten van 730 miljoen euro voor 2014 en 700 miljoen euro voor 2015.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl