- De Trump-rally op aandelenmarkten viel deze week weg en de Amerikaanse beurzen tekenden op weekbasis een verlies op.
- Beleggers kregen wat meer oog voor onder meer de inflatie en de rente-ontwikkeling in de VS.
- Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem gaan dieper in op de gevolgen voor de dollar.
ANALYSE – Na de rally op de beurs die volgde op de verkiezingszege van Donald Trump, ebde de euforie op Amerikaanse aandelenmarkten deze week weg. Beleggers kregen weer meer oog voor de onzekere vooruitzichten. Onder meer de inflatie en de ontwikkeling van de rente eisten de aandacht op.
In deze bijdrage stippen we kort de recente ontwikkelingen rond de inflatie in de VS en de onzekerheden rond het beleid van Trump aan. Dit heeft momenteel invloed op de verwachtingen voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.
Vervolgens kijken we vanuit technische optiek naar de rentemarkt en gaan we dieper in op de positie van de dollar: die profiteert niet alleen van renteverschillen, maar ook van de kracht van Amerikaanse beurzen.
Deze week werden in de VS de inflatiecijfers voor oktober gepubliceerd, alsook data over de groothandelsprijzen. De Amerikaanse inflatie van 2,6 procent was iets hoger dan in september, maar wel in lijn met de verwachtingen. Van belang is dat vooral de kerninflatie taai blijft op een niveau van 3,3 procent in oktober.
Intussen is de grote vraag welke plannen Donald Trump daadwerkelijk wil doorvoeren, als hij in januari aantreedt als president van de VS. Als Trump bijvoorbeeld hogere importheffingen doorvoert en een handelsoorlog ontketent, kan dat inflatoir werken.
Mist rond rentebeleid in de VS
De onzekerheid over de Amerikaanse inflatie in 2025 roept nieuwe vragen op over het rentebeleid van centrale bank: gaat de Federal Reserve door met het ingezette pad van renteverlagingen?
Het vertrouwen in het beleid van de Amerikaanse centrale bank is al enige tijd aan erosie onderhevig, maar Fed-voorzitter Jerome Powell doet er dit jaar toch wel een schepje bovenop. Zo stelde hij eind juli dat er geen reden was om de beleidsrente te verlagen. Echter, daarna kwam er een soort paniekverlaging van 0,5 procentpunt in september. Een maand later bleek een kwartje eraf weer genoeg en afgelopen donderdag stelde Powell dat hij geen enkele haast meer heeft om de rente te verlagen.
Die laatste uitspraak had meteen effect op de verwachtingen van de markt over een volgende renteverlaging in december. De kans dat de Federal Reserve de beleidsrente tijdens de vergadering van december met 0,25 procentpunt verlaagt, zakte naar circa 62 procent, terwijl die vóór de toespraak van Powell op 82 procent werd ingeschat, volgens de CME FedWatchtool.
Dat is uiteraard ook van belang voor de aandelenmarkten, aangezien een deel van de rally van dit jaar gestoeld is op de verwachting van een reeks renteverlagingen in het komende jaar. Mocht de rente hoger blijven dan verwacht, dan moet dat ook verdisconteerd worden in de waardering van aandelen.
Wij verwachten nog steeds dat de Federal Reserve de rente in december met een kwartje verlaagt, al is het maar om de indruk van een consistente lijn enigszins te bewaren. Vanaf 2025 wordt het echter een stuk mistiger en is het wachten op de plannen van Trump.
Technische blik op de rentemarkt en de dollar
De zorgen over mogelijke opwaartse risico's voor de inflatie waren deze week opnieuw terug te zien op de rentemarkt. Daar bereikte de rente op de 10-jaars staatslening van de VS even het niveau van 4,5 procent, om de week te eindigen op 4,4 procent.
Vanuit technische optiek is het echter nog steeds mogelijk dat de stijgende lijn van de rente niet doorzet. Dat illustreren we aan de hand van de koersgrafiek van de 10-jarige staatsobligatie, die tegengesteld beweegt aan de rente.
Hieronder zie je dat de opgaande trendlijn op piepen en kraken staat, met de koersdaling van de afgelopen weken. Evengoed zijn de condities van de koersgrafiek van de obligatie zodanig, dat een koopsignaal voor een hernieuwde koersstijging kan worden verwacht.
In de grafiek hebben we het proces van bodemvorming uitgelicht, zoals dat eerder tijdens de opgaande beweging van 2024 heeft plaatsgevonden. Daarbij is ook dit keer sprake van zogeheten positieve divergentie, zoals te zien is bij de afwijkende richting van de bodems in de koersgrafiek in vergelijking met die van de krachtmeter daaronder.
Een dergelijk uitgangspunt geldt als kansrijk voor een einde van de correctie en een hervatting van de hoofdrichting. Die is voor de koersgrafiek nog altijd stijgend, doordat het 50-daags voortschrijdend gemiddelde (groene lijn in de grafiek) boven het 200-daags gemiddelde (rode lijn) noteert.
Een koersherstel voor de 10-jaarsobligatie zou betekenen dat de rente weer wat kan gaan dalen. Voor nu lijkt de recente stijging van de rente uitgeraasd en voor de komende periode verwachten we weer wat meer ontspanning richting de volgende rentevergadering van de Federal Reserve in december.
Gaat de euro-dollar naar pariteit?
De belangrijke Amerikaanse aandelenindices deden deze week een stap terug, na de recent bereikte recordstanden. De opwaartse trends blijven vooralsnog echter intact. Hieronder analyseren we, naast de rente-ontwikkeling, een andere bijkomstigheid van de mist rond het rentebeleid van de Federal Reserve: de opmars van de dollar.
De onduidelijkheid over de voortzetting van de Amerikaanse renteverlagingen staat momenteel in contrast tot de wat stabieler ogende Europese Centrale Bank (ECB), die naar verwachting gewoon doorgaat met het verlagen van de beleidsrente. Immers, de inflatie in de eurozone is een stuk lager en de kwakkelende Europese economie kan de rentesteun goed gebruiken.
De kans dat de rente in de VS relatief wat hoger blijft dan in de eurozone neemt hiermee toe en dat maakt het aantrekkelijker voor marktpartijen om vermogen aan te houden in dollars. Daarnaast trekt de uitstekend presterende Amerikaanse aandelenmarkt ook kapitaal van buiten de VS aan, wat de dollar in de kaart speelt.
In de onderstaande grafiek kijken we naar het technische beeld voor de dollar. Op de korte termijn ligt de focus op het niveau van 1,0450 dollar per euro. Onder dit niveau komt al snel de pariteit tussen de dollar en de euro in beeld. Dat zet op zijn beurt zet weer de poort open voor een ontwikkeling die we op de langere termijn moeten bezien.
Op de langere termijn zien we dat de neerwaartse trend van de euro dreigt te worden voortgezet. De opleving van de euro in de afgelopen twee jaar is in dit licht niet meer dan de vorming van een volgende lagere top in de downtrend, waarbij het niveau van de pariteit geen grote rol speelt.
Het ziet ernaar uit dat als Donald Trump in januari aantreedt als president van de VS, de euro kan wegzakken naar een nieuw dieptepunt in de komende jaren.
Als je dit wat breder bekijkt, dan is het proces waarbij Europa in economische zin verder achterop komt te liggen op de VS een fenomeen dat al langer speelt. De daadkracht van de VS en zeker ook de verwachting die met de herverkiezing van Trump is ontstaan, geeft de VS een betere uitgangspositie om te herstellen na perioden van malaise.
Natuurlijk is er voor Europa op exportgebied een voordeel te behalen met een goedkopere euro. Echter, dit staat in schril contrast met de vermogenswinsten die er voor beleggers te behalen vallen door te beleggen in onder meer de bekende grote technamen in de de VS. Die dragen op hun eigen manier bij aan het motto Make America Great Again. Niet alleen kiezers in de VS hebben daarvoor gestemd, ook beleggers uit de hele wereld lijken de komende tijd die richting te volgen.
Komende week is het op macro-gebied vrij rustig en wordt de aandacht wat de bedrijfscijfers betreft vooral opgeëist door AI-chipmaker Nvidia.
Wil je meer weten over de kansen voor beleggers in 2025? Meld je aan voor de nieuwe editie van het BI Beleggerscafé van 3 december aanstaande in kasteel de Hooge Vuursche, met onder meer Michael Nabarro als beleggingsexpert.
Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.
Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.
Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.