,,De openingscalls zijn voorzichtig lager, maar de situatie is erg hectisch en zeer fragiel”, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. ,,Het enthousiasme over het schuldenakkoord in de VS was slechts van korte duur en is ingehaald door de economische realiteit.”

Zwakke economische cijfers, de schuldenproblematiek in Europa en een mogelijke verlaging van de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten bepalen volgens de handelaar de stemming.

Arbeidscijfers

Volgens Koenders houdt de markt ook met name de adem in voor de belangrijke Amerikaanse arbeidscijfers, die vrijdag worden gepubliceerd.

In Amsterdam kwam chemieconcern DSM met cijfers over het tweede kwartaal. Het bedrijf heeft de winst in het tweede kwartaal op jaarbasis flink opgevoerd dankzij boekwinsten op 2 transacties. Als die buiten beschouwing worden gelaten, bleef de winst vrijwel gelijk.

Imtech

Ook technisch dienstverlener Imtech opende de boeken. Het bedrijf zag de winst met 6 procent stijgen vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden, tot 60,7 miljoen euro.

Ondanks het bereikte schuldenakkoord in de Verenigde Staten sloten de graadmeters aan het Damrak in Amsterdam maandag in de min. Ook andere, meer richtinggevende Europese beurzen gingen onderuit na tegenvallende data over de Amerikaanse productiesector. Zorgen over de economie van de VS liggen hieraan ten grondslag.

Groei productiesector

Op de toonaangevende Amerikaanse beurzen werd het principeakkoord over het schuldenplafond overschaduwd door zeer tegenvallende cijfers over de groei van de productiesector. Het vertrouwen van beleggers in het herstel van 's werelds grootste economie kreeg daardoor een flinke knauw.

De AEX-index in Amsterdam verloor maandag 1,4 procent tot 324,59 punten. De MidKap daalde 1,1 procent tot 549,50 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden met respectievelijk 2,9 en 2,3 procent. In Londen bleef het verlies beperkt tot 0,7 procent.

Azië

De Dow-Jones index sloot 0,1 procent lager op 12.132,49 punten. De breder samengestelde S&P 500 ging 0,4 procent omlaag tot 1286,94 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq eindigde 0,4 procent in de min op 2744,61 punten.

In Azië was de stemming dinsdag ook negatief. In Tokio daalde de Nikkei-index 1,2 procent tot 9844,59 punten. De All Ordinaries in Sydney verloor 1,4 procent en de Kospi in Seoul zakte 2,4 procent. De Hang Seng in Hongkong stond 0,7 procent lager in de middaghandel.

De euro was dinsdag voorbeurs 1,4220 dollar waard tegen 1,4210 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde met 0,4 procent tot 94,54 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl