De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na aanvang van de handel licht lager. AkzoNobel was de sterkste stijger in de AEX met een plus van ruim 2 procent.
De Amsterdamse aandelenbeurs is donderdagochtend lager geopend. Ook de andere Europese effectenmarkten begonnen met kleine verliezen. Op Beursplein 5 werden de kwartaalresultaten van AkzoNobel goed ontvangen. Ook werd uitgekeken naar de uitkomsten van de beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB).
De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na aanvang van de handel 0,1 procent lager op 449 punten. De MidKap daalde 0,2 procent naar 676,85 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,5 procent.
AkzoNobel was de sterkste stijger in de AEX met een plus van ruim 2 procent. De verffabrikant plukte afgelopen kwartaal opnieuw de vruchten van zijn bezuinigingsoperaties. De winst steeg aanzienlijk, bij een omzet die iets hoger was dan in het derde kwartaal van 2014.
Beleggers worden niet warme van uitgever Relx
Informatieleverancier Relx Group (-0,6 procent) heeft de omzet de afgelopen maanden gestaag zien groeien en houdt vast aan de verwachting dat die trend de komende tijd doorzet. Dat meldde het voormalige Reed Elsevier donderdag in een update over de eerste negen maanden van 2015.
In die periode steeg de voor wisselkoersen en overnames gecorrigeerde omzet met 3 procent. De opbrengsten namen daarbij in alle divisies toe. Relx gaat er onveranderd vanuit dat ook over het hele jaar een hogere onderliggende omzet en winst worden geboekt dan in 2014.
Chipmachinebedrijf Besi ziet omzet kelderen
BE Semiconductor Industries heeft de omzet in het derde kwartaal zien kelderen ten opzichte van een kwartaal eerder. Ook ten opzichte van dezelfde periode een jaar terug gingen de opbrengsten hard onderuit, door een verminderde vraag en zwakte in de markt voor halfgeleiders. Dat bleek donderdag uit een handelsbericht van de toeleverancier aan de chipindustrie.
Besi (+0,2 procent) realiseerde een kwartaalomzet van 72,1 miljoen euro. Dat is 31 procent minder dan in het tweede kwartaal en 30 procent minder dan in dezelfde verslagperiode vorig jaar. Onder de streep zette Besi het afgelopen kwartaal een winst neer van 6,3 miljoen euro. Topman Richard Blickman wees bij de financiële resultaten in een toelichting specifiek naar China.
Besi denkt dat de omzet in het vierde kwartaal zich in een bandbreedte van tien procent krimp en tien procent groei zal bewegen, ten opzichte van het derde kwartaal. De brutomarge, die in de afgelopen periode 48,7 procent bedroeg, komt daarbij uit tussen 46 en 48 procent.
Winstsprong bij Wessanen
Natuurvoedingsbedrijf Wessanen (+ 6 procent) had ook afgelopen kwartaal baat bij de groeiende vraag naar gezonde en duurzame voeding. Het bedrijfsresultaat verdubbelde vorig kwartaal bijna, terwijl de omzet met een vijfde toenam ten opzichte van een jaar eerder.
Wessanen meldde donderdag een omzet van 126 miljoen euro over het derde kwartaal, tegen 106 miljoen euro een jaar eerder. Gecorrigeerd voor overnames resteerde een plus van bijna 8 procent. Het genormaliseerde bedrijfsresultaat (ebite) verbeterde met 94 procent, tot 9,4 miljoen euro. De nettowinst trok licht aan tot 6,1 miljoen euro.
Wessanen verwacht dat het bedrijfsresultaat in heel 2015 hoger zal zijn dan een jaar eerder.
Groei ingenieursbureau Arcadis door overnames
Advies- en ingenieursbureau Arcadis heeft in het derde kwartaal goed weten te profiteren van overnames en positieve wisselkoerseffecten. Het concern zag de omzet met 36 procent aandikken tot 646 miljoen euro, zo bleek donderdag.
Autonoom, dus op eigen kracht, daalden de netto opbrengsten met 1 procent. In de voor Arcadis (-0,8 procent) belangrijke Braziliaanse markt verslechterden de omstandigheden ,,zoals verwacht''. In dat land worden veel projecten uitgesteld vanwege de problemen in de olie- en gassector, waar staatsoliebedrijf Petrobras verwikkeld is in een grootschalig corruptieschandaal.
Luxeflexmaker Hunter Douglas doet Britse overname
Hunter Douglas (-3,2 procent) neemt de Britse leverancier van op maat gemaakte raambekleding Stevens of Scotland over, zo maakte de beursgenoteerde producent van Luxaflex donderdag bekend, zonder de overnamesom te noemen.
Stevens is met honderd werknemers goed voor een jaaromzet van ongeveer 8 miljoen pond (circa 11 miljoen euro). Hunter Douglas verwacht met de overname, die geen gevolgen heeft voor management en personeel van Stevens, zijn positie in het Verenigd Koninkrijk op het gebied van raambekleding en zonwering verder te versterken.
De gehele Hunter Douglas groep bestaat uit 125 bedrijven met 50 fabrieken en 75 assemblagebedrijven, die in meer dan honderd landen actief zijn. In 2014 realiseerde Hunter Douglas met ongeveer 16.000 werknemers een omzet van 2,7 miljard dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl