• De Zweedse woningbelegger heeft 12.000 huurwoningen aangemerkt voor de verkoop. De verkoop gaat hard en de huizen brengen meer op dan verwacht.
  • Met de verkoop van de woningen slinkt de huurvoorraad, de huizen krijgen een nieuwe eigenaar.
  • Woningen verhuren is minder aantrekkelijk door een nieuwe huurwet en omdat woningverhuur zwaarder belast wordt.
  • Lees ook: Dit zijn 10 belangrijke veranderingen voor je portemonnee per 1 juli 2024

Huurwoningen die in de verkoop zijn gedaan, worden snel verkocht en brengen meer op dan verwacht. Dat zegt woningbelegger Heimstaden die vorig jaar 12.000 Nederlandse huurwoningen aanmerkte voor de verkoop.

“We zitten nu op zo’n 100 verkopen per maand”, vertelt Edward Touw van de Zweedse woningreus die in meerdere Europese landen actief is tegen De Telegraaf.

Heimstade verkoopt de woningen aan de zittende huurder of aan nieuwe bewoners zodra een huurder opstapt, wat in jargon uitponden heet. Tot en met eind volgend jaar verwachten we in dit tempo 2500 woningen verkocht te hebben”, zegt Touw. 

Huurwoningen worden vaker in de verkoop gedaan, onder meer door de nieuwe huurwet van voormalig minister Hugo de Jonge die op 1 juli 2024 is ingegaan.

In mei zeiden verhuurders zich gedwongen te voelen hun vastgoed te verkopen als de wet zou worden aangenomen, bleek uit een enquête van de stichting Fair Huur onder 150 leden. Door deze wet vallen meer woningen onder gereguleerde huur in plaats van de vrije sector.

Maximale huurprijs voor voormalig vrije sector-woning

Dat betekent dat er een maximale huurprijs geldt van zo'n 1.100 euro. In de vrij sector is de huurprijs niet gemaximeerd. Daarnaast wordt de verhuur van woningen sinds 2023 zwaarder belast. Verhuurders, waaronder de stichting Fair Huur zeggen dat je als vastgoedbeheerder geldt moet toeleggen.

Volgens makelaarsorganisatie NVM was in het tweede kwartaal één op de tien verkochte woningen een voormalige huurwoning, die eerder voor gemiddeld 1400 euro werd verhuurd. Gemiddeld werd 360.000 euro voor de aankoop van de woning betaald.

De trend van particuliere beleggers die woningen kopen om te verhuren, is ook omgeslagen, meldde economenplatform ESB in maart dit jaar. In 2023 verkochten beleggers (zowel bedrijfsmatig als particulier) een recordhoeveelheid van 11.700 woningen aan nieuwe eigenaren, wat neerkomt op 1 procent van de huurvoorraad.

Volgens ESB zijn de kopers van huurwoningen niet dezelfde mensen als die zouden huren. Ze hebben veel hogere inkomens dan de huurders die er anders hadden gewoond.

LEES OOK: Dit zijn 10 belangrijke veranderingen voor je portemonnee per 1 juli 2024