- Een Chinees-Canadese particuliere belegger schreef zelf een softwareprogramma dat automatisch handelt op de beurs.
- Gemy Zhou haalde hiermee afgelopen jaar 440% rendement bij een beurscompetitie in de VS.
- Hij legt uit hoe het werkt en ook wat de risico’s zijn.
- Lees ook: Dit zijn 3 psychologische valkuilen waar veel beleggers intrappen
De Chinees-Canadese particuliere belegger Gemy Zhou is afgelopen jaar als tweede geëindigd bij een grote beleggingscompetitie in de Verenigde Staten met 326 deelnemers.
Zhou had één groot voordeel: hij kan software programmeren en volgde cursussen op het gebied van datawetenschappen. Zhou schreef zelf een softwareprogramma dat automatisch transacties uitvoert en heeft dit al een aantal jaar verfijnd.
De ’trading bot’ zorgde afgelopen jaar voor een rendement van liefst 440 procent. Insider heeft het overzicht van de handelstransacties van Zhou ingezien. Afgelopen jaar was in algemene zin een zwak beursjaar, waarin de brede S&P 500 index bijna 20 procent daalde.
De kans dat de handelssoftware van Zhou de uitzonderlijke prestatie van 2022 dit jaar evenaart, lijkt klein. Norman Zadeh, oprichter van de Amerikaanse beleggingscompetitie, was onder de indruk dat Zhou zijn eigen handelssoftware had gemaakt. Zadeh, een wiskundige die voorheen aan de universiteiten van Stanford en Columbia was verbonden, denkt dat de kans zeer klein is dat het enorm hoge jaarrendement opnieuw gehaald kan worden.
"Zijn prestatie is waarschijnlijk een combinatie van kunde en geluk", zegt Zadeh tegen Insider over de aanpak van Zhou. "En daarom zal hij dit jaar waarschijnlijk iets van 30 procent aan rendement halen. Ik wil absoluut niet de indruk wekken dat mensen makkelijk een rendement van 440 procent kunnen behalen op de aandelenmarkt. Ik denk dat iedereen die handelt in aandelen tevreden moet zijn met 5 tot 10 procent rendement."
Zadeh voegt daaraan toe dat iedereen die goede rendementen kan halen, trots op zichzelf kan zijn, omdat er geen sprake is van een 'level playing field' op de aandelenmarkt.
Een eerdere poging van Zhou om zich op aandelenhandel te storten was geen succes. In 2004 probeerde hij in Chinese aandelen te handelen op de Shanghai Stock Exchange. Destijds bestudeerde hij nauwgezet de winst- en omzetcijfers en andere gegevens van bedrijven. Dat was een heel kostbaar en tijdrovend proces, zegt hij tegen Insider. Hij wist maar net quitte te spelen met die aanpak. Na twee jaar trok hij de conclusie dat aandelenhandel niks voor hem was.
Korte tijd later verruilde Zhou China voor Canada. Toen hij daar aankwam had hij geen werk en leefde hij van zijn spaargeld. Omdat hij meer dan genoeg tijd had, besloot hij zich verder te ontwikkelen en zich te storten op datawetenschap en machine learning. Hij maakte daarbij vooral gebruik van Coursera, een online educatief platform dat cursussen over allerlei soorten onderwerpen aanbiedt.
Zhou is altijd geïnteresseerd geweest in zaken die de potentie hebben geld op te leveren. En aangezien datawetenschap de relatie bestudeert tussen allerlei gegevens, leek de aandelenmarkt hem een goede plek om zijn nieuwe vaardigheden te testen. Beleggers gebruiken heel veel indicatoren om te proberen de ontwikkeling van een aandeel te voorspellen. In 2020 was hij met data en coderingsprogramma's aan het experimenteren die succesvol konden handelen.
"Ik zag datawetenschap als mogelijke manier om in aandelen te handelen", zegt Zhou. "Dus ik ben gewoon begonnen met testen en experimenteren, zonder nog daadwerkelijk te handelen. Ik heb veel research gedaan."
Handelsbot is gevoelig voor veranderende marktomstandigheden
Zhou zegt tegen Insider dat hij in het begin data over aandelen verzamelde door met behulp van programmeertaal Python door twintig jaar historische informatie van onder meer Yahoo Finance heen te scrollen. Dat resulteerde in 20 tot 30 'data points' die hij veel gebruikt, zoals het voortschrijdende gemiddelde over verschillende tijdsperiodes. Die data worden gebruikt om de relatie met de uiteindelijke resultaten vast te leggen.
Dit proces heet volgens Zhou modeltraining en stelt het programma in staat combinaties te herkennen die tot bepaalde uitkomsten leiden, zoals in dit geval de koersontwikkeling van een aandeel. Tegenwoordig gebruikt hij gegevens van Interactive Brokers om zijn programma in 'real-time' te voorzien van de laatste informatie over aandelen.
Zadeh zegt dat het inschatten wat de variabelen zijn met de grootste invloed op de markt - of het nu de rentestanden zijn of nieuws - de belangrijkste vraag is die beleggers willen beantwoorden. En gelet op de resultaten van Zhou in de beleggingscompetitie, lijkt hij daar meer succes mee te hebben dat de meeste anderen die dit proberen.
Maar zelfs na het ontwikkelen van zijn computerprogramma zegt Zhou nog altijd niet te weten welke variabelen meer gewicht of impact hebben bij het nemen van de beslissing van zijn programma om een aandeel te kopen of verkopen. Maar aangezien hij in het verleden zelf belegd heeft, kan hij wel beredeneerde aannames doen over welke variabelen meer of minder belangrijk zijn gezien de omstandigheden in de markt.
Toen Zhou in 2020 en 2021 begon met het testen van het model boekte het in eerste instantie nauwelijks rendement totdat hij een aantal aanpassingen deed. De belangrijkste daarvan was het minder zwaar laten wegen van de koersontwikkeling op korte termijn bij de beslissing om te kopen of verkopen.
Hij deed dit door de periode te verlengen waarin de koers van een aandeel moet bewegen voordat het programma reageert, om te voorkomen dat er een vroegtijdige handelsbeslissing wordt genomen. Deze aanpassing was vooral in de uiterst volatiele markt van 2021 van groot belang. Toen de rust vorig jaar weer enigszins terugkeerde op de markten kortte hij die periode weer wat in.
Het programma speelt in op zowel koersstijgingen- als dalingen en neemt dus ook zogenoemde short posities in. Als het programma een order plaats om een aandeel te kopen tegen een bepaalde koers wordt er ook meteen een tegenorder voor de verkoop geplaatst tegen een bepaalde koers. De posities worden doorgaans een uur of maximaal een dag aangehouden. Aan het eind van de dag bepaalt Zhou zelf of hij een aandeel wil aanhouden of dat hij het de volgende dag handmatig verkoopt.
Het programma handelt in zogenoemde 'penny stocks', ofwel aandelen met een in absolute zin lage koers van minder dan 1 dollar, maar ook in grotere beursgenoteerde fondsen. De handelsbot van Zhou doet tussen de 20 en 50 transacties per dag.
Zhou heeft dus een automatisch handelsprogramma gebouwd dat enigszins lijkt op de algoritmische handel waar sommige hedgefondsen gebruik van maken.
De grote kunst bij dit soort programma's is dat je aanpassingen moet doen, als de handelsomgeving verandert. En daar liggen ook de risico's.
Afgelopen jaar was de beurs zeer beweeglijk, maar dit jaar heeft Zhou het zo ingesteld dat het beter presteert in een minder beweeglijke markt. Hij geeft zelf aan dat hij niet weet of de rendementen dit jaar extreem goed zullen zijn. Dat hangt af van hoe de beurs zich ontwikkelt en de aanpassingen die hij doet aan het programma.
Volgens Zhou is een belangrijke les dat je als belegger een bepaalde strategie altijd moet proberen te testen met historische data. Verder zijn marktomstandigheden extreem belangrijk. Als de richting op de beurs verandert, moet je zelf ook je strategie aanpassen.