Zaken en plezier op de juiste manier combineren kan het beste van twee werelden zijn. Hoewel het niet altijd gemakkelijk te realiseren is, kan iets waarmee je geld verdient en waarvan je ook geniet, uiterst bevredigend zijn.

Beleggen in goede wijn is wat dit betreft een interessante optie. Een groot deel van de mensen over de hele wereld geniet van wijn, en bijna iedereen verdient graag geld.

Alleen al in het afgelopen jaar heeft een portefeuille met goede wijn van de Amerikaanse wijnbelegger Vinovest een rendement van 19 procent opgeleverd, tegenover 16,8 procent voor aandelen wereldwijd.

Het probleem waar de meeste mensen mee worden geconfronteerd, is dat ze niet weten waar te beginnen, aangezien beleggen in wijn schijnbaar een enorme hoeveelheid specialistische kennis en de juiste connecties vereist.

Dit is echter is niet meer noodzakelijk het geval, aangezien er platforms in opkomst zijn die het meeste werk voor je doen, wat betekent dat het beleggen in wijn, in plaats van het drinken ervan, niet langer louter voor de ultrarijken is weggelegd.

"Ik begon mijn eerste bedrijf toen ik 18 was op de universiteit", vertelde mede-oprichter en CEO Anthony Zhang van wijnbelegger Vinovest aan Insider. "Het was een voedselbezorgingsapp voor universiteitscampussen. We waren in staat om een aantal vroege successen te boeken, terwijl we nog op school zaten en ik had het geluk om te pitchen aan Mark Cuban."

De Amerikaanse miljardair en topondernemer Cuban is regelmatig te zien in 'Shark Tank'. Dat is het Amerikaanse equivalent van Dragons' Den, een tv-show waarin ondernemers bedrijfsideeën voorleggen aan een panel van investeerders die vervolgens beslissen welk bedrijf zij zullen steunen.

"Hij deed als eerste een investeringsaanbod en later kreeg ik de Thiel-beurs, een programma van durfinvesteerder Peter Thiel dat studenten honderdduizend dollar biedt om te stoppen met hun studie en te gaan ondernemen. Dus nam ik het geld aan, stopte met school en ging voltijds aan de slag bij de startup. Het lukt me om op te schalen en het bedrijf vervolgens te verkopen aan een dochteronderneming van Walmart", zegt de 26-jarige Zhang.

"Toen ben ik me voor het eerst gaan verdiepen in de wereld van beleggen. Ik was vooral geïnteresseerd in alternatieve beleggingen. Ik herinner me dat ik een artikel tegenkwam over ultrarijken die investeren in wijn, whisky en kunst", vertelt hij.

Zhang was verbaasd hoeveel rendement beleggingen in wijn konden opleveren. Ook zag hij dat een exotische belegging als wijn diversificatie biedt voor een traditionele portefeuille van aandelen, obligaties en vastgoed.

Zhang zegt dat hij zich het meest aangetrokken voelde tot wijn en daarom richtte hij Vinovest op om het beleggen in wijn gemakkelijk en toegankelijk te maken voor iedereen, niet alleen voor degenen die diep genoeg in de buidel tasten om in een handomdraai dure flessen wijn te kopen voor hun persoonlijke collecties.

"Ik realiseerde me al snel dat een twintiger zonder connecties in de wijnindustrie niet makkelijk toegang krijgt tot in de wereld van de topwijnen, of het nu gaat om het verkrijgen van de juiste informatie of zelfs maar toegang tot de flessen", zegt Zhang.

Anthony Zhang
Anthony Zhang

"Iets anders dat me echt opviel, was dat alles zo ouderwets was bij beleggen in wijn. Ik was gewend om te beleggen vanuit een app en dat alles super gemakkelijk ging met een druk op de knop van een smartphone", vertelt hij.

Aangezien Zhang iets wilde dat niet beschikbaar was, besloot hij met een aantal partners om zelf een beleggingsfonds voor wijn op te zetten.

Hoe te beginnen?

Dus, als beleggen in wijn klinkt als iets waarin je geïnteresseerd bent, wat zijn dan de stappen die je moet nemen?

Je moet beginnen met onderzoek, zegt Zhang. Hoewel platforms zoals Vinovest veel van het werk voor je kunnen doen, kun je er beter zo goed mogelijk geïnformeerd aan beginnen. Hoe meer je weet, hoe beter.

Het volgende wat een wijnbelegger in spe moet doen, is beslissen of hij of zij wijn rechtstreeks zelf wil inkopen of gebruik wil maken van een dienst als Vinovest.

Als je van plan bent om regelmatig grote bedragen te investeren in wijn, kan het de moeite waard zijn om de tijd te nemen om je eigen contacten als wijnmakelaar te ontwikkelen, maar er komt veel werk bij kijken, aldus Zhang.

Als je belegt via een online platform kun je starten met 1.000 euro, maar je hebt veel meer kapitaal nodig in je eentje alles te organiseren, zei hij.

Transport en opslag zijn ook overwegingen voor iedereen die van plan is om zelfstandig te beleggen, terwijl een platform deze zaken voor je regelt.

Als dat soort zaken eenmaal geregeld zijn, is het van cruciaal belang om een gewenste tijdshorizon te bepalen, aldus Zhang. Dit is altijd belangrijk bij beleggen, maar in het bijzonder bij wijn, omdat het een zeer specifieke invloed heeft op wat je moet kopen.

Verschillende wijnen bereiken op verschillende leeftijden hun hoogtepunt qua smaak en marktwaarde. Wat over vijf jaar erg in trek zal zijn, kan heel anders zijn dan wat over acht of tien jaar populair is.

Top 5 wijngebieden

Diensten zoals Vinovest kunnen een portefeuille voor je samenstellen op basis van je voorkeuren, maar als je het alleen doet, kunnen enkele tips over waarin je je geld het beste kunt beleggen, waardevol zijn.

Volgens Zhang zijn dit de vijf wijngebieden die de beste financiële rendementen voor beleggers opleveren:

1. Champagne

"De meest gewilde regio is momenteel onbetwistbaar de Champagnestreek. Champagne heeft zeker een tekort gehad vanuit een productie-oogpunt. Verder zijn de consumptiepatronen bij Champagne van groot belang. Champagnewijnen hebben een sterke prestatie geleverd van meer dan 20 procent rendement in het afgelopen jaar."

2. Toscane

"De op een na beste regio is in mijn optiek Toscane", aldus Zhang. "Dit is een trend die we de laatste drie tot vijf jaar hebben gezien."

3. Californië

De derde topregio bevindt zich in de Verenigde Staten, aldus Zhang. "Californië is er zeker een regio waarover nogal wat te doen is, vooral vanwege de bosbranden die zijn voorgevallen. Telkens als er een tekort aan aanbod is, raakt iedereen in paniek en kopen ze zoveel op als ze kunnen."

4. Bourgondië

"Het is een vergelijkbaar verhaal met de Bourgogne dit jaar. We hebben gezien dat de vorst en het zeer wisselvallige weer in de winter veel van de oogsten hebben beschadigd en de mensen kopen veel van de jonge Bourgognewijnen op. Ze kopen jaartallen waar normaal gesproken niet zo veel vraag naar is."

5. Bordeaux

Op de vijfde plaats staat misschien wel de beroemdste wijnregio ter wereld. "Bordeaux is de op vier na best presterende wijnregio", aldus Zhang. "Natuurlijk is dat een regio die de meeste mensen herkennen. Wij beschouwen de Bordeaux als een van de beste regio's die heel solide is. Ze hebben een reeks zeer sterke wijnjaren gehad: 2018, 2019 en 2021 zijn allemaal zeer hoog beoordeeld."

LEES OOK: 12 beleggingen die je vermogen kunnen beschermen tegen een oplopende inflatie: van goud tot whisky en kunst