- Fondsbeheerder Daniel Peris van het Strategic Value Dividend Fund is dit jaar de best presterende fondsbeheerder in de categorie voor aandelenfondsen die in grote beursgenoteerde bedrijven beleggen.
- Peris heeft in 2022 veel nadruk gelegd op bedrijven met een hoog dividendrendement, waarbij het dividend ook met groeien.
- Tegenover Insider geeft Peris aan wat zijn beleggingsstrategie is voor 2023.
- Lees ook: De beurs in 2023 : reken op beweeglijkheid… en voorzichtig herstel, aldus beursstrategen van 3 grote vermogensbeheerders
Fondsbeheerder Daniel Peris van de Amerikaanse vermogensbeheerder Federated Hermes onderscheidt zich in het slappe beursjaar 2022. Hij staat dit jaar met zijn beleggingsfonds voor large caps, ofwel grote beursgenoteerde bedrijven, vooralsnog 8 procent in de plus.
Voor de tweede keer in acht jaar tijd is het Federated Hermes Strategic Value Dividend Fund (SVAAX) waar Peris aan leiding geeft, op weg om 99 procent van andere, vergelijkbare beleggingsfondsen te verslaan, volgens de gegevens van databureau Morningstar.
Het beleggingsfonds van Peris heeft een omvang 11 miljard dollar en is het best presterende fonds voor grote beursgenoteerde bedrijven in 2022, volgens beleggingssite Kiplinger.
Met dergelijke prestaties mag het geen verrassing zijn dat Peris geen doorsnee fondsbeheerder is. Hij volgde niet een traditionele opleiding in finance, maar studeerde Ruslandkunde en promoveerde kort na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1989 op een historisch onderwerp.
Vanwege de matige vooruitzichten op een baan schoolde Peris zich om tot aandelenanalist, waarna hij aan het begin van deze eeuw bij vermogensbeheerder Federated Hermes belandde.
Peris houdt er een onconventionele beleggingsfilosofie op na. Hij kijkt niet zozeer naar het absolute rendement van aandelen of de relatieve prestaties en opzicht van branchegenoten, maar legt de nadruk op het dividendrendement en de groei van het dividend, zegt Peris tegenover Insider.
Zolang zijn beleggingsfonds gemiddeld 4 tot 5 procent rendement per jaar behaalt, is hij tevreden - ongeacht wat er in de economie gebeurt.
Met een focus op de lange termijn denkt hij eerder als een ondernemer dan als beurshandelaar. De nadruk in de selectie van aandelen ligt bij een bepaald rendement op het geïnvesteerde vermogen, het dividendrendement en de dividendgroei, aldus Peris.
Hoog fondsrendement in een slecht beursjaar
Peris geeft tegenover Insider aan hoe hij in een periode van hoge inflatie en stijgende rentes een stabiel rendement weet te halen op de aandelenbeurs.
Veel beleggers proberen hun rendement te verbeteren door de markt te timen en mikken op een hoger rendement door extra risico te nemen. Dat laatste vergroot ook de kans op negatieve verrassingen.
Peris doet geen van beide. Hij kijkt met een ondernemersblik en vindt de kasstroom de belangrijkste component van elk bedrijf dat hij beoordeelt, niet de beurswaardering of de toekomstige groeivooruitzichten.
De methodiek van Peris kent een paar vuistregels. Ten eerste moeten bedrijven een dividendrendement van 4 tot 5 procent hebben en het dividend moet met eenzelfde percentage groeien.
Hierbij is de sectorkeuze ook van belang: in tegenstelling tot zogenoemde momentum-beleggers die trendy sectoren identificeren met de verwachting dat koersen in die sectoren gaan stijgen, mijdt Peris juist bedrijven uit dergelijke sectoren. De reden hiervoor is dat sterke koersstijgingen op de korte termijn zorgen voor een lager dividendrendement, aangezien het dividend als percentage van de koers dan lager uitvalt.
In 2022 betekende dit dat Peris de blootstelling van zijn fonds aan de energiesector geleidelijk aan heeft beperkt, omdat stijgende koersen van energie-aandelen het dividendrendement in deze sector hebben gedrukt.
Met de behaalde koerswinsten van energie-aandelen heeft Peris geld gestopt in andere sectoren die ook een goed dividendrendement hadden, maar die minder hoog gewaardeerd waren. Voorbeelden hiervan zijn financiële dienstverleners en vastgoedfondsen.
Waar moet je in 2023 beleggen?
Nu 2023 nadert, zegt Peris dat hij zich richt op dividendaandelen in andere delen van de markt. Hij kijkt onder meer naar regionale, commerciële banken, telecombedrijven, farmaconcerns en producenten van consumptiegoederen zoals voedsel, drank, tabak en huishoudelijke producten.
Grote telecombedrijven onderscheiden zich volgens Peris vaak met een hoog dividendrendement. Wat betreft de makers van consumptiegoederen hebben sommige bedrijven last gehad voor stijgende inkoopkosten die ze niet volledig door konden berekenen aan de consument. Maar als de inflatie wat afkoelt, zijn deze bedrijven juist sterk gepositioneerd, volgens Peris.
Lees meer over beleggen:
- Spannende week voor olie op komst: dat kan bepalend zijn voor de inflatie en het sentiment op de beurs
- Als de CO2-prijs met $100 stijgt, kunnen aandelenkoersen wereldwijd met 30% zakken: hier moet je op letten
- De beurs in 2023 : reken op beweeglijkheid… en voorzichtig herstel, aldus beursstrategen van 3 grote vermogensbeheerders